Saturday, June 30, 2012

Majlis Malam Berinai #Bhangra

malam tadi aku sempat hadir ke majlis malam berinai sahabat isteri aku.. Fazilah nama sahabat isteri aku ni.. Dia berketurunan Pakistan, malam yang penuh dengan adat dan tradisi orang Pakistan.. yang aku ingat tarian Bhangra, Chula..lain lupa dah apa dia sebut malam tadi..hehe

Chula ni sesi memakaikan gelang pada pengantin, dimulai oleh ibu pengantin dan dituruti oleh lelaki sahaja..abang, adik lelaki, bapa saudara dan sepupu lelaki...

Bhangra, tarian yg ada gendang2 tu.. semua tahu kot, dalam filem hindustan selalu ada..hehe.. yg lain aku xingat nama dah, ada satu part yg pengantin perempuan diiring tarian lilin, lenggang aper ntah..

sangat happening adat diorg ni, rasa macam dalam filem Hindustan daaaa..hehe.. lagu yang rancak, tarian yg rancak, orang yang hadir pun semua happening.. memeang meriah ah majlis malam tadi...

pada Fazilah, aku ucapkan selamat pengantin baru, moga bahagia hingga akhir hayat sampai syurga.. barakallahhulakuma (^^,)

aku xingat apa nama adat ini, kalau melayu macam tepung tawar 


ini pun aku xingat, pengantin perempuan dikelilingi oleh gadis membawa lilin.



sesi Chula, saudara lelaki memakaikan gelang pada pengantin
dan the best part wajib bg duit lepas masukkn gelang! wajib!haha masyuk!!






bhangra
bhangra
bhangra
Fazilah n mywife (^^,)
dance floor!! 

Thursday, June 28, 2012

Buku Adalah Sahabat

Buku adalah sahabat. Berdampinglah dengan buku. Bersahabatlah dengan ilmu dan bertemanlah dengan makfirah (pengetahuan).

Membaca jabatan ilmu... membaca menambah ilmu... penuhilah masa terluang dengan membaca, dari pada dok hadap facebook, twitter, tanpa arah tujuan, bacalah.. banyak juga ilmu2 yg ada kot FB ni.. pandai2 amik lah..jangan dok kira baca gosip, hiburan je..hehehe.. 

jangan sekali-kali membaca buku-buku yang boleh menimbulkan prasangka buruk, putus asa dan hilang harapan.. amatlah tidak elok untuk diri dan hati kita.. efek mambaca ni mendalam juga.. sebabnya bila membaca, imaganisi main peranan... bila dok baca yg xelok, otak berimaginasi benda tak elok, turun ke hati turut jadi tak elok...

tiba2 melalut pasal membaca plak aku ni..ish..ish..ish.. aku kongsi pendapat aku je tau.. kalau salah tolong tegur ye.. (^^,)

antara buku dan majalah yg baik,elok untuk dibaca, penuh dengan ilmu pengetahuan
bahan bacaan aku bulan ini.. (^^,)

Wednesday, June 27, 2012

Biarlah Ia Berlalu...

Apa yang berlalu, biarlah ia berlalu... Apa yang telah pergi, biarlah ia binasa...
Jangan difikirkan apa yang telah berlalu, kerna ia telah pergi dan lenyap...

orang selalu kata usah dikenang perkara yang lepas, jadikan hari ini lebih baik dari semalam, aku sokong ayat2 diatas.. sebabnya kalau disimpan ia akan menyebabkan hari jadi sakit.. penyakit hati mengundang banyak perkara yang tidak elok seperti dendam, iri hati, dengki, jarakkan hubungan silaturahim dan sebagainya... jadi eloklah dibuang jauh2 perkara yang tidak elok, lupakan saja dan terus langkah kedepan. ia juga kadang2 menjadi penghalang untuk kita terus melangkah kedepan, asyik dok kenang benda yg lepas,kita jadi 'down'... jadi, biarkan ia berlalu...

