Saturday, April 28, 2012

Gambar | Bersih 3.0 #1

KLCC 
KLCC
Hijau at KLCC
Polis pasang dawai besi 

Malam tadi di Dataran
Malam tadi di Dataran





pagi ini
KL Sentral, pagi ini
Pasar Seni, pagi ini
Masjid Jamek, pagi ini


sumber : malaysiakini , facebook

Bersih 3.0 28 April 2012 | Hari PemBERSIHan


hari ini 28 April 2012, hari himpunan Bersih 3.0 bersama Himpunan Hijau

pukul 8.15pg tadi aku sempat round2 area Chow Kit, Sogo, Dataran Merdeka, 
Masjid Negara, KTM Kuala Lumpur dan Bukit Aman...

suasana masih tenang.. polis pun masih dok sarapan lagi..
isi perot dulu, jp lg nk berperang...hehehe

pengokong bersih sudah bersiap sedia, ada yg dok pasang ikat kepala,
ada yang sedang tukar baju, ada yang sedang menganbil gambar...

aku? aku lalu jer naik moto, baru je berenti nk snap pic, dah kena halau dek polis
cis betol lah..hahahaha..

series Dataram Merdeka dah macam penjara dah haaaaa..
berpagar dawai besi, org kedah kata 'kawad besi' , besi yg berduri-duri tu...
dengan barisan polis yg beratus orang..

aduh, udah macam nak perang dong!

padahal mereka hanya nak datang duduk dan bantah je pun!


Friday, April 27, 2012

Bersih 3.0 | Laluan Peserta Bersih dan Hijau


bagi peserta bersih esok, jangan lupa ya bawa air mineral, garam, tuala kecil...

eh, aku bukan sokong tapi ingatkan je..
sebabnya memang tak dapat nak halang dah Bersih ni..
kita tengok je....layannnn (^^,)

saya akan berada sekitar sana, jual air mineral, tuala dan garam...insyaALLAH (^^,)

Thursday, April 26, 2012

aku demam

Oh demam...cuti lah update blog hari ni

Rehat..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, April 25, 2012

Aku Kena Badi

Baru tadi je kot aku post pasal klinik kerajaan..aku bawa biniku checkup td

Sekarang ni aku plak yg kena checkup..huhu

Tiba2 je tadi balik dr klinik trus gigil2 sejuk...

Isteriku ku kata badan aku panas sgt..


So,skrg aku bertapa skali lagi di hospital kerajaan..hehe

Tu laaaa..td kutuk2,padan muka den! Hehe


Published with Blogger-droid v2.0.4

Bertapa di Klinik Kerajaan

Petang ni isteriku ada temujanji dengan klinik, nk check baby..(^^,)

Masa temujanji pukul 2.00 petang..so datang lah awal 10minit,nk elak dr ramai..


Sampai je klinik xde orang pun..ada seorang jer..alhamdulillah


Mulanya alhamdulillah tp da hampir sejam dah ni..dok melangut je..huhu

Aduh bosannya...


Ada dua orang je pun lembap jugak ke...sabar je lah....


Patot la ada orang buat graffiti kt dinding luar tulis klinik paling lembap..baru ke tahu...hehe


Published with Blogger-droid v2.0.4

Cita-cita Mohammad Faiz Imtiaz

Ahad lepas aku ke Pekan menghadiri majlis kahwin DeQno
klik sini untuk tengok ---> Kahwin DeQno

selepas majlis tu, aku singgah rumah sahabat aku Pija
kitorang study sama2 dulu di Pekan juga, Kolej Shahputra
dah alang-alang ada di Pekan, amik kesempatan ziarah kawan2 (^^,)

alkisahnya yg nk cerita ni pasal anak buah,anak saudara si Pija ni...
baru berusia 3 tahun lebih...petah sungguh..aktif! siap bersilat haaa..
Mohammad Faiz Imtiaz namanya

the best part is dia punya cita-cita! Makcik Pija dia la suruh tanya..

Aku      : Imtiaz cita-cita nak jadi ape?

Imtiaz   : Nak jadi orang tua...

Aku      : Orang tua? kenapa nak jadi orang tua?

Imtiaz   : Sebab nak pegi masjid...

