Sunday, March 27, 2011

Sakit - Pengalaman, Hidayah, Hikmah

- SaLaM -

post sebelum ni mrizzo xsihat sgt nk update..
dah bersawang dah blog ni..huhu
alhamdulillah sekarang ni mrizzo dah hampir sembuh sepenuhnya..
MC pn tinggal sehari jer lagi.. 27.03 last MC
minggu depan mrizzo akan kembali bertugas dah..
puas dah berehat dirumah selama hampir 2 bulan..huhu

arini mrizzo nk share pengalaman mrizzo menghapi 'sakit' ni..huhu.. (^^,)

04-05 Februari 2011
  • mrizzo start rasa sakit diperot ni..xla sakit sgt2 pn..rasa senak perot je..so mrizzo pn beranggapan maybe angin kot..mrizzo pn biar jer la..
06 Februari 2011
  • sakit perot semakin teruk..hari ni,nk jalan pn dah terbongkok-bongkok..yg peliknya ada nanah meleleh keluar melalui pusat mrizzo ni..
  • malam tu, dah xboleh nk buat apa dah..terbaring jer..sakit sangat2..
  • kebetulan plak rakan2 serumah semua xder time tu..sorg balik kg,sorg p kursus.
07 Februari 2011
  • pagi tu mrizzo gagahkn  jugak pegi kejer, dalam kul 11pg kuar kejap gi HKL.
  • skali pihak HKL tak mahu buat rawatan..boleh? disuruh tunggu temujanji pada 5.4.2011..puas mrizzo cakap yg mrizzo sakit sgt..tolong la rawat..tetapi tidak dilayan dan tetap kena tunggu tarikh tu jugak..
  • sedihnya hati ni..sakit hati,geram, marah semua ada..
  • dah la sakit..dilayan macam aper je...xguna punya HKL !
08 Februari 2011
  • sakit perot ni ALLAH je yg tahu..sakit sgt2..nanah sentiasa keluar tanpa henti..
  • mrizzo gagah kn diri pegi kejer jugak..smpai je kejer trus isi borang cuti..ptg tu jugak balik kg..
09 Februari 2011
  • pagi ni terus pegi Hospital Kuala Nerang (HKN), HKN pn macam tutttttt...xnak rawat!
  • punyalah menyirap mrizzo time tu..lalu terkeluar lah nafsu amarah...haaaaa,hambik ko doktor!
  • dan dgn mudah pulak dortor itu buat surat refer ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), tu pn bg temujanji pada 13.02.2011, iaitu 5hari lg!!!  kita ni sakit dah xtahan sgt dah.. diorg selamber je pas sana sini..
  • mrizzo balik dr HKN dengan kecewa sgt..kenapalah HOSPITAL KERAJAAN macam ni..
10 Februari 2011
  • sakit sgt2..dah xtahan dah..dengan nanah yg meleleh lg..nk bercakap pn dah xberdaya dah..
  • malam ni jugak mrizzo pegi Putra Medical Centre (PMC). buat pemeriksaan, tetapi kena datang semula esok utk buat Ultrasound..
11 Februari 2011
  • pagi ni ke PMC buat Ultrasound..terus dapat result..dah dapat result,mrizzo suruh buat surat refer ke HSB..sbb mrizzo xmampu nk buat rawatan di PMC tu..pemeriksaan mampu la..hehe
  • lepas solat jumaah, terus ke HSB, dan terus dirawat kerana surat refer PMC..
  • PESAN MRIZZO, PERGILAH MANA2 HOSPITAL SWASTA,BUAT PEMERIKSAAN DAN MINTA SURAT REFER KE HOSPITAL KERAJAAN KALAU XMAMPU.. CARA INI AMAT BERKESAN.
  • mrizzo terus ditahan di wad..mrizzo masuk wad kul 9mlm..
  • pakai lah uniform hijau..huhu..mrizzo keseorangan mlm ni di hospital..
12 Februari 2011
  • 1.30pg, dtg sorg doktor (dr) pelatih masukkan jarum (branula).jarum utk masukkn air tu.. sakit sikit je..huhu
  • 6.00pg, nurse datang masukkn air..perghhh..trus tgk mrizzo kembong mcm belon! 
  • 7.00pg rutin pemeriksaan dr..mrizzo bgtau la sakit tangan ni..dr tu kata "oohh,tu jarum xmasuk tu.." pastu blah mcm tu jer...
  • 10.00pg skali lg dr datang buat pemeriksaan, mrizzo bgtau skali lg tangan ni sakit... dr tu kata "laaaaa,air xmasuk tu,kejap sy cabut..."  time tu tangan kanan dah xboleh nk sentuh dah,sakit yg teramat sgt..nk bergerak apatah lg..tuhan je mengetahui sakitnya time tu.. bayangkn lah,dah besar mcm belom, dah tersiat kulit tangan ni..
  • 4.00ptg..baru la ada doktor datang cabut branula tu..tu pn selepas mak mrizzo bising marah2..
