Wednesday, November 2, 2011

Kau Pun Tak Betol..Nak Nasihat Aku..

assalamualaikum w.b.t

" orang yang dapat memberikan nasihat adalah orang yang hebat, tetapi orang yang mampu menerima nasihat itu dengan lapang dada adalah orang yang lebih hebat "

aku tertarik dengan ungkapan atas.. simple and easy je ungkapan itu
tetapi menusuk kalbu..(^^,) kenapa ei?

realiti kehidupan kita sekarang.. bukan semua orang mampu nk nasihatkan orang.. dan kalau pun cuna menasihati..ayat yang biasa akan keluar ialah "memandai je nk nasihat orang, kau pun xbetol" atau "ko cermin diri ko dulu sebelum nk nasihat aku"

tak semua orang mampu memberi nasihat dan tak semua orang jugak mampu menerima nasihat..(^^,)
sekadar coretan untuk muhasabah sesama kita (^^,)

5 comments:

Farid bin Aspar said...

Betul juga kan, kadang-kala lepas dengar nasihat, mungkin yang mendengar akan fikirkan semula nasihat tersebut, walaupun pada zahirnya dia melenting. Namun, yang penting beri nasihat dan dengar nasihat. Terima atau tidak, sekurang-kurangnya ada yang mengingatkan. Itu lebih penting daripada tak ada sesiapa yang tegur apa yang mungkin diri sendiri tak sedar. Insya-Allah.

Finaz Jaafar said...

mmg betul ! kdg2 kte kta kte bole trme pndpt org tp sbnrnye ssh kot

Aulia ♛ said...

harus introspeksi diri dulu kalo mau nasehatin orang lain:)

Wadi AR said...

betol encik. sy sokong.
encik izzo mane pegi? dah lame sangat tak nampak

Mr iZzo (^^,) said...

Wadi AR : sy tidak sihat..sbb tu sepi dah kt sebulan tak update blog..serangan halus..(^^,) alhamdulillah da ok skit skrg