Saturday, May 7, 2011

Harga Minyak Naik - Jom Belajar Statistik

assalamualaikom semua (^^,)

baru2 ni harga minyak Ron97 naik lagi !
dari RM2.70 kepada RM2.90
naik lagi RM0.20

jom belajar statistik skit..
dalam ilmu statistik, anda boleh meramal..
bahasa canggihnya forecasting
untuk 'forecast' , kena kumpul data untuk
bina satu nilai 'trend'
next, dapat ramal nilai 'forecast' : + or -

faham? xfaham pn buat2 lah faham..hehe

Sept 08 : RM2.00
Julai 10 : RM2.10
Nov 10 : RM2.15
Dec 10 : RM2.30
Jan 11  : RM2.40
Feb 11 : RM2.50
Apr 11 : RM2.70
May 11 : RM2.90

April 2013 : RM5.30
Wow! kalau gitu lah jadinya haarga minyak..
pasni meranalah rakyat Malaysia..
jangan tempias ke Ron95 dah ler..
harap2 tak la kot..

2 comments:

kakyong said...

sumai kakyong guna ron95.. dia pun no hal jer bila ron97 naik.. hehehhe..

memang melampau kan naik nya..

kidblogger said...

kalau betul fluctuate ikut world oil price, harga kena turun bulan june atau july..