Saturday, April 30, 2011

Makan Durian

assalamualaikom semua (^_^)
alkisahnya hari ni teringin nak makan durian..
so, balik kerja tadi terus pergi la beli durian..
beli 3 biji jer..jadilah,bukan nk makan ramai2 pn..

Mr iZzo makan durian dengan nasi je..
nak tanak pulut malas..hehe
korang pernah makan durian+nasi?
hahaha..macam pelik je kn?

try la...sedap gak..
kalau makan pulut, selalu dengan santan kan..
tapi nasi, korang kena dengan air garam..
sedap! terbaik! (^^,)

semangat buka durian..hehe
udang merah
D24
sengeh! (^_^)
kusyuk makan! hehe

Fast Five Superb!

dah gi tengok Fast Five?
Mr iZzo pn tak sempat nak pergi tengok lagi..
hehehe..kena kerja minggu ini..
walaupun takde masa nk pergi panggung,
Mr iZzo sekarang tengah layan Fast Five..
hehe.. tgk kt mn??
tengok kt pc jer..download dr internet..(^^,)

meh Mr iZzo share trailer Fast Five


jom malam ni kita gi layan panggung plak..
baru puas..tgk kt pc xbest..sound xgempak!
hehe (^_^)

Friday, April 29, 2011

Maharaja Lawak Minggu ke 5 - Jihan Tersingkir

selesai sudah Maharaja Lawak Minggu ke 5
malam ni persembahan tak best macam minggu lepas
macam hambar sikit show malam ni

amir ada peningkatan...
jehan hancur malam ni...
sepah ok, nabil ok, jambu ok,
balas superb..jozan good!

Maharaja Lawak Minggu ke 5,keputusannya
Jihan tersingkir..

Jihan tersingkir


Keputusan Maharaja Lawak Minggu ke 5

jom tengok keputusan undian sms terkini
Maharaja Lawak Minggu ke 5
saksikan : (^^,)

Jozan - 49%
Nabil - 12% 
Sepah - 12%
Jambu 9%
Balas - 7% 
Jehan - 6%
Amir - 4%
Man - 2%


tu lah keputusan undian sms terkini..
sekarang? jom layan Maharaja Lawak Minggu ke 5 dulu
jom layan...huhuhu  (^_^)

Melawat Sahabat di HKL

petang semalam, Mr iZzo pergi melawat sahabat di HKL
dia kena denggi..dah 3 hari dah kat wad HKL tu..
pada sahabat2 Lubok Merbau yang nak p melawat,
pi lah HKL, tingkat 4, wad 19, katil 3

Mr iZzo doakan moga cepat sembuh...(^^,)

Farid dan family


Bulan - Indahnya Ciptaan Tuhan

السلام عليكم

bulan - photo by Redzuan

indah kan? cantiknya bulan....(^^,)
kalau korang free..nk tengok secara real..
sila lah ke Planetarium Negara..
tapi tak la setiap hari kitorang buka teleskop..
nanti kalau ada event pencerapan Mr iZzo bgtau ye..
boleh la kita sama2 memuji ciptaan Allah s.w.t

Thursday, April 28, 2011

Dialek Utara

alkisahnya tadi terjadi satu kejadian yang agak melucukan..hehe..begini ceritanya....

si mat, handphone dia screen rosak...
dia nak tanya la si apis mana kedai repair hp..

mat    : hafiz, hg tau dak mana tempat nk repair handphone?
apis    : handphone ko kenape?
mat    : hangphone aku rosak laaa
apis    : tau la rosak..jadi mcm mane? camne boleh rosak?

mat pn keluarkan handphonenya dan menunjukkan hp kepada apis sambil berkata....

mat    : aku pn xtau..dok tak dok tak dak..dok tak dok tak dak
apis   : ko cakap apa tu?
mat    : screen handphone aku ni la..dok tak dok tak dak..padam mcmtu jaa
apis   : ape yg dok tak dok tak dak??

apis pn dalam keadaan bingung..tak faham apa mat cakap.hahaha
_________________________________________________

kitorang melepak tadi, apis sorg je org kL, yg lain orang utara..
bila situasi itu berlaku, kitorang gelak xhengat! hahaha

macam itik cakap dengan ayam daaaa...haha

sebenarnya mat nk kata yg screen hp dia tiba-tiba je padam..