TETAPI...

kadang2 kita perlu gak ambil tahu benda yg lepas ni.. sebab? sebabnya untuk dijadikan pengajaran... untuk dijadikan iktibar... ambil pengajaran je tau..bukan dikenang-kenang.. perkara yg lepas perlu dilepaskn untuk melapangkan hati, sebab perlu di kenang adalah untuk ambil iktibar.. mana satu ni? last2 pening macam tu ja... kejap ambil, kejap buang..hehehe

senang citer, benda yg lepas ni jangan disimpan dalam hati, biarkn ia pergi..barulah kita akan berasa lapang hati dan ketenangan, baru lah kita rasa lancar untuk meneruskan kehidupan.. lepaskan perkara yg lalu tapi ambil pengajaran atas apa yang telah berlaku agar ia tidak berulang dan make sure hari ini dan esok akan lebih baik.. 

kata aku ja ni...untuk aku..salah kata aku harap sudi perbetulkn (^^,)


Tuesday, June 26, 2012

Akhirnya...Jumpa juga buku ni..

alkisahnya sejak bulan Mac haritu lagi aku mencari sebuah buku yang bertajuk Cinta High Class ni.. si isteri yg beria sangat nak buku ni.. puas aku mencari.. habis semua kedai buku serata Kuala Lumpur aku masuk cari buku Cinta High Class ni.. tapi semuanya takde, habis, stok tak sampai lagi...

malam tadi ke Jusco Wangsa Maju, jalan2 beli barang sikit, aku singgah MPH untuk beli majalah Al-Ustaz dan Gen-Q, si isteri tunggu di luar kedai sebab aku masuk kejap je kan, tiba-tiba si isteri dengan laju masuk dan tarik tangan aku suruh ikut dia, apahal ni...

aku ditarik ke sudut buku novel, ada seorang staff MPH tengah susun buku, dengan senyuman yg mekar dan girangnya si isteri menuding jari ke sebuah buku yg sedang disusun oleh staff MPH tu... sambil berkata 'abang, ayg nak tuuuuu..ayg jumpa dah!!' aku pun tengok, oh dah ada rupanya buku yg dia nk sangat tu..

alhamdulillah, dapat gak buku tu.. kemain suker si isteri.. terus upload di FB bgtau satu dunia yg dia dah dapat buku Cinta High Class.. hahaha.. (^^,)

suka dia dapat buku ni...

Saturday, June 23, 2012

Tetap Pendirian

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud : "tidak lurus (istiqomah) iman seseorang itu sehingga hatinya lurus dan hatinya tidak akan lurus sehingga lidahnya lurus"

Maksud istiqomah ialah tetap teguh di atas jalan yg betul, lurus yg membaca keredhaan Allah s.w.t. Dasarnya adalah mengenai hati. Hati ibarat raja dan anggota badan ni rakyat.

Susah sebenarnya nak istiqomah ni...nak tetapkn pendirian hati, pendirian diri kita melakukan sesuatu secara berterusan memerlukan kekentalan hati yg hebat! hati kena tetap! ini pasang surut, selalunya jadi macamtu.. contohnya aku yg nk turunkn berat badan. Minggu ni semangat giler kot, petang2 balik kejer jogging, malam main gym.. jaga makan, minggu depannya bila malas melanda diri, aduh! hilang terus semuanya..huhu

sebabtu istiqomah ni bermula dengan hati yang tetap! Dasar istiqomah ialah lurusnya hati di atas tauhid. Bila hati beristiqomah pada Allah dalam erti kata takut,cinta,tawakkal dan agungkan Allah, maka seluruh anggota badan akan taat kepadaNya. Setelah hati yg taat padaNya amat mudah untuk kita istiqomah dalam apa jua kita nk lakukan. Renung-renungkan dan selamat beramal ! hehe (^^,)


Friday, June 22, 2012

Anak Aset ke Syurga

tersentuh hati ini bila tengok dan dengar kata2 Ustaz Don dan Ustaz Azhar Idrus ni...
masih belum terlambat untuk aku berubah.. u-turn kembali cuba menjadi anak yg soleh
inysaAllah.. jom sama2 kita berusaha menjadi anak yg solah...


sumber video : YouTube

Thursday, June 21, 2012

Gagal Menjalankan Tugas

nah! pagi tadi buka je email ofis, dapat satu email yang mendukacitakan, tak best ah! bos bg email yang bertajuk seperti diatas (ala-ala surat rasmi..hehe) siap cc pada big bos lagi u! what the ????? "Gagal Menjalankan Tugas" ???

ok lah, salah aku gak pun, datang lewat, lewat sikit je kot boss? bukan nya setiap hari pun.. dah hari ni tayar moto nak puncit plak kan, apa boleh buat..

selalunya tak macam ni pun, xder la nk email2 bagai, nk cc kt bigbos lagi.. selalunya if lewat isi borang lewat jer.. hari lain sikit, bos datang bulan eh? hehehe.. upsssss! ape2 je la bos, jp lg sy pi isi borang yg bos nak tu ei.. borang gagal menjalankan tugas? atau borang masuk lewat?

tu la bos......pi kawin cepat skit! (mulut kau, cili kang baru tau) hehehehe

#mood tak best!

