Thursday, February 27, 2014

Mula tunjuk bakat



Sekarang ni dah kena simpan segala jenis bentuk alat tulis. Pen, pensil, marker, barang make up ibu dia, apa-apa saja lah yang boleh digunakan untuk lukis. Sebabnya, pantang leka je ada lah hasil seni anak ku ini di dinding rumah.

Simpan bukannya tak bagi langsung, cuma tak bagi lukis di tempat yang tidak sepatutnya. Kalau dia nak curah bakatnya tu, aku bagi je lukis di surat khabar lama atau kertas lukisan. 

Malam tadi dia buat lagi seni di dinding, tak dapat guna alat tulis, kunci motor aku pun jadi kerja! hehehe.. akal panjang anak aku ni..

nak kena ikut cara bawah ni lah.. selamat dinding aku.. hehe (^_^)

sumber gambar : ibu4884.blogspot.com




Wednesday, February 26, 2014

Nak bercakap dah...

Ada saja nak diceritakan sekarang ni, ceritalah wahai anakku.. abah dan ibu dengar dengan khusyuknya (^_^) abah dan ibu iyakan aje walaupun tak faham sepatah pun apa yang kamu ceritakan tu..

sekali dengar macam bahasa Korea, sekali lagi dengar macam bahasa Jepun.. pengaruh ibu hang (kamu) la ni masa mengadung tengok drama korea.. hehe

dah nak bercakap dah anak abah ni.. cepat masa berlalu.. 



Saturday, February 22, 2014

Amuk di Sogo


Kejadian di Food Court hari minggu yang lepas...



Beria sangat nak masuk kolam kat Food Court Sogo tu.. bersungguh-sungguh nak panjat dinding tu.. kalau takde perhadang tu, mahu terus terjun je kolam tu.. sudahnya, makan cepat-cepat, kemudian beredar..

Alahai anakku, kolam tu hiasan je, tak boleh mandi.. nanti abah bawa gi mandi manda ye.. (^_^)




Thursday, February 20, 2014

Give Away Birthday Akiff

http://marqiscareno.blogspot.com/2014/02/give-away-birthday-akiff.html

Allah selamatkan kamu..Allah selamatkan kamu..Allah selamatkan Akiff..Allah selamatkan kamu..
Happy birthday to you Akiff ! Doa ku, semoga kamu membesar dengan sempurna, semoga kamu sentiasa dalam redha dan rahmatNYA, semoga besar kamu nanti menjadi hamba yg taat dan patuh pada agama dan ibubapa kamu. (^_^)



Tuesday, February 18, 2014

Tahniah Shukri


Alhamdulillah, lagi seorang kawan aku sudah melangkah ke alam baru, alam perlahwinan. Tahniah dari aku dan isteri. Barakallah hulakuma wabarakah alaikuma wajama' bainakuma filkhair. 

Moga berbahagia hingga ke syurga. Selamat menjalankan tanggungjawab baru. Moga sentiasa dalam rahmat dan redhaNYA. (^_^)






Santai KBBA Putrajaya


Jumaat lepas, aku berkesempatan join geng Kelab Blogger Benashaari (KBBA) Putrajaya bersantai di Coffee Village, Putrajaya. First time aku join group KBBA ni bersantai. Sempoi gak diorang ni, happening sangat cuma aku agak tenggelam malam itu. haha. Aku pun tak kenal sangat rakan-rakan yang lain, sorang dua je yang aku kenal, maklumlah baru kali pertama bersua. Apa pun korang memang best ! (^_^) . Moga ukhwah ini berkekalan.










Thursday, February 13, 2014

Belajar berkongsi


Kalau kita suka sesuatu kebaikan itu berlaku pada orang lain juga, kita sebenarnya telah mendapat keberkatan daripada Allah s.w.t

Contoh paling senang ilmu. Kalau kita dapat sesuatu ilmu kemudian dikongsikan pada yang lain, betapa besar rahmatnya. Lagi banyak kita kongsi lagi besar ganjarannya. Selain orang lain dapat faedah darinya, kita juga menguatkan diri sendiri juga.

