Showing posts with label al-quran. Show all posts
Showing posts with label al-quran. Show all posts

Friday, August 23, 2013

Kerana Pak Long Mansur!


Alhamdulillah awal Syawal haritu Angah masih berkesempatan ziarah ke rumah Pak Long Mansur. Pak Long Mansur ni dulu jiran di rumah lama Angah dulu (nanti Angah cerita dalam post akan datang) di Felda Lubok Merbau, Kedah. 

Siapa Pak Long Mansur ni? Dialah yang mengajar Angah mengaji dulu. Kerana Pak Long Mansurlah Angah lancar mengaji Al-Quran sekarang ni. Kerana Pak Long Mansur lah Angah kenal asas Al-Quran, kenal huruf-huruf jawi, baris, ejaan dan seangkatannya. Alhamdulillah Pak Long masih sihat dan masih lagi mengajar mengaji. Hebatnya jasa Pak Long. Terima kasih mengajar Angah dulu.

Teringat masa kecil dulu, lepas maghrib je kami (Angah dan adik beradik) akan ke rumah Pak Long untuk belajar mengaji. Kalau di rumah selalu lepas Subuh arwah abah akan ajar mengaji. Nak plak hari cuti, lepas subuh memang kena mengaji dulu, baru boleh buat benda lain. Kadang-kadang tu merungut juga, mengantuk lah, penat lah, nk main lah.. hehehe. Sekarang ni baru nampak kesannya. Syukur abah paksa dulu.. kalau tak? apa jadi pun xtau.. 








Tuesday, July 23, 2013

Realiti, Aduh! Terasa Hati...



Angah jumpa kartun ni di Facebook. Terasa hati dengan kartun ni. hehehe. Takpe, muhasabah diri. Sedar atau tidak, kita selalu macam ni kan? kalau bab lain, berjam-jam pun tiada masalah. Tapi kalau bab ilmu, agama, solat, mengaji quran dan seangkatannya, sejam pun rasa lama sangat dah. Orang lain Angah taktau la kan, tapi diri sendiri ni, kadang-kadang pun macam tu juga.hehe

Lepak di warung sampai 2-3 jam, tiada masalah, tak rasa lama tau letih pun, tapi kalau dalam majlis ilmu 2-3 jam tu amatlah lama dan rasa panjangnya masa. ish..ish..ish..

Subhanallah, Ya Allah,Kau tetapkanlah iman didadaku, kekalkanlah imanku Ya Allah...



Wednesday, December 12, 2012

Berhati-hati Dengan 'TETAPI'

Perkataan 'tetapi' besar bahananya jika salah guna, macam serius ja bunyinyakan? hehe (^_^)

berhati-hatilah ketika menggunakan perkataan 'tetapi' terutamanya ketika berbicara tentang perihal seseorang sebab selalunya perkataan 'tetapi' ini akan menjerumus kehaluan kiri, kearah keburukan. Biasanya perkataan 'tetapi' akan membicarakan perihal keburukan, kritikan, menyalahkan seseorang dan bidasan yang keras.

contohnya :   "Ahmad tu orangnya sopan santun tetapi.......tut..tutt.."

haaaa, see? mulalah menambah ayat/perkataan yang tidak berapa sedap didengari...

"yang suka mencaci, lagi suka menyebarkan fitnah hasutan (untuk memecah belahkan orang ramai)"  -Surah Al-Qalam,ayat 11

"kecelakaan besar bagi tiap-tiap pencaci, pengeji...."  -Surah Al-Humaza,ayat 1

renung-renungkanlah ~ (^_^)





Thursday, May 17, 2012

Cukuplah Dia Sebagai Pelindung


"Cukuplah Allah (menjadi pelindung) bagimu dan bagi orang-orang yang beriman"
-Al-Anfal:64-

Cukuplah Allah bagi kita, Dia yg menunjukkan jalan yg lurus...
Dia yang mengawasi,melindungi dan menjaga kita...
oleh itu, janganlah kita takut pada yg lain selain Dia..
janganlah kita takut!

" Sesungguhnya Allah bersama orang-orang yg bertaqwa "
-An-Nahl:128-

Allah melindungi kita daripada musuh kita,
Allah melindungi kita dari semua bencana,
Allah membebaskan kita dari segala penyakit,
Allah menjaga kita saat kita dalam kemelaratan...

Allah Maha kuasa, Allah Maha Esa...
segalanya,semua yg berlaku adalah kehendak dari DIA

jadi, apa yg perlu kita takut?
kenapa perlu menduakn Allah?
kenapa masih melakukan perbuatan syirik,mengekutukan Allah?

sesungguhnya janji iblis,syaitan adalah untuk menyesatkan umat manusia.
kenapa perlu berdamping dengan iblis,syaitan,jin...
kita ada Allah! hanya pada Dia kita patut memohon..bukan selain Allah
tak perlu kot bomoh, bantuan jin, batu, tangkal,sebagainya

#mood geram pd org yg menduakan Allah! pegi main jauh2 kau, jgn ganggu aku!


Tuesday, June 14, 2011

Blair Baca Al-Quran

assalamualaikom

Tony Blair dilaporkan membaca Al-Quran setiap hari
biar betol? ye ke? setiap hari kot..
itu lah yang dikhabarkan..
kalau ye alhamdulillah..
moga ALLAH buka pintu hati Blair

Blair kata "saya membaca Al-Quran setiap hari,antaranya untuk memahami sesetangah perkara yang berlaku di dunia, tetapi lebih penting ia bersifat instruktif"

Blair juga sebelom ni pernah puji Islam agama yang indah dan Nabi Muhammad sebagai tokoh.

kita ada baca Quran? ada kaji isi Quran?
sama2 lah kita muhasabah diri...

Tony Blair
adik ipar Blair,Lauren Booth memeluk Islam
September tahun lalu