  • cilaka punya dr..memainje.. punya la sakit time dr nk terminate branula tu smpai hilang sakit diperot ni..
  • sakit di perot belom setel, tambah lg satu sakit, tangan kanan bengkak mcm belon! 
  • Malam, datang lg dr..dr pelatih jugak kot.. lg sekali nk cucuk masukkn jarum branula.. dah tangan kanan bengkak,dia ubah cucuk tangan kiri.. cucuk,TIDAK masuk..cabut..ok stop! aku sudah tak xtahan lg dah..melampau,ingt aku ni bahan eksperimen ka pa...mr izzo pn bising ar dkt dr tu, kalau bukan dr yg betol2 dr mrizzo xbg cucuk dah..sakit!
  • selepas berkeras xbg pelatih2 tu cucuk, baru lah datang dr sebenar cucuklan.. skali cucuk jer dah masuk elok..ok jer.. alhamdulillah...
  • tamat lah penderitaan setakat hari ni.. dr pelatih memang tuuuuttttt...tuttttt...tutttttt... geram aku!
13 Februari 2011
  • hari ni relax jer seharian~
  • sepatotnya operate harini..tapi xjadi..tunda esok..apa pasai pn mrizzo xtau..
14 Februari 2011
  • 8.30pg datang nurse bg baju putih..dup dap dup dap..haha..takot weh..."adik,tukar baju ye,kita nk p bilik operate dah ni..
  • dengan perasaan yg amat gemuruh,mrizzo p tukar baju..huh! pastu dah naik katil, mrizzo dah start berdoa macam2 dah...segala doa yg ada dlm kepala ni semua kuar.haha
  • 9.00pg, mr izzo masuk bilik operation.. masuk je, sempat jeling kiri kanan kejap,pastu terus tutup mata dan xsedar apa dah..
  • 2.30ptg..selesai sudah operation..alhamduliLLAH..
  • dalam pukul 4.00ptg dah sedar sepenuhnya..subhanALLAH, sakitnya xtau nk gambarkn mcm mn, ALLAH ja maha mengetahui.. sakit sesakitnya.. sakit sungguh..
  • tgk kesan operate panjang jugak, dalam sejengkal,dr pusat smpai ke ari-ari..
  • sakit operation, sakit tangan kanan, tgn kiri ada jarum branula tu, tengok bawah, ya ALLAH ada tiub kat anu.. sudahnya terlantar la mrizzo menahan kesakitan..nk bergerak langsung xboleh.. kiri kanan atas bawah! 4x sakit.. subhanALLAH..
  • selepas operate tu langsung xleh nk cakap..sakit sangat..maaf la pd mereka yg melawat mrizzo ptg tu..hanya mampu lihat air mata mrizzo..  :''(
15 Februari 2011
  • pemeriksaan rutin harian mcm biasa..kul 6.00pg, nurse datang tukar pembalut luka operation.. xla sakit sangat sebab dia just tukar kain je..kain tu da basah sangat2,smpai meleleh kuar,basah kian mrizzo dengan air bisa..
  • 7.00pg..nurse datang tukar kain+cuci !! yg ni memang sakit..sakit giler!
  • bekas operate tu,dr just klip je,mcm stapler kertas..bayangkn stapler kertas tu,mcm tu lah perot mrizzo kena stapler.. hanya 2/3 jer bahagian yg distapler, lg 1/3 dibiarkan terbuka,hanya sumbat kain jer..
  • masa dia cuci tu, dia buang kain yg disumbat dlm perot ni,ada la dalam sehasta! perghhh..dia tarik kuar kaintu, dia cuci perot tu.. ooohhh..yaALLAH, sakitnya subhanALLAH...pastu sumbat plak kain baru.. huh..tahan jer la...
  • selepas itu..datang plak dr..'' dik, sy nak buang tiub kencing tu ye.." ni lg satu azab.. dr tu kata"nnt masa sy nk cabut adik tarik nafas ye" mrizzo pn tarik nafas dalam2 selepas dr tu kire 1 2 3.. mrizzo tarik je nafas,dr tu terus cabut,zappp! perghh... ngilu, sakit, pedih, sakit weh!
  • harini pn mrizzo masih belom boleh mengeluarkan suara lg...sakit!
  • petang dr datang ckp " kalau sy check adik ok, kejap lg adik dah boleh balik ye..
  • fuhhh, good news! 
  • lepas maghrib, mrizzo berangkat pulang... selamat tingaal Hospital Sultanah Bahiyah!!
selepas tu, setiap hari mrizzo kena pegi cuci perot..setiap hari! so, hari2 lah mrizzo menangguh azab pedih dicuci, manahan azab tarik sumbat kain dlm perot ni...huhu
nk berjalan pn xboleh..gagah2 nk berjalan pn terbongkok-bongkok..
terlantar la mrizzo dirumah selama sebulan lebih..