Jadi, janganlah kedekut ilmu ye, pesanan untuk diri sendiri juga kongsi untuk rakan-rakan semua.

Ingat, Allah murka tau pada mereka yang bersifat kedekut ilmu ini. 

"Iaitu orang-orang yang bakhil dan menguruh manusia supaya bakhil serta menyembunyikan apa-apa jua yang Allah berikan kepada mereka dari limpah kurnianya, dan (sebenarnya) Kami telah sediakan bagi orang-orang kafir itu azab seksa yang amat hina,"

Kadang-kadang kita tak sedar yang syaitan berbisik supaya kita tidak berkongsi pengetahuan/ilmu baru yang kita perolehi. Takut nanti orang tu akan dapat lebih dari dia.

Aku banyak perngalaman dalam hal ni terutama ketika aku berkelana mencari ilmu perniagaan dan percetakan dulu. (^_^)

Ya Allah, jauhkanlah aku dari sifat bakhil ini.. Amin!

Belajarlah berkongsi pengetahuan. Makin berkongsi, makin banyak yang kita dapat. (^_^)


Sunday, February 9, 2014

Agama dan bangsa


Agama adalah pegangan, panduan, tujuan, matlamat, bekalan, senang cakap agama adalah segala-galanya untuk makhluk yang bergelar manusia yang hidup di dalam dunia yang sementara ini. Tanpa agama punahlah segalanya.

Bangsa - sumber Wikipedia

Bangsa mempunyai dua maksud utama:
  1. Jenis manusia daripada satu asal keturunan, contohnya bangsa Melayu. Lihat kaum.
  2. Kumpulan manusia dalam satu ikatan tatanegaraan, contohnya bangsa Malaysia


Bagi yang berakal dan akalnya boleh berfikiran waras, rasanya tiada masalah untuk bezakan antara bangsa dan agama.

Jangan tutup minda, butakan hati .

Bukalah mata seluasnya, pandanglah sekeliling, sentiasa menuntut ilmu dan berfikiran luaslah.

Sedih bila melihat orang yang berbangsa Melayu bertelagah, bertekak sehingga lupa Agamanya. Lupa apa tuntutan agamanya. Kerana bangsa,agama diketepikan. Kejahilan apakah ini?

Sedarlah wahai bangsa melayu, bukan bangsa yang menjadi pegangan. Agama yang sebenarnya menjadi pegangan. 

Bangsa tidak menyatupadukan rakyat dan umat manusia tetapi agamalah yang menyatukan umat. Berpegang teguh pada agama InShaAllah tiada halangan semuanya. Itu janji yang Mana Esa. 

Google Image






Saturday, February 8, 2014

Jatuh tersungkur...


Agak lama aku tinggalkan blog ini tidak berupdate.. huh.. banyak benda terjadi kebelakangan ni, sampaikan rasa diri ini sangat 'down'. Rasa 'give up' sangat hinggakan rasa nak berputus asa sahaja.
Arrgghhhh.. Ikutkan hati mahu tinggalkan semuanya.. bawa diri ke tempat yang tenang tanpa buat apa-apa..

Dah beberapa tahun aku ceburkan diri dalam bidang perniagaan, macam-macam ragam aku lalui, hinggakan aku jatuh tersungkur, bukan tahap tersungkur lagi dah, ni dah tahap terseret dah ni!!!

Jatuh bangun dalam perniagaan adalah perkara biasa. Normal. Tapi bila dikhianati rasanya amatlah perit, pedih! Sakitnya amat sangat!! Tertekan wooo... nak pula orang yang rapat dengan kita yang buat khianat tu.. hmmmm, moga Allah merahmati kamu bro.

Aku redha, mungkin ada silap aku yang aku tidak sedar. Ada hikmah yang Allah susun untuk aku. Redha, terus usaha, tawakkal.. InshaAllah.. Tetapkan iman dihatiku ya Allah.

Google Image