dok tak dok = tiba-tiba je
tak dak = hilang, tiada

hehe..belajar loghat utara skit..(^_^)

SANTAI BEN ASHAARI :KENAPA AKU SEORANG BLOGGER

Ben Ashaari 
kenapa aku seorang blogger?
aku seorang blogger kerana aku nk share aku dengan korang semua..(^_^) 
aku suka share kisahku dengan semua org..selain kisah aku,aku juga dapat kongsi ilmu2 or ape2 je
selaintu, aku jugak dapat cari info2 menarik..banyak maklumat yg aku dapat dari blog ni..

aku juga sangat suka dengan gathering!
bila berblog ni..a lot af gathering yg aku leh join..
aku enjoy bola dengan kawan2..
aku dapat kongsi masalah
aku dapat minta pendapat

blog ni tempat aku luahkn segalanya..
segala apa yg terlintas dihati dan fikiranku ini
i am a blogger....baruuuu..hehe

My Followers yg ke 200 !!!

Cukup sudah Mr iZzo punya followers yg ke 200!
seperti yg Mr iZzo janjikan aritu..klik SiNi
ada free gift untuk followers yg ke 200..
sapa yg bertuah tu?

taadaaaaaa!!
tahniah n tq~
so, please send me ur detail addrs ye
email me at angah7736@gmail.com
Mr iZzo nk send itu free gift...(^_^)




Kelebihan Surah Al Mulk

assalamualaikom (^_^)
pagi2 ni, jom langkan masa 10 minit..
kita hayati bacaan Surah Al Mulk yang
disampaikan oleh Sheikh Mishary Al asafy


Surah Al Mulk adalah surah keamanan dan keselamatan, kerana ia menyelamatkan pembaca-pembacanya dari siksa kubur.

Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud:"Barangsiapa membaca surah Al Mulk setiap malam, diselamatkannya dari azab kubur."

Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Sesiapa membaca surah Al Mulk pada mana-mana malam, nescaya datang ke dalam kuburnya surah itu sebagai pengganti untuk bersoal jawab dengan Munkar Nakir.

Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Sesiapa membaca surah Al Mulk pada mana-mana malam, nescaya datang ke dalam kuburnya surah itu sebagai pengganti untuk bersoal jawab dengan Munkar Nakir.

Wednesday, April 27, 2011

Dart - Cara Main Dart

assalamualaikom semua (^_^)

malam ni takde kerja apa nak buat..
jadi, Mr iZzo layan Dart je kt umah..hehe

korang pandai main Dart?
meh Mr iZzo nk ajar sikit..hehe

kiraan matanya seperti gambar dibawah


ruang hitam dan putih - markahnya ikut nombor ruang tersebut
lingkaran pertama/besar - markahnya di ganda 2
lingkaran kedua/kecil - markahnya di ganda 3
lingkaran ke 3 - pointnya 25 dan
tengah-tengah tu point dia 50

camner nak main? baling jer! hehe
boleh 3x baling..
korang boleh start dari 501,301,101...
ikut suka hari korang lah nk start dr mana pn..
pastu tolak dengan poiny yg korang dapat tu..
sampai la kosong..sapa yg habis dulu
dia lah pemenangnya..

yang penting mata akhir kena buat gandaan..
tak boleh straight je sampai kosong..
contoh : point last korang 12..
korang xleh habiskn terus dengan baling ke ruang 12.
tak boleh..
korang kena amik gandaan..
contoh, baling kat lingkaran besar,ruang no 3
3x2 = 6 atau baling no 10 n double 1
mana2 je yg boleh dapat 12..
janji kena ada jugak gandaan..

hehe..jom layan dart!








Seed in Space (Astroseed)

Mr iZzo nk share gambar menarik ni..
this is original tau..
SEED Malaysia dll negara di ISS


Temu Bual Datuk Sheikh Muszaphar Shukor dengan Islamic Republic of Iran Broadcasting

assalamualaikom semua (^_^)
apa kabar ye hari ni? harap semuanya baik la ye..

sapa nk jumpa Angkasawan Negara pertama Malaysia?
boleh la ke Planetarium Negara petang ini..hehe

tapi biasanya hari kerja ni tak ramai rakyat Malaysia 
yang nak berjalan ni..malkumlah masing2 kerja kn..

