Showing posts with label agensi angkasa negara. Show all posts
Showing posts with label agensi angkasa negara. Show all posts

Saturday, April 12, 2014

Yuri's Night




Jemput hadir malam ni ! awesome! 

sejarah Yuri's Night, apa itu Yuri's Night
tengok sini - Sejarah Yuri's Night

throwback Yuri's Night tahun-tahun yang lepas...




Saturday, November 23, 2013

Bertugas di hari minggu...


Bertugas di hari minggu memang amat menguji mental dan fizikal. Sapa setuju angkat tangan ! hehe. Yang bekerja sendiri lain lah kan, ni untuk mereka yang makan gaji je. Nak plak penjawat awam seperti aku ini haaaa..besar wooo cabaran dan dugaan kerja hujung minggu ni..

Dikala orang lain menghabiskan masa hujung minggu bersama keluarga tersayang, aku masih lagi menjalankan tugas seperti biasa. Nak pula, buka facabook, tengok orang update status berjalan sana sini, buat aktiviti itu ini kan, fuh! menimbulkan rasa cemburu yang teramat sangat.

Ya, dulu masa aku mula bertugas, memang aku rasa macam tu, tetapi tidak sekarang ni, alhamdulillah dah boleh terima dan selesa dengan keadaan begini. Takde dah rasa terbeban atau nak merungut mengeluh bagai. Layan jer.. apa yang penting enjoy dengan kerja yang dibuat, redha dan syukur. InsyaAllah semuanya lancar...

Pandang dari sudut lain, dapat juga tambah duit poket sebab bertugas lebih masa dibayar elaun lebih masa, kelebihan tu! tak semua orang merasa buat 'overtima' kan? jadi syukurlah.. (^_^)

yang penting? kita enjoy!!! (sambil lompat gaya Nora Danish) ahaks! (^_^)


nak main ni? meh leh datang sini - Planetarium Negara



Saturday, March 23, 2013

Tetamu Tak Di Undang

Camner nak buat ni? Nak halau takut di serang.. nk bg masuk tak dibenarkan.. hehehe

perkara biasa di sini, orang nak melawat, 'dia' pun sibuk nak melawat, habis lari pelawat takut tengok beruk-beruk ni.. hehe. walaupun kami dah biasa tapi masih tetap berwaspada. Mana tau kot-kot dia naik angin.. APTB nanti.. bahaya woooo









Earth Hour at Planetarim Negara




Marilah beramai-ramai malam ini ke Planetarium Negara untuk memeriahkan sambutan Earth Hour 2013. Banyak aktiviti yang akan diadakan. Series superb! 

Antara aktiviti menarik malam ini Pencerapan Malam, Planet Lantern, Light Painting Contest dan Paper Plane to Glow In The Dark. 

Selain itu ada juga ceramah tentang Pencemaran Cahaya, tayangan video rasmi Earth Hour 2013, persembahan istimewa, NightWalk dan kuiz.

Datanglah ramai-ramai ye, bawa semua adik,abang,kakak,atuk,nenak,sedara mara, orang kampung semua.. hehehehe (^_^)

Angah akan berada disini dan bertugas di aktiviti Paper Plane to Glow In The Dark! apa benda tu? haaaa, kena la datang.. jumpa anda di Planetarium Negara.



Wednesday, February 13, 2013

ASTEROID 2012 DA14 MELINTASI BUMI

13 Feb 2013 – Satu asteroid kecil akan melintasi hampir dengan Bumi pada 15 Feb ini, dengan anggaran jarak 28,000km. Asteroid bersaiz diameter sekitar 50m ini telah dijumpai oleh astronomer amatur yang dibiayai oleh ESA (Agensi Angkasa Eropah) di Sepanyol.

Asteroid yang diberi nama khas 2012 DA14 ini juga dianggarkan seberat 130,000 tan, dijangka tidak akan terhempas pada permukaan Bumi dalam masa terdekat. Orbitnya boleh dikira dengan agak tepat menggunakan pangkalan data NEODsyS kepunyaan ESA. 

