Tuesday, August 26, 2014

Bahasa Melayu atau Inggeris


Aku ada baca blog Ben Ashaari yang bertajuk English atau ? . Setuju dengan apa yang Ben tulis, kita sekarang lebih 'bangga' untuk berbahasa asing daripada bahasa kita sendiri. Tidak salah untuk guna bahasa lain tapi biarlah kena pada tempat dan masanya.

Terasa dan terkesan dengan entri Ben tu, aku cuba praktikkan untuk guna bahasa melayu dengan orang asing. Aku bekerja di salah satu tempat perlancongan di Kuala Lumpur, hari-hari mengadap pelancong asing yang datang di tempat aku ni.

Biasanya bila pelancong datang, aku sambut dengan 'Hai, Hello, Welcome'. Aku ubah ayat sambut aku yang bahasa inggeris tu menjadi 'selamat datang', kemudian barulah sebut 'welcome'. Ubah ucapan 'thank you' dengan ucap 'terima kasih' kemudian baru sebut 'thank you'.

Baru 5 hari aku praktikkan cakap macam itu. Agak mengejutkan bagi aku bila mana ramai pelangcong yang teruja dan seronok disambut seperti itu. Beberapa pelancong cakap 'ini tempat pertama di Kuala Lumpur yang dia lawat sambut dengan bahasa melayu dulu' 'thats great', katanya (aku alih bahasa dah). WOW!!! seronok tau dia puji macam tu..

Tak kurang juga yang ulang tanya untuk hafal ayat bahasa melayu itu. Ada juga yang terus berborak untuk tahu beberapa lagi perkataan melayu yang pelancong akan selalu guna. Nampak? lagi seronok rupanya gunakan bahasa sendiri. Walaupun hanya sepatah dua sahaja bahasa melayu yang aku guna tapi itu cukup buatkan mereka seronok dan aku lagi lah seronok.

Aku ada lagi beberapa pengalaman yang berkaian dengan hal ini, nanti aku update ye (^_^)







1 comment:

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

Alhamdulillah ade perubahan.. Syabas!! heheheh