Mr iZzo sajer je bg info ni..mn tau ada yg nk berjumpa..

hari ini pihak Islamic Republic of Iran Broadcasting akan mengadakan penggambaran temu bual dengan Datuk Sheikh Muszaphar Shukor pada butiran seperti berikut:
Tarikh : 27 April 2011, Rabu
Masa   : 3.00 petang – 4.00 petang
Tempat: Kawasan Galeri Pameran Penerokaan 

Angkasawan Negara




Tuesday, April 26, 2011

BEN ASHAARI KENANG MASA SEKOLAH

lagi segmen Ben Ashaari..nk join? klik pic atas..(^^,)
Mengimbau kembali zaman persekolahan ek? Banyak kenangan2 yang tak dapat dilupakan, baik yg manis mahupun yg pahit.. okeh, ini cerita zaman persekolahan Mr iZzo....jeng..jeng...jeng....hehe

Tadika
bila teringat tadika, aku teringat Cikgu Tom..Cikgu Tom ni berbadan besar..ala-ala Shani..hehe..mula-mula masuk tadika,tengok Cikgu Tom takot je..tp Cikgu Tom baik..Mula-mula je la tengok takot..pastu ok dah..hehe..biasa la budak2 lagi kn time tu..

Sekolah Rendah
Kenangan manis tidak dapat dilupakan semasa darjah 4,5,6.. group aku johan kawad kaki 3 tahun berturut-turut..Geng Pangakap! aku sangat2 aktif Pengakap..semua pangkat aku kumpul.penuh baju dengan lencana..
merata tempat aku pergi..jambori la bagai..asalkan camping pengakap je..semua kami join..bila ada kawad kaki kami lah juara..hehehe
Kenangan kena penampaq (lempang) dengan Cikgu Nasir..tu smpai sekarang aku ingat..ntah ape hangin ntah Cikgu Nasir haritu..pensil aku jatuh,kena kawanku Hilmee..aku pn amik la pensil tu..pastu tiba2 Cikgi Nasir panggil kedepan..tanpa bertanya apa2..terus kami berdua dilempang! sedih dowh..haha..

lagi satu yg lucu, aku kalau kesekolah xpernah tak pakai kopiah..wajib pakai! kalau tertinggal kopiah, memang aku tak kan masuk sekolah..yg jadi mangsa, mak la kena balik amik..hehehe..

Sekolah Menengah
kenangan pertama kali duduk asrama..minggu pertama, tiap-tiap hari masuk tandas menangis..hahahaha..rindu kt mak....bila perasaan rindu datang je..terus sebak, aku pn cepat2 la lari masuk tandas..pastu nangis..hahaha..bila teringat balik masa tu..memang kelakar ar kan? ahahha

aku ni pemalu teramat sangat lah pemalunya..hehe..bayangkan lah,nk tengok perempuan pn malu.. form 1-5 aku sekolah agama.. SMA Raudhatul Ulum.. sepanjang form 1-3 aku tak pernah langsung nk tegur perempuan..malu la katakan..hehe

form 4, secara tidak sengaja, kawan aku mengusik aku, cabar aku suruh mengorat sorang dak perempuan ni.. aku pn dengan selamber terus laju je cakap kt pmpuan tu "awak, hari sabtu ni free? jom keluar " dan perempuan tu pn selamber jugak jawan " free je..boleh je nk kuar" aku pn terkejut..terus blah..hahaha
pastu member2 yg cabar tadi pn ajak aku kuar hari sabtu tersebut..aku malu nk keluar tp sebab kawan2 ada..aku keluar la jugak.. kitorang jumpa makan2 kt satu shopping complex ni.. duduk makan je...pastu balik.
punya la cuak aku time tu..tp kawan2 ada..xla takot sangat..

bayangkanlah xpernah aku nk tegur perempuan,tiba2 kuar makan ngan perempuan..hehehe..kelakar bila teringat balik time tu..