Aku      : (???????) wah! 

ini kali pertama aku dengar cita-cita yang unik bg aku...
unik sebab jarang lah nk jumpa budak yg bercita-cita macam tu...
hehehe, hebat lah kamu Imtiaz

pakcik (eceh,pakcik ke?) abang lah, abg suka dengan cita-cita Imtiaz
moga kamu menjadi anak yg soleh ye Mohammad Faiz Imtiaz...(^^,)

pija Dato Hamid - kemain lagi posing..heheh
Mohammad Faiz Imtiaz yg bercita-cita nk jadi orang tua! hehe

Majlis Walimatul Urus DeQno & Ekin di Pekan,Pahang

hari Sabtu lepas, aku dan isteriku bersama anak angkatku ke Pekan, Pahang
menghadiri masjlis perkahwinan sahabatku Matnor dan isterinya Ekin
majlis sebelah perempuan di Mersing aku tak dapat hadir sebab kerja..
lepas kerja, Sabtu petang baru aku bertolak ke Pekan...
Majlis sebelah lelaki esoknya, hari Ahad.. dapat la aku rehat sekejap, round2 Pekan

alhamdulillah majlis berjalan dengan sempurna..
tahniah dari aku, Mr.iZzo dan isteriku Fasha...
moga berkekalan ke ahir hayat sampai syurga (^^,)
barakallah hulakuma












Cara Rasulullah Jaga Kesihatan | Petua Imam Syafie



Petua Imam Syafie


Empat perkara menguatkan badan
1. makan daging
2. memakai haruman
3. kerap mandi
4. berpakaian dari kapas

Empat perkara melemahkan badan1. banyak berkelamin (bersetubuh)
2. selalu cemas
3. banyak minum air ketika makan
4. banyak makan bahan yang masam

Empat perkara menajamkan mata1. duduk mengadap kiblat
2. bercelak sebelum tidur
3. memandang yang hijau
4. berpakaian bersih

Empat perkara merosakan mata1. memandang najis
2. melihat orang dibunuh
3. melihat kemaluan
4. membelakangi kiblat

Empat perkara menajamkan fikiran1. tidak banyak berbual kosong
2. rajin bersugi (gosok gigi)
3. bercakap dengan orang soleh
4. bergaul dengan para ulama

Doa.
Zikir.
itulah kekuatan seorang muslim :)

Tuesday, April 24, 2012

Muhasabah Diri | Baiknya Tuhan Kita

Gambar | Mighty Morphin Power Rangers

kalau tak silap aku, Mighty Morphin Power Rangers adalah
Power Rangers yg pertama kat tv kan? betulkn aku kalau aku silap..
masa tu sekitar tahun 1994 or 1995 kot..ye ke? hehehe
aku dah ingat2 lupa dah...

tadi terjumpa kt blog,gambar terbaru Power Rangers ni....
da tua2 dah diorg ni..hehehe
teringat zaman kanak2 dulu...
macam2 power rangers adaaaaaa




Hentikan Dari Bertindak Ganas | Bersih 3.0


Bersih 3.0 bakal diadakan di Dataran Merdeka 28.04.2012 iaitu hari Sabtu ni
Bandaraya Kuala Lumpur bakal 'mati' sekali lagi la nampak gayanya...
habis semua jalan-jalan akan ditutup, kedai-kedai pun akan tutup

yang aku tak faham, kenapa takut sangat kerajaan kita dengan Bersih?
apa maksud yg tersirat sampai sebut je Bersih, huru hara jadinya...

Bersih 3.0 yg bakal diadakan di Dataran Merdeka tiada permit
tiada kelulusan untuk berhimpun...
padahal sebelum ini pelbagai acara berhimpun diadakan di Dataran Merdeka
tapi disebabkn perhimpunan yg bakal diadakan adalah Bersih, maka
tiada kelulusan untuk berhimpun di Dataran Merdeka..

adakah polis akan mengganas kembali?
dengar cerita untuk Bersih 3.0 ni DBKL pun turut dikerahkan.

pagi tadi DBKL da sibuk pasang pagar di Dataran Merdekan...
apa-apa pun, kita tunggu je 28.04.2012 nanti.....(^^,)

yg keluar tv nnt, peniaga rugi tetapi hakikatnya
peniaga seronok weh, kedai makan sedia menanti...
bas dah penuh kot! tiket bas dah hampir habis dijual
 (aku tanya membe di kaunter bas utara,pantai timur)

peniaga air mineral,tahun ni upgrade barang
tuala kecil dan garam,banyak permintaan! hehe

aku tak sokong mana2 pun ei, aku cuma amik peluang!
amik peluang meniaga! hehehe.. so, welcome Bersih 3.0 (^^,)
masyukkkkkkkkk!!! cuma kt tv je kata rugi..upssss! hehe


Gambar Lama | Mokhtar dan Diego Maradona


gambar kenangan Mokhtar dan Diego Maradona...
gambar sejarah ni..bila la gamaknyer pemain Malaysia dapat
beraksi semula macam ni...
rasanya lambat lg kot atau pun maybe xde...
dengan campur tangan politik,kepincangan,mcm2 hal lah
harapanku agar pemain2 bola sekarang bersemangat mcm pemain dulu..(^^,)

Gambar | Air Sungai Verzasca Yang Sangat Jernih

Sungai Verzasca terletak di Switzerland.
Air sungai Verzasca ni sangat lah jernih.
Indah sungguh ciptaan Allah...
jom tengok! (^^,)

You can even see the bridge across the valley from the depth of 33 ft. (10 m.)