Penipuan Paling Dahsyat

" Penipuan paling dahsyat adalah bila kita sibuk melihat dan mengata kesalahan orang lain tanpa sedar ketika dok sibuk mengata tu, kita tidak sempat melihat salah diri sendiri "

perkara yang biasa, dah jadi normal dah dikalangan kita bila mengatakan hal orang... si A tu macam itu ini, si B tu macam itu ini.. dari pagi sampai ke malam, syik mambahaskan hal orang... dalam asyik mengatakan hal orang kita tak sedar, kita lalai untuk muhasabah diri, kita leka untuk menilai diri sendiri... pada saat itu kita telah melakukan penipuan yg maha dahsyat! penipuan terhadap diri sendiri!

kita sering merasakan kita tidak melakukan kesalahan, apa yg kita buat kita rasa elok dah,betul dah... kita mudah melenting bila orang mengatakan hal kita yg tak sedap didengar.. kita mudah menafikan kata2 orang pada kita, walhal kita tak sedar akan kesalahan yg kita lakukan..

sebabtu kita di ingatkan untuk muhasabah diri sebelum tidur, nilai diri kita apa yg dah kita lakukan seharian... hindarkanlah diri kita dari melakukan penipuan yg maha dahsyat ini..

janganlah sering mengatakan hal orang lain, sebaliknya banyakkanlah muhasah diri sendiri..

sekian pesanan untuk diri sendiri...


Wednesday, June 20, 2012

Angkara Bola Tidur Luar Rumah


hahaha.. jangan sampai jadi macam tu ye kawan2.. (^^,)
bola, bola jugak.. jangan sampai mengganggu orang lain\

pasal bola pun da macam2 kes dah tau berlaku..
ada yg bergaduh, bergaduh ni biasa sangat dengar dah..
yg pelik sampai ada yg cerai berai !!
dahsyat gak penangan bola ni...

aku? xminat sangat lah nk bangun pagi2 layan bola..
pelok bini lagi syokkk!!! hehehe gurau je (^^,)

Cuma Ada 2 Pilihan


orang yang beriman pada Allah dan Hari Akhirat hendaklah berkata baik atau diam...

makanya, marilah sama2 kita menjaga lidah kita.. berfikir sebelum berkata-kata
kurangkan berbual perkara yang tidak berfaedah, kurangkan borak kosong...
selitlah dengan perkara ilmiah ketika 'hang out' dengan kawan2...
bual lah perkara yang berfaedah..perkara yg berilmu...

tak mau mengumpat tau...
ingat ! berkata benda tak elok tentang orang itu mengumpat!
berkata benda tidak benar pula fitnah!

Allah kata, kau simpan aib orang, aku simpan aib kau!

Anak Kelar Leher Mak

akhbar KOSMO
seorang gadis berusia 17 tahun di dakwa atas tuduhan cubaan membunuh ibunya sendiri...
ibu kandung sendiri kot dia kelar! ish..ish..ish..subhanallah

tak capai dek akal weh nak kelar mak sendiri...maybe gadis ni ada masalah mental kot... normal sikap manusia tak akan sampai hati nak membunuh ni.. naluri seorang manusia yang normal tidak akan melakukan perkara serupa ini.. bila akal sudah tidak waras, ini lah jadinya...

apakah akan jadi pada gadis yg berusia 17 tahun ini? didunia gelap masa depan.. di akhirat? Ya ALLAH, kau bukanlah pintu hati gadis ini untuk kembali ke jalan yg benar  Ya Allah...

andai kata si ibu tidak mengampun dosa anak ini, nauzubillah..sedangkan berbunyi 'uuhh' pada ibu pun dah berdosa, inikan cuba membunuh, mengelar leher si ibu...dunia akhir zaman ini, macam2 jadi, takut aku!