ish..panjang plak nk citer penuh.. next time lah..hehe

Form 6 at SMK Pokok Sena
aku menjadi maskot Rumah Sukan, Rumah Merah Proton..aku jadi robot..hehe
aku bersama Camela n Lisa..student exchange dari Australia dan Manchester
aku juga giat berlakon time tu..hehe.. ada kenangan bersama rakan2 kelas di Pantai Merdeka..
kenangan bersama gadis SMKPS..hehe..tp semua mereka dah kawin..hehe

Banyak kenangan2 masa sekolah dulu...aku citer ringkas2 je..(^_^)


Followers Yg ke-200

السلام عليكم

good news! (^_^)
pada followers Mr iZzo yg ke 200
ini berita baik untuk anda..
i have a gift for u..

so, plesa inform me ye..
good good punya hadiah untuk u!

"pergh..baru 200 dah kecoh!"
hehe..biar ar!!

syok aper..this is my 1st time lol..
ko dah lepas,aku baru nk merasa..
kan? kan? hehehe

jgn luper inform tau wahai org ke 200..
daaaaa~ (^^,)

Make UrLife 'Senang' With More 'Menang'

Don't we all wish we have an easy breezy life where money grows on trees and we can afford everything?

We do have wishful thinking occasionally but this doesn't mean that wishes don't come true!

DiGi is here to grant us with a ‘senang senang menang’ contest & it's simple! All you need to do is to sign up, stay updated and stand a chance to win great prizes.

Well, hello, iPad, GPS and Honda City... Wheee. Have fun sharing!

klik untuk more info (^^,)

apa tunggu lagi? mau join la..mana tahu kot2 luck korang yg menang! hehe


wah..sempat lagi kalau join!
perghh..hadiah yg menarik!
wow! milik siapakan kereta ini.. aku??hehe

Hurry! DiGi's giving away Honda City and iPad EACH WEEK. That's right. And all you need is just one subscription! Try today! #DiGiSenang2Menang

Hurry! DiGi's giving away Honda City and iPad EACH WEEK. That's right. And all you need is just one subscription! Try today! #DiGiSenang2Menang

Monday, April 25, 2011

BEN CARI BLOG BARU LAH


assalamualaikom semua (^_^)
join segmen Ben Ashaari lagi..huhu
nk join jugak? klik SiNi

5 blog baru yg Mr iZzo suka :


5 blog lama yg Mr iZzo suka :

Sifat Redha

السلام عليكم

selamat pagi dan hari isnin ye (^_^)
moga semua rakan2 sihat la hendakNya ye..
mohon padaNya dipermudahkan segala urusan
dunia dan akhirat..amin..

pagi ni Mr iZzo nk biacakan mengenai Redha..
untuk muhasabah diri Mr iZzo sendiri..
dapat juga memperingati diri sendiri..
boleh juga kongsi dengan rakan-rakan semua..

Redha ialah sifat makrifah dan mahabbah kpd Allah s.w.t. 
Pengertian Redha ialah kita terima apa saja yg diberi oleh Allah dengan rasa senang hati

Redha terhadap Allah ada 2 :
i-redha menerima peraturan (hukum) Allah yang 
dibebankan kepada manusia
ii-redha menerima ketentuan Allah tentang 
nasib yg kena pada diri kita

Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud :
" Demi Allah yang jiwaku ditangannya !Tidaklah Allah memutuskan sesuatu ketentuan bagi seorang mukmin melainkan mengandungi kebaikan baginya. Dan tiadalah kebaikan itu kecuali bagi mukmin . Jika ia memperolehi kegembiraan dia berterima kasih bererti kebaikan baginya , dan jika ia ditimpa kesulitan dia bersabar bererti kebaikan baginya ".
( Riwayat Muslim )

Firman Allah s.w.t. yang bermaksud :
" Allah redha kepada mereka dan mereka redha kepadanya, yang demikian itu bagi orang yang takut kepada Tuhannya ". ( Al-Bayyinah : Ayat 8 )

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud :
" Bila Allah cinta kepada sesuatu kaum, mereka akan diuji . Barang siapa redha menerima ujian maka redha pula kepadanya dan barang siapa yang murka, maka Allah s.w.t. pun murka kepadanya".
( Riwayat Tirmidzi )




