Showing posts with label angkasa. Show all posts
Showing posts with label angkasa. Show all posts

Saturday, March 23, 2013

Earth Hour at Planetarim Negara




Marilah beramai-ramai malam ini ke Planetarium Negara untuk memeriahkan sambutan Earth Hour 2013. Banyak aktiviti yang akan diadakan. Series superb! 

Antara aktiviti menarik malam ini Pencerapan Malam, Planet Lantern, Light Painting Contest dan Paper Plane to Glow In The Dark. 

Selain itu ada juga ceramah tentang Pencemaran Cahaya, tayangan video rasmi Earth Hour 2013, persembahan istimewa, NightWalk dan kuiz.

Datanglah ramai-ramai ye, bawa semua adik,abang,kakak,atuk,nenak,sedara mara, orang kampung semua.. hehehehe (^_^)

Angah akan berada disini dan bertugas di aktiviti Paper Plane to Glow In The Dark! apa benda tu? haaaa, kena la datang.. jumpa anda di Planetarium Negara.



Wednesday, February 13, 2013

ASTEROID 2012 DA14 MELINTASI BUMI

13 Feb 2013 – Satu asteroid kecil akan melintasi hampir dengan Bumi pada 15 Feb ini, dengan anggaran jarak 28,000km. Asteroid bersaiz diameter sekitar 50m ini telah dijumpai oleh astronomer amatur yang dibiayai oleh ESA (Agensi Angkasa Eropah) di Sepanyol.

Asteroid yang diberi nama khas 2012 DA14 ini juga dianggarkan seberat 130,000 tan, dijangka tidak akan terhempas pada permukaan Bumi dalam masa terdekat. Orbitnya boleh dikira dengan agak tepat menggunakan pangkalan data NEODsyS kepunyaan ESA. 

Asteroid ini akan melintasi Bumi pada kelajuan 7.8km/s pada anggaran jarak paling hampir 28,000km. Menariknya, jarak ini adalah lebih hampir jika dibandingkan dengan orbit satelit-satelit komunikasi seperti Measat, yang berada pada orbit geostationary. Namun disebabkan orbit 2012 DA14 yang berlainan, iaitu dari sudut bawah dijangka tidak mendatangkan sebarang bahaya kepada satelit-satelit di orbit tersebut.

2012 DA14 akan berada paling hampir dengan Bumi pada 19:40GMT pada hari Jumaat ini, 15 Feb. Kemunculannya mula dikesan pada jarak 7x jarak Bulan. Observatori Negara Langkawi akan turut membuat pemantauan dari segi rakaman imej pada hari lintasan ini berlaku







Sumber : Langkawi National Observatory, ANGKASA



Sunday, January 27, 2013

Cantinya Matahari


Gambar matahari yang diambil oleh rakan setugas Angah,
En.Redzuan di Langkawi National Observatory
Cantik kan? Subhanallah~ (^^,)


Wednesday, April 18, 2012

Gambar | Pemandangan Bumi Dari Angkasa

sebelum ni Mr.iZzo pernah post permandangan bumi angkasa ni
tapi tu pemandangan bumi waktu malam je..
klik SiNi untuk tengok Bumi Waktu Malam

harini Mr.iZzo share pemandangan waktu siang plak..hehe
gambar diambil dari ISS jugak..superb! (^^,)




















Friday, April 6, 2012

Gambar | The Sphinx Observatory

The Sphinx Observatory terletak di Swiss Alps,Jungfraujoch, Switzerland
berada di ketinggian 11715 kaki (3571 meter) dari aras laut
tinggi kan? camner la penyelidik diorang naik..mesti penat..hehe
tapi mesti cantik dan superb hasil cerapan dari balai cerap  Sphinx ni..






Observatory (Balai Cerap) tempat kerja Mr.iZzo camni jer..
tu pun dah rasa canggil dah..hehe (^^,)

Wednesday, March 28, 2012

Sambutan Ulangtahun ke 18 Planetarium Negara | Night at Planetarium

Sticky post | Post Terbaru di bawah


Planetarium Negara dibawah Agensi Angkasa Negara bakal mengadakan
sambutan ulangtahun ke18 pada 31 Mac 2012 nanti...
tempat di Planetarium Negara,Kuala Lumpur
pelbagai aktiviti menarik akan diadakan...

antara yang aktiviti yg terbest bg Mr.iZzo ialah
Night at Planetarium & Earth Hour
Pencerapan Malam, Planet Lantern
Wonders of Universe

datanglah ramai-ramai nanti ye...
yg dah berkeluarga, boleh bawa anak-anak...
banyak juga aktiviti untuk kanak-kanak...