Asteroid ini akan melintasi Bumi pada kelajuan 7.8km/s pada anggaran jarak paling hampir 28,000km. Menariknya, jarak ini adalah lebih hampir jika dibandingkan dengan orbit satelit-satelit komunikasi seperti Measat, yang berada pada orbit geostationary. Namun disebabkan orbit 2012 DA14 yang berlainan, iaitu dari sudut bawah dijangka tidak mendatangkan sebarang bahaya kepada satelit-satelit di orbit tersebut.

2012 DA14 akan berada paling hampir dengan Bumi pada 19:40GMT pada hari Jumaat ini, 15 Feb. Kemunculannya mula dikesan pada jarak 7x jarak Bulan. Observatori Negara Langkawi akan turut membuat pemantauan dari segi rakaman imej pada hari lintasan ini berlaku







Sumber : Langkawi National Observatory, ANGKASA



Sunday, January 27, 2013

Cantinya Matahari


Gambar matahari yang diambil oleh rakan setugas Angah,
En.Redzuan di Langkawi National Observatory
Cantik kan? Subhanallah~ (^^,)


Thursday, November 22, 2012

Program Pencerapan Gerhana Bulan Penumbra dan planet Musytari (Jupiter)


Bersempena dengan fenomena Gerhana Bulan Penumbra (Penumbra Lunar Eclipse) Planetarium Negara di bawah Agensi Angkasa Negara (ANGKASA) dengan berbesar hati menjemput YBhg Datuk/Dato'/Datin/Dr/Tuan/Puan dan keluarga untuk bersama-sama menyertai program di atas. Untuk makluman, selain daripada menyaksikan Gerhana Bulan Penumbra, orang ramai juga akan berpeluang untuk mencerap planet Musytari (Jupiter), menyertai pertandingan TRIVIA, mendengar penerangan berkenaan gerhana dan sebagainya.

Maklumat berkenaan program pencerapan tersebut adalah seperti berikut:
Tarikh                 : 28 November, 2012 (Rabu)  
Masa                   : 9:00 malam hingga 11:00 malam
Penyertaan         : PERCUMA
Tempat                : Planetarium Negara,  Kuala Lumpur
Kordinat GPS     : 3°8'22"N 101°41'20"E


Tuesday, September 11, 2012

Kejadian Pagi 10.09.2012. Takziah pada Mr Yew Keng Siang


Below are photos of what happened to an old man (Mr Yew Keng Siang, about 57 years old) near fountain area at Planetarium Negara yesterday morning between 7.45am to 8.15am. We have tried our best to help him. Unfortunately, according to HKL, he has passed away. L

takziah to Mr Yew Keng Siang




Thursday, June 21, 2012

Gagal Menjalankan Tugas

nah! pagi tadi buka je email ofis, dapat satu email yang mendukacitakan, tak best ah! bos bg email yang bertajuk seperti diatas (ala-ala surat rasmi..hehe) siap cc pada big bos lagi u! what the ????? "Gagal Menjalankan Tugas" ???

ok lah, salah aku gak pun, datang lewat, lewat sikit je kot boss? bukan nya setiap hari pun.. dah hari ni tayar moto nak puncit plak kan, apa boleh buat..

selalunya tak macam ni pun, xder la nk email2 bagai, nk cc kt bigbos lagi.. selalunya if lewat isi borang lewat jer.. hari lain sikit, bos datang bulan eh? hehehe.. upsssss! ape2 je la bos, jp lg sy pi isi borang yg bos nak tu ei.. borang gagal menjalankan tugas? atau borang masuk lewat?

tu la bos......pi kawin cepat skit! (mulut kau, cili kang baru tau) hehehehe

#mood tak best!