Mr iZzo kata : kredit to www.al-azim.com. Mr iZzo rujuk disana(^^,)

Sunday, April 24, 2011

Mentor 5 vs AF9

saLam semua (^_^)
selamat malam semua..
sejuk2 ni,best guling atas tilam ni..hehe
petang tadi kan hujan lebat giler..so mlm ni sejuk ar sikit..
tapi itu bukan citernye yg Mr iZzo nk celotehkan..

malam ni Konsert Mentor 5 Kumpulan B..
gempak la jugak persembahan2 protege2 Mentor ni..
kalau nk dibandingkan dengan AF9,
Mr iZzo rasa Mentor 5 lagi superb kot..
nampak la jugak kualiti nyanyian dan persembahan..
AF9? to me, so hampeh! hehe
pendapat Mr iZzo je yee..xde kaitan dgn sapa2 pn ei..

mana lg best? korang tgk,korang nilai la sendiri..hehe

Senyum saja kan lebih baik...

tangga yg banyak anak tangga..hehe

korang tgk picture atas tu.kira brape anak tangga dia..
nanti Mr iZzo bg hadiah..hehe..
tu tangga Planetarium Negara..
sapa nk masuk Planetarium Negara,
perlulah hadap tangga tu..

tapi bukan itu kisahnya Mr iZzo nk cite ni..
ni pasal sesetengan rakyat Malaysia yang agak bebal..
hehe..kasar je ayat atas ni..
tu lah realitinya sesetengah rakyat Malaysia..

sila imagine~
korang yang panjat tangga itu..
penat x? letih x? hehehe
pastu dalam keadaan penat tu..
apa agaknya korang nk cakap pada orang
yang jaga kaunter Planetarium itu?

adakah korang akan berkata :
i-wah..tingginya tangga..semput sy..(sambil senyum)
ii-ape ni buat tempat tinggi2? penat tau x nak panjat!
iii-nape xbuat escalator dik oiii..penat haa nk memanjat..
iv-tingginya dik oii..lama sy exercise (smbil senyum)
v-haduh..boleh mati abg dek oi,tinggi bebenor!
vi-bg sy surat adun,ape la buat tempat xpikir orang

tapikan..kebanyakannya orang selalu marah-marah


bak kata Leman Rajalawak 5 - aku xpaham betoi la!!

nak je cakap "ada sy suruh Encik naik sini?"
hehe..tp aku hanya mampu tersenyum saja (^_^)

Senamrobik

saLam semua (^_^) good morning!
hari ini Mr iZzo kerja jugak..huhu..xcuti pn
so? sapa nak mai Planetarium Negara sila la datang..
Mr iZzo bagi free gift kat korang..hehehe

eh,bukan pasal kejer nk citer ni..nk citer pasal senamrobik..
korang pernah senamrobik? best kan senamrobik..
layan wooo.. (^_^)

suatu ketika duLu, Mr iZzo pernah jadi conductor senamrobik
hehe..masa tu dok semangat lagi..(^_^)
macam-macam gaya ada..hehe
alkisahnya pagi tadi ternampak la 1 group kt tempat 
kejer Mr iZzo ni dok tengah rancak bersenamrobik..
perghhh..terus teruja Mr iZzo..terusss terimbau masa lalu..hehe
rasa macam nk je pi join..
tp apakan daya.. rakyat memerlukan jasaku..haha
aku perlu berkhidmat untuk rakyat..

jom layan pic duLu-duLu..hehe (^^,)

gambar ni jer yg jumpa..hehe..duLu2 punya citer..(^_^)

Saturday, April 23, 2011

Keputusan Manchester United vs Everton

saLam semua (^_^)
Mr iZzo baru jer lepas tengok bola..huhu
MU lawan Everton
keputusannya Manchester United menang 1-0
gol kemenangan hasil jaringan Javier Hernandez
gol tunggal MU dijaring pada minit ke 84'
riuh rendah la peminat MU bersorak malam ni..
huhuhu (^^,)

penjaring gol tunggal MU malam ini
tambah lagi la 3 point MU dan totalnya ialah 70pts
masih lagi kekal ditangga teratas EPL