Wordless Wednesday #20.6

alhamdulillah (^^,)

Tuesday, June 19, 2012

Lambakan Warga Asing

pagi tadi sempat tengok MHI, Malaysia Hari Ini di TV3 sebelum gi kerja...
segmen..errrr..lupa plak,,hehe.. isunya pasal lambakan warga asing..

ya, memang nampak ketara sangat.. terlampau ramai sangat warga asing sekarang ni...
kat area Kuala Lumpur pun dah padat dengan warga asing ni..
jangan kn tempat lain, kat kawasan aku duduk sekarang ni pun dan dibanjiri warga asing
aku stay area Danau Kota, Setapak.. taman mainan kawasan sekitar tu di kuasai oleh mereka
penuh dengan rakyat dia ajer.. kita ni warganegara nak bercampur pun tak boleh

court badminton, taman mainan, gerai2 kecik tepi jalan..semua dikuasai mereka...
rimas giler kot.. kalau mesra alam xper.. ini lagak samseng.. macam kita ni plak pendatang!

buka paper Metro hari ini pun citer hal yang sama, warga asing!

pihak berkuasa yang berkenaan, silalah ambil tindakan sewajarnya...

series aku rimas, rakyat Malaysia pun rimas dengan lambakan warga asing ni



U-turn ke Jalan Betul

Setiap manusia pernah terbabas dan tersalah jalan. Tersasar dari landasan hidup, hilang arah, tenggelam punca kata org kedah..hehe.. Apa yang membezakan antara orang yang cemerlang,orang yang berjaya dengan gagal ialah orang cemerlang/berjaya menemui kembali jalan betul, manakala yang gagal akan terus berada di jalan salah dan menemui mana ruang untuk kembali.

Rasulullah SAW bersabda maksudnya : "Setiap kamu bersalah...sebaik bersalah adalah yang kembali"

Nabi tak pernah ajar kita putus asa, atau terlambat! NO! Nabi kata walau kiamat dah sampai,dalam tangan kita ada benih, tanam benih tu! jangan putus asa,jangan mengalah, tiada istilah terlambat!

Amat penting bagi kita manusia mencari ruang kembali, manakah lorong U-Turn untuk masuk semula ke laluan jalan yang betul. Di manakah dot pusingannya?
  • Manusia tidak tahu tentang salahnya sehinggalah disedarkan. ini realitinya,,betul kan?
  • Mereka tidak mahu berbuat baik sehinggalah disedarkan.
  • Mereka tidak mampu cemerlang sehinggalah disedarkan.
Semuanya mengenai kesedaran mendalam! kesedaran itu amat2 lah penting...

Kesedaran perlu dipupuk. Racunnya adalah lupa. Tenaga ialah peringatan dan pengajaran. Oleh itu manusia perlu kepada peringatan dan pengajaran bagi menawarkan racun kelupaan, juga mengekalkan tenaga perubahan supaya berterusan dalam hidup.

Inilah fungsi Rasulullah sehingga mereka yang berada di sekitar lingkungannya berjaya membina kecemerlangan yang gilang gemilang.

firman Allah yg bermaksud "dan berilah peringatan,sesungguhnya engkau wahai Muhammad sebagai juru pemberi ingat....." (Al-Ghasyiah:21)

Jadi setiap kali bertemu ruang untuk berpusing kembali ke jalan betul, lakukanlah kerana itu ialah anugerah daripada pengajaran dan peringatan yang besar.

kembalilah ke jalan yang lurus...(^^,)

Thursday, June 14, 2012

Berkelah di Lata Bayu, Baling

cuti sekolah lepas, pi berkelah bersama keluarga di Lata Bayu, Baling
malas la nk taip..nk upload gambar je..hehehe
aperpun best giler kot! memang syok ah!

makan duluuuuuu~ hehe











Saya Dani Yang Superb Comel !!!


nak tahu kisah saya? siapa saya? 
pleaseeeee klik sini ---> Putra Dani Mikael

Dani sayang uncle, untie semua (^^,)

Pameran Ular di Muzium Negeri Kedah

cuti sekolah yg lepas, aku balik kampung halaman di Kedah...
kesempatan itu, aku berjalan2 dengan keluarga melawat Pameran Ular...
bawa adik-adik dan isteri jalan-jalan pusing Alor Star..(^^,)

sapa yg dok Kedah, boleh la bawa keluarga pi melawat Muzium Negeri Kedah
Pameran Ular ada sampai 30 Jun ni... pi jangan tak pi.. hehe