Wednesday, April 18, 2012

Gambar | Pemandangan Bumi Dari Angkasa

sebelum ni Mr.iZzo pernah post permandangan bumi angkasa ni
tapi tu pemandangan bumi waktu malam je..
klik SiNi untuk tengok Bumi Waktu Malam

harini Mr.iZzo share pemandangan waktu siang plak..hehe
gambar diambil dari ISS jugak..superb! (^^,)




















Friday, April 6, 2012

Gambar | The Sphinx Observatory

The Sphinx Observatory terletak di Swiss Alps,Jungfraujoch, Switzerland
berada di ketinggian 11715 kaki (3571 meter) dari aras laut
tinggi kan? camner la penyelidik diorang naik..mesti penat..hehe
tapi mesti cantik dan superb hasil cerapan dari balai cerap  Sphinx ni..






Observatory (Balai Cerap) tempat kerja Mr.iZzo camni jer..
tu pun dah rasa canggil dah..hehe (^^,)

Wednesday, March 28, 2012

Sambutan Ulangtahun ke 18 Planetarium Negara | Night at Planetarium

Sticky post | Post Terbaru di bawah


Planetarium Negara dibawah Agensi Angkasa Negara bakal mengadakan
sambutan ulangtahun ke18 pada 31 Mac 2012 nanti...
tempat di Planetarium Negara,Kuala Lumpur
pelbagai aktiviti menarik akan diadakan...

antara yang aktiviti yg terbest bg Mr.iZzo ialah
Night at Planetarium & Earth Hour
Pencerapan Malam, Planet Lantern
Wonders of Universe

datanglah ramai-ramai nanti ye...
yg dah berkeluarga, boleh bawa anak-anak...
banyak juga aktiviti untuk kanak-kanak...

Mr.iZzo share sikit atucara program tu nanti...

PROGRAM SAMBUTAN ULANG TAHUN PLANETARIUM NEGARA
31 MAC 2012, SABTU
PLANETARIUM NEGARA
Masa
Aktiviti
7.00 pagi
Pendaftaraan (tentative)
7.30 pagi – 8.30 pagi
Senamrobik
8.30 pagi
Pendaftaraan
9.30 pagi – 10.30 pagi
Pertandingan Mewarna
  • Tadika
  • Sekolah Rendah (1,2,3)
  • Sekolah Rendah (4,5,6)

Pertandingan memasak – Space Recipe - 20 kumpulan 
  • ( 2 orang 1 kumpulan)

Lawatan ke Balai Cerap

Pencerapan matahari Telescope

Aktiviti bersama Clown

** kuiz/lucky star akan diadakan pada masa yang terluang

10.0   agi
Pendaftaraan Sekolah Jemputan
11.00 pagi – 12.00 tgh




12.00 tgh – 1.00 ptg

Sambutan Ulang Tahun
·         Acara memotong kek
·         Penyampaian Hadiah

Ceramah Keunikan Matahari
·         Q&A

Aktiviti Face Painting

** kuiz/lucky star akan diadakan pada masa yang terluang

1.00 petang
Solar Storm

Jamuan ringan (tetamu jemputan)

1.00 petang – 4.00 petang
Tayangan percuma untuk menyaksikan tayangan dan filem



A NIGHT@PLANETARIUM
in conjunction with Earth Hour 2012

Tarikh             : 31 Mac 2012 (Sabtu)
Tempat           : Planetarium Negara, Kuala Lumpur

Masa
Aktiviti
7.30 pm
Pendaftaran
8.00 pm
Pencerapan Malam (spjg malam)
Planet Lantern (spjg malam)
8.30 pm
Tutup Lampu Kompleks
Wonders of the Universe
(sharing session for astrophotography taken by amateur astronomer)
Planetarium Show & Lucky Draw
Wayang Pacak (~2 jam)
* “Transformers: Dark of The Moon
Nightwalk (sekitar kompleks PN)
Space Hunt (kompas)
10.15 pm
Lucky Draw - MC
10.30 pm
Bersurai

Thursday, March 22, 2012

Bumi Di Waktu Malam

gambar yang di ambil dari ISS...sangat cantik (^^,)
permandangan bumi di waktu malam...










Hadiah Hari Jadi 2012

hadiah hari jadi Mr.iZzo tahun ni..hehehe (^^,)
thanks pada semua yang wish birthday Mr.iZzo 15.03 yang lalu...
moga hari ini lebih baik dari semalam...