Maharaja Lawak Minggu ke-4 : Jambu

jom renggangkan urat muka..hehe
layan kumpulan Jambu punya pukulan..
baru masuk je,xbuat aper lg pn..dah giler jadinya
hahahaha..layan~ (^_^)

Berkhidmat untuk rakyat

saLam semua (^_^)
aper plan korang semua di hari minggu ni?
gi jalan-jalan? tengok wayang? karaoke?
semua tu tiada kaitan dengan Mr iZzo harini..
sebab?
sebabnya harini Mr iZzo kerjaaaaaa! huh!

pada sesiapa yang nak datang ke Planetarium Negara 
sila lah datang, Mr iZzo bg masuk free..hehe
free gift? insyaALLAH sementara stok masih ada ni..

Planetarium Negara,KL

Friday, April 22, 2011

Maharaja Lawak Minggu ke-4 Alex Tersingkir

saLam semua (^_^)
malam ni giliran Alex terkeluar..
nampaknya nasib tidak menyebelahi Alex malam ini
persembahan Alex malam ini agak hambar..
banyak cakap tapi kosong jer..xde punchline yg menarik..

persembahan terbaik malam ni ialah Jambu dan Sepah! huhu..Terbaik!
10 bintang Mr iZzo bagi kt Jambu..gelak guling gua dengan Jambu..
persembahan Nabil pun superb jugak..Terbaik!
Balas seperti biasa bermain dengan double meaningnya..
persembahan Amir selalu hampeh jer..last week kelaut..hari ni ok sikit..ada peningkatan..

aperpn, Maharaja Lawak best! (^_^)

tersingkir..bye bye Alex
persembahan terbaik minggu ke-4 Maharaja Lawak

Keputusan Undian Terkini Maharaja Lawak Minggu ke-4

saLam semua (^_^)

jom kita tengok keputusan terkini Maharaja Lawak
untuk minggu ke 4 ni.. keputusan undian terkini :

jozan - 31%
nabil  - 23%
sepah - 22%

jom kita layan duLu Maharaja Lawak Minggu ke-4 ni..
gelak sampai guling-guling..hehe
enjoy!

Maharaja Lawak - Astro Mustika

saLam semua (^_^)
malam ni Mr iZzo da boleh tengok Maharaja Lawak
secara LIVE!!! huhuhu

sebelom ni tak langgan pn Astro Mustika tu..
baru petang tadi langgan..
dek kerana penangan Maharaja Lawak akhirnya
langgan la jugak..tu pn atas persetujuan semua dak umah..
meh la umah Mr iZzo..layan ramai2..baru syok! hehe


akhirnya kau ku langgan jua...

sapa peserta pilihan korang semua?
kalau Mr iZzo, Mr iZzo pilih Sepah!
hehe..Mr iZzo sokong Sepah sebab diorg punya lawak
memang class n superb ah! terbaik!
go go go Sepah! hehe (^_^)

terbaik!! gua support lu ahh!

Kelebihan Hari Jumaat

saLam semua (^_^)
selamat pagi dan seLamat hari jumaat..
moga hari ini dipermudahkan segala urusan kita..
baik urusan dunia mahupun urusan akhirat..
amin!

Mr iZzo share sikit tentang kelebihan hari Jumaat ni..
Jumaat dinamakan sebagai `Sayyidul aiyam' iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).”


antara hadis dan riwayat mengenai kelebihan hari jumaat:
  • Adam dicipta dan hari Adam dikeluarkan dari syurga
  • Hari kiamat akan berlaku
  • Orang yang meninggal pada hari Jumaat akan terlepas soal jawab kubur hingga hari kiamat
  • Sesiapa yang membaca surah Ali Imran pada hari Jumaat, maka Allah dan malaikat mendoakan kebaikan ke atasnya sehingga matahari terbenam pada hari itu.
  • Sabda Rasulullah yang diriwayatkan oleh Abi Said Al-Khudri bermaksud: “Sesiapa membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, Allah menerangi hidupnya antara dua Jumaat.”
  • Sesiapa membaca Surah Yassin pada malam Jumaat, Allah mengampunkan dosa kecil yang dilakukan, demikian menurut hadis Rasulullah yang diriwayatkan oleh Abi Hurairah.
  • abda Rasulullah yang diriwayatkan oleh Abdullah Ibn Abi Khatadah, bermaksud: Sesiapa yang mandi pada hari Jumaat seolah-olah dirinya bersih hingga Jumaat akan datang.
  • Mereka yang mendirikan solat Jumaat antara satu Jumaat ke satu Jumaat berikutnya, maka Allah mengkifaratkan atau mengelakkan dia daripada terbabit dosa besar.
  • Mereka yang berdoa dengan penuh keikhlasan hati pada Jumaat, mudah dimakbulkan Allah.