Mr.iZzo share sikit atucara program tu nanti...

PROGRAM SAMBUTAN ULANG TAHUN PLANETARIUM NEGARA
31 MAC 2012, SABTU
PLANETARIUM NEGARA
Masa
Aktiviti
7.00 pagi
Pendaftaraan (tentative)
7.30 pagi – 8.30 pagi
Senamrobik
8.30 pagi
Pendaftaraan
9.30 pagi – 10.30 pagi
Pertandingan Mewarna
  • Tadika
  • Sekolah Rendah (1,2,3)
  • Sekolah Rendah (4,5,6)

Pertandingan memasak – Space Recipe - 20 kumpulan 
  • ( 2 orang 1 kumpulan)

Lawatan ke Balai Cerap

Pencerapan matahari Telescope

Aktiviti bersama Clown

** kuiz/lucky star akan diadakan pada masa yang terluang

10.0   agi
Pendaftaraan Sekolah Jemputan
11.00 pagi – 12.00 tgh




12.00 tgh – 1.00 ptg

Sambutan Ulang Tahun
·         Acara memotong kek
·         Penyampaian Hadiah

Ceramah Keunikan Matahari
·         Q&A

Aktiviti Face Painting

** kuiz/lucky star akan diadakan pada masa yang terluang

1.00 petang
Solar Storm

Jamuan ringan (tetamu jemputan)

1.00 petang – 4.00 petang
Tayangan percuma untuk menyaksikan tayangan dan filem



A NIGHT@PLANETARIUM
in conjunction with Earth Hour 2012

Tarikh             : 31 Mac 2012 (Sabtu)
Tempat           : Planetarium Negara, Kuala Lumpur

Masa
Aktiviti
7.30 pm
Pendaftaran
8.00 pm
Pencerapan Malam (spjg malam)
Planet Lantern (spjg malam)
8.30 pm
Tutup Lampu Kompleks
Wonders of the Universe
(sharing session for astrophotography taken by amateur astronomer)
Planetarium Show & Lucky Draw
Wayang Pacak (~2 jam)
* “Transformers: Dark of The Moon
Nightwalk (sekitar kompleks PN)
Space Hunt (kompas)
10.15 pm
Lucky Draw - MC
10.30 pm
Bersurai

Tuesday, February 28, 2012

Jepun Bina Lif ke Angkasa

























TOKYO - Sebuah firma pembinaan Jepun mendakwa semalam ia mampu melaksanakan rancangan luar biasa untuk meletakkan pelancong di angkasa lepas dalam tempoh 40 tahun dengan membina sebuah lif setinggi 96,000 kilometer (km) atau suku jarak Bumi ke bulan.

Firma Obayashi Corp mendakwa lif itu boleh dibina dengan menggunakan teknologi karbon nanotube yang lebih 20 kali ganda lebih kuat daripada besi. Menurut firma berkenaan, lif itu dapat membawa sehingga 30 penumpang pada sesuatu masa dan bergerak pada kelajuan 200 kilometer sejam selama seminggu sebelum berhenti di sebuah stesen pada jarak 36,000km.

Ketua projek itu, Satomi Katsuyama berkata, pelancong akan tinggal di stesen berkenaan manakala kumpulan penyelidik dan pakar akan meneruskan perjalanan.
"Manusia sejak dahulu lagi kagum dengan menara tinggi. Kami akan membina lif ini dari angkasa lepas dan bukan Bumi," katanya.