luka operate yg sumbat kain tu kena tunggu isi tumbuh sendiri...subhanALLAH

01 Mac 2011
  • harini tarikh temujanji dengan dr..so mrizzo skali lg pergi ke HSB..buat pemeriksaan.
  • setelelah menunggu hampir 2jam 30minit, dapat la berjumpa dr..
  • selepas selesai diperiksa, mrizzo kena masuk bilik rawatan untuk buka klip diperot ni..
  • skali lg azab mrizzo kena hadapi..dr tu buka klip diperot mrizzo ni mentah-mentah, buta2 mcm tu je dia cabut klip kt perot ni..ada 16 klip semuanya..bayangkn lah..klip besi yg melekat di isi perot ni dicabut begitu saja tanpa sebarang bius atau ubat kebas.. meleleh-leleh darah kuar.. terketar-ketar mrzzo tahan sakitnya..kalau gigit besi pn mau putus besi tu..sakit woooo....
 sekarang ni alhamduLILLAH sudah 95% isi perot mrizzo ni dah tumbuh sempurna..
tinggal sikit je lg untuk sembuh sepenuhnya...
alhamduLILLAH...(^_^)

1st day check in HSB..hshs
tag ku.
branula pertama yg membuatkn tangan kananku bengkak!
menahan kesakitan..bila la doktor nk mai buka niiiii


aduh...sakitnya tgn ni..bengkak!
branula ke 3!
uniform sebelom ke bilik bedah
selepas operation
branula yg ke 4 !
rail..
lubang di perot ku..


    kesakitan itu adalah anugerah, nikmat, hidayah yg DIA bg pada kita... terpulang pd kita mcm mn mau amik kesakitan itu.. (^_^)



    6 comments:

    azrol hakimi said...

    bro..semoga cepat sembuh!

    apik pehe said...

    aduhaiii..pedihnyer baca semua penderitaan..bro..harap bro sembuh dengan cepat..

    Mr iZzo (^_^) said...

    azrol : tq myfrenz

    apik : inysaALLAH..amin!

    Anonymous said...

    ape diagnosis nye? and prognosis nye camne, ok?

    Mr iZzo (^_^) said...

    diagnosis, prognosis tu ape? xtau..hahaha..

    dr tu kata, punca dr jangkitan kuman,pusat xtetutup rapat, kuman masuk melalui pusat itu dan berkumpul di bawah kulit.. so, kuman2 tu membiak dan menjadi nanah

    Revablogspotlive said...

    dah sehat MR izzo?

    hui3,,takutt nyaa!! camne lak pusat tak tertutup rapat an??bukanka pusat memang xtertutp ka?ehe3..soklan tah pape..tapi mmg pelik dan nak tau la..agagaga...