Sunday, November 27, 2011

Terpedaya RM65,000

Assalamualaikum w.b.t

apa plan anda cuti2 ni.. nk plak cuti 3 hari kan.. mesti luangkn masa bersama keluarga. atau ada yang balik kampung, ada juga yg pergi bercuti..

dan

ada juga yang tertipu??? huh.. mR iZzo baca paper Metro harini.. tajuk Rugi Terpedaya RM65000
kisah berlaku di Miri...di sebuah stesen minyak..
seorang wanita Melayu ditegur oleh perempuan Cina A menanyakan dimana lokasi seorang tabib..
wanita itu tidak tahu dan tiba2 datang seorang wanita cina B mencelah dia tahu dimana tabib itu..
dengan baik hati wanita Melayu itu membaca perempuan Cina A dan B jumpa tabib itu..

bila jumpa tabib tu, boleh plak tabib tu cakap wanita melayu ni pembawa sial..
dan wanita melayu tu plak percaya kata2 tabib itu..
dia pun setuju dirawat tabib tu..
langkah pertama kena serah barang kemas dan wang tunai, total RM65000
tabib tu jampi sikit, bg minum air sikit, pastu suruh jalan kedepan jangan toleh kebelakang!

lepas jalan lebih kurang 10 minit, dia penat, dan toleh kebelakang...
toleh je 3 perempuan cina tu da lesap!

nk gelak pn ada, kesian pn ada...
nk kata terpedaya ke, bodoh ke, aku pn xtahu..hehe
ini macam orang pn ada kaaa...
aduh....

Wednesday, November 23, 2011

Sepi Sebulan

Assalamualaikum w.b.t


Lama dah tidak update blog ku ini...

Sepi jap selama sebulan..

Tumpukan sepenuh perhatian pada majlis perkahwinanku..hehe


Doakan semoga semuanya lancar ye..


Published with Blogger-droid v2.0.1

Friday, November 4, 2011

Rencana Kau, Rencana Aku

assalamualaikum w.b.t

"seberapapun  indahnya rencana kita,
jauh lebih indah rencana Allah untuk kita"

ungkapan hari ini mR iZzo nk coretkan tentang keluhan2
yang kita sering keluarkan bila apa yang kita plan menjadi..
lain yang dirancang, lain pula yang jadi...

kadang2 tu frust sangat2 sampai buat sesuatu yg bodoh..
terutama mereka yg bercinta.. betul tak?

kadang2 kita lupa..kita lalai untuk muhasabah diri sendiri.. 
kenapa jadi macam tu..apa sebabnya..apa baik dan buruknya..

kita terlupa yang DIA dah rancang sesuatu yang
lebih baik dari apa yang kita rancangkan....

jom muhasabah diri pagi2.. (^^,)
mulakan kerja dengan senyuman ye.. (^_^)

sentiasa berdoa memohon petunjuk dan hidayah ALLAH

Thursday, November 3, 2011

Indahnya CiptaanNYA

assalamualaikum w.b.t

jom puji keindahan alam semesta...subhanallah
jauh dan banyak lagi yg belom kita manusia terokai

ni imej yg diambil rakan2 sepejabat di Balai Cerap Selangor
Image Processing using IRIS software@Balai Cerap Selangor.
Local Time: 12:10 AM, 03 Nov 2011.

klik gambar untuk lihat dengan lebih jelas

Kem Alami Sesi 3 di Planetarium Negara

Agensi Angkasa Negara, Planetarium Negara kini membuka pendaftaran untuk Kem Alami sesi ke 3!!!
Jom join! tapi terbuka untuk adik2 sekolah rendah jer..hehe (^^,)

yg ada anak, nak anak merasai pengalaman baru dan ilmu baru..boleh la join
mR iZzo sendiri terlibat dengan Kem Alami ni... (^^,)

Program Perkhemahan Kem Alami berlangsung selama 3 hari 2 malam
pada tarikh 20-22 November 2011
bertempat di Planetarium Negara, Kuala Lumpur

Tempahan pendaftaran boleh dibuat melalui telefon
bayaran cuma RM50 sahaja...

pada yang berminat boleh hubungi Planetarium Negara 03-22735484
atau datang terus amik borang di Planetarim Negara...  (^_^)



Aku Tak Janji Kau Senang Selalu

Assalamualaikum w.b.t

" Allah tidak menjanjikan hidup ini tidak pernah susah,
bersuka ria tanpa sediah, panas tanpa hujan,
kdang kala DIA beri kita kesakitan...
tetapi kesakitan itu memberikan kepada kita kekuatan,
menenangkan kita semasa kesedihan dan menunjukkan jalan yang sebenar-benarnya.... "

kadang kita ni lalai..leka dengan hal-hal dunia hinggakan
terlupa kita pada Dia yg tak pernah leka pada kita walau sesaat pun
bila ditimpa kesusahan, kesakitan..baru lah kita nk cari DIA..baru nk sedar..
baru lah terkial-kial nk berdoa, bermuhasabah..

itu lumrah~ (^^,) muhasabah diri dipagi hari...



Wednesday, November 2, 2011

Kau Pun Tak Betol..Nak Nasihat Aku..

assalamualaikum w.b.t

" orang yang dapat memberikan nasihat adalah orang yang hebat, tetapi orang yang mampu menerima nasihat itu dengan lapang dada adalah orang yang lebih hebat "

aku tertarik dengan ungkapan atas.. simple and easy je ungkapan itu
tetapi menusuk kalbu..(^^,) kenapa ei?

realiti kehidupan kita sekarang.. bukan semua orang mampu nk nasihatkan orang.. dan kalau pun cuna menasihati..ayat yang biasa akan keluar ialah "memandai je nk nasihat orang, kau pun xbetol" atau "ko cermin diri ko dulu sebelum nk nasihat aku"

tak semua orang mampu memberi nasihat dan tak semua orang jugak mampu menerima nasihat..(^^,)
sekadar coretan untuk muhasabah sesama kita (^^,)