Walaupun Katsuyama yakin pelan tersebut akan berjaya, beliau belum menetapkan anggaran kos, lokasi dan pembiaya bagi membina struktur berkenaan.Firma itu membina bangunan tertinggi di Jepun, Tokyo Sky Tree, yang setinggi 634 meter. Antara penglibatan syarikat itu dalam pembinaan bangunan ialah Dubai Metro di Emiriyah Arab Bersatu (UAE), Studio Universal Osaka, Jepun dan Stadium Australia yang digunakan untuk Sukan Olimpik Sydney. - AFP

Thursday, November 3, 2011

Indahnya CiptaanNYA

assalamualaikum w.b.t

jom puji keindahan alam semesta...subhanallah
jauh dan banyak lagi yg belom kita manusia terokai

ni imej yg diambil rakan2 sepejabat di Balai Cerap Selangor
Image Processing using IRIS software@Balai Cerap Selangor.
Local Time: 12:10 AM, 03 Nov 2011.

klik gambar untuk lihat dengan lebih jelas

Thursday, October 6, 2011

Projek Astronomi Terbesar

Assalamualaikum w.b.t

semalam sy ada share gambar galaksi sejauh 70 juta tahun cahaya
hari ni sy nk share teleskop yg diorg guna untuk amik imej tersebut..


rujuk SINI

ada 66 antena ketepatan tinggi dibina yang berfungsi sebagai sebuah teleskop.
apabila siap dipasang, ia akan mampu menemui galaksi yang sebelum
ini tidak dapat dilihat bagi tempoh 3 minit.

benda ni akan digunakan sepenuhnya pada tahun 2013.

dah tgk imej galaksi sejauh 70 juta tahun cahaya? belom tgk SINI

Wednesday, September 14, 2011

Wordless Wednesday #9

Friday, September 9, 2011

Gambar Kesan Pendaratan di Bulan



IMEJ yang diambil oleh LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) yang dikeluarkan kelmarin merakamkan tapak roket Apollo 17 menadarat di Bulan dan kesan jejak tayar kenderaan dan bekas tapak kasut yang ditinggalkan oleh angkasawan misi Apollo beberapa dekad yang lalu dapat dilihat dengan jelas.-Reuters

Sebuah kapal angkasa milik Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) merakamkan gambar permukaan Bulan yang begitu jelas sehingga menampakkan jejak tayar kenderaan dan bekas tapak kasut yang ditinggalkan oleh angkasawan misi Apollo iaitu Alan Shepard dan Edgar Mitchell beberapa dekad yang lalu.
Tiga imej beresolusi tinggi yang dipancarkan oleh Pengorbit Tinjauan Bulan (LRO) milik NASA menunjukkan butir-butir yang jelas tapak pendaratan di bulan bagi misi angkasa lepas Apollo 12,14 dan 17 yang dilancarkan pada akhir 1960-1n dan awl 1970-an. Malah imej itu juga turut mendedahkan setiap haluan jejak tayar apabila angkasawan Apollo yang meneroka permukaan Bulan dengan memandu kenderaan lasak menukar arah.
"Kami boleh menjejaki semula langkah angkasawan dengan lebih jelas untuk melihat lokasi mereka ketika mengambil sampel permukaan bulan." kata ahli geologi bulan, Noah Petro di Pusat Penerbangan Angkasa Goddard di Greenbelt, Maryland.  Imej itu juga memperlihatkan jejak-jejak yang jelas pada permukaan bulan apabila angkasawan keluar dari modul Apollo dan meneroka bulan dengan berjalan kaki.
NASA berkata, visual terbaru yang meankjubkan itu dapat dirakamkan disebabkan oleh perubahan pada orbit kamera altitud rendah yang membolehkan gambar diambil dari jarak kira-kira 21 kilometer oleh LRO. AFP

ye ke ni? leh caya ke? hehehe..aku pun xpasti..just wanna share ilmu angkasa (^^,)

Sunday, June 26, 2011

Sukan di CIAST

assalamualaikom

semalam berlangsungnya Sukan KESKA,ANGKASA
team PN vs HQ vs PAN
PN (Planetarium Negara)
HQ (ibupejabat)
PAN (Pusat Angkasa Negara)

sukan yang dipertandingkan semalam
bola tampar, sepak takraw, pingpong
dan indoor game..

harini semua staff ANGKASA turun bersukan..
pada yang support tu tahniah..

bersukanlah untuk kesihatan.. (^^,)

team PN vs HQ

Friday, June 17, 2011

Tonga De Futsal, Equine Park

peace yaaa
malam tadi Mr iZzo n team ANGKASA
gi layan futsal di Tonga, Equine Park

bersukanlah untuk kesihatan
hehe (^_^)

Wednesday, April 13, 2011

Yuri's Night

  
Yuri’s Night merupakan sambutan peringkat sedunia yang diadakan setiap 12 April. Ia disambut bagi memperingati kejayaan manusia menerokai angkasa. Tarikh 12 Apr dipilih kerana ia turut mencatat sejarah sebagai penerokaan manusia pertama di angkasa, Yuri Gagarin pada 12 April 1961 dan pesawat pengangkut pertama (space shuttle) yang dilancarkan pada 12 April 1981.