Thursday, April 21, 2011

Solat Seperti Kamu Nak Berak

saLam semua (^_^)
macam pelik je bunyi tajuk di atas..hehe
meh sini Mr iZzo nk explainkan..

soLat..
bunyi je azan, kadang2 tu kita buat tak tahu jer..
alaaaa, awal lg..xper..
alaaaa,baru azan je, jp lg aku solat la..
sempat lagi sembang-sembang dengan kawan-kawan
sempat lagi pekena teh secawan dua...
abiskan dulu la movie ni..jp lg la solat..
yg berdating tu..sempat lg bergurau senda..hehe
ada jer alasan..berat betol nk terus pergi solat bila masuk waktu
godaan syaitan amatlah kuat..(^_^)

beRak..
aduh,sakit perot ni..xboleh tahan dah ni.
laju je kita bergegas ke tandas..ye tak? hehe
masa tu aperpn xmau buat dah..nk buang je dalam pikiran..
relax la bro,minum ar dulu.. (nantilah la aku minum)
bro,lepak ar borak dulu (jap lagi aku datang balik kita borak lagi)
jap ar bro.ada benda ni nak cakap (nanti la,aku nak cepat ni)

see? kalau lah kita boleh aplikasikan berak kedalam solat..
kan bagus.. bunyi macam xsesuai je..tp tu la hakikatnya..

cuba jangan tangguhkan solat macam xboleh tahan berak..
sakit perot datang je..xleh tahan..terus nk gi buang..
solat pn buat mcmtu jugak..masuk waktu je terus pi solat..

time tengah uuhhhhh..kusyuk beb! hahaha xpikir aper dah..
solat pn mcm tu jugak..jgn la terlintas bab makan ke, ape ke..
kusyuk lah dalam solat~ (^_^)

renung-renungkan dan seLamat beramal..hehe


The Best Sun Image

saLam semua (^_^)
petang ni alhamdulillah cuaca nampak terang elok ja..
xder pun tanda-tanda hujan akan turun..
alhamdulillah..balik nanti xla jem sgt..hehe

ni Mr iZzo nk kongsi photo terbaik dr Mr KZ...
salah seorang staf ANGKASA di ONL,Langkawi..
gambar Matahari.. jom memuji keagungan ciptaan Tuhan..
subhanAllah..

High resolution image from LNO by KZ

Adab dan Sabar

سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Barang siapa tidak ada adab, bererti dia tidak ada ilmu. 
Barang siapa tidak ada kesabaran bererti dia tidak ada agama. 
Dan barang siapa tidak ada sifat warak,
 bererti dia tidak dengan Tuhannya - (Hasan Basri)

pagi2 ni jom musahab diri sikit..(^_^)
adab dan sabar..
dengar macam mudah jer kan?
tapi nk mengamalkannya xsemudah yg perkataannya..

memang dari kecik kot kita dah di ajar adab oleh org uta kitakn..macam2 org tua kita ajar utk jadi orang yg beradap ni..antaranya adab makan, adab dalam pergaulan, adab berbicara, adab bila pergi umah orang, macam2 lagi lah..
kadang-kadang tu benda tu simple je..
tp kesan amatlah mendalam..

sabar..
satu perkara yang amat amat besar makna dan kesannya..kesabaran punya miracle pergghh..superb! baik disisi manusia mahupun disisiNYA..kalau semua manusia tahu sabar,mesti la xdernya berlaku bunuh,penderaan,hon dikala jem! hehe
ye dak? ye la kan? (^_^)

kredit pic - www.darussyifa.org