Sambutan Yuri’s Night bertujuan untuk meningkatkan lagi minat dan kecenderungan orang awam terhadap penerokaan sains angkasa. Selain dari itu, ia juga boleh digunakan sebagai landasan bagi untuk mencetuskan minat menerokai angkasa di kalangan generasi baru.

Agensi Angkasa Negara turut mengambil bahagian dalam acara sambutan sedunia ini, di mana pada 16 April, persembahan pelajar dan animasi sistem tayangan planetarium diadakan di Planetarium Negara, Kuala Lumpur. Konsep program adalah dengan melihat semula usaha, pengorbanan dan kejayaan yang telah dicapai sepanjang 50 tahun dalam penerokaan manusia ke angkasa. Bagi memberi maklumat kepada awam, satu pameran mini turut diadakan di galeri pameran dengan kerjasama Kedutaan Russia sepanjang bulan April
  
Justeru, kami mengambil kesempatan ini untuk menjemput dan mengalu-alukan kehadiran
tuan-tuan & puan-puan ke program ini.

Maklumat berkenaan program adalah seperti berikut:
  
Tarikh : Sabtu, 16 APRIL 2011
Masa: 8.00 malam-10.00 malam
Tempat: Planetarium Negara
53 Jalan Perdana, Kuala Lumpur
Pakaian: Smart Casual / Hitam / Emas

Untuk pengesahan kehadiran, tuan-tuan & puan-puan bolehlah menghubungi
Puan Rohaida Rostani atau Cik Asmidar Zainol di talian 03-2273 4301/ 4303/ 5484.

pada kawan-kawan blogger.. Mr iZzo ada sediakan free gift untuk korang! mai jgn xmai...
nanti korg contac Mr iZzo ye kalau nk join~

 JUMPA DI SANAAAAA….

Wednesday, April 6, 2011

NIGHT OBSERVATION PROGRAM

Jom ramai2 pakat2 datang ke Planetarium negara
Tarikh : 09 April 2011
Masa : 08.00 mlm hingga 10.00 mlm..
Tempat : Planetarium Negara Kuala Lumpur,
Jln Perdana.. (Bersebelahan Taman Tasik perdana)
Aktiviti : Pencerapan planet zuhal(saturn) dan Bulan..
"Rugi saper tak datang" boleh saksikan sendiri planet zuhal dengan menggunakan teleskop yg 

kami sediakan!!
jom ramai2 join program ni..series best!! 

Friday, January 28, 2011

UFO Mendarat di Sawah Padi di Yogyakarta -sambungan II-

ingatkan dah abis dah kisah UFO cuti-cuti ke Yogyakarta..
rupanya ada lg, xsudah lg citer ni..haha
akhbar hari ini (KOSMO) memaparkan plak seorang pegawai pentadbir negeri di 
Gunung Kidal merakamkan gambar UFO! wow! 
pastu, ada lg satu lingkaran ditemui di Bantul dekat Sleman.
tentang kenyataan semalam yg mengatakan angkara student tu..
smpai skrg belom ada yg ngaku~
ye laa..seper la plak kn yg brani nk p ngaku dia buat..
hebat ar kalau dia pegi ngaku dia buat kan...
mesti popular! hehehe (^_^)


Thursday, January 27, 2011

UFO Mendarat di Sawah Padi di Yogyakarta -sambungan-

saper ada ikut kisah UFO ni? mrizzo nk share info skit,
sambungan dr kisah yg mrizzo post semlm~
selepas kajian dan siasatan dibuat.....
rupanya,ada student yg rajin terlebih pi buat corak itu..
so, bukanlah corak hasil drpd UFO tu..
ni kes student2 yg nakal xder kejer la ni..hahaha..
macam-macam haL laa..

-keratan akhbar KOSMO-


Monday, November 1, 2010

Equinox and The Iron Sun

assalamualaikom (^_^)

harini mrizzo nk coret skit tentang satu kebesaran ILLAHI ni..
iaitu pasal matahari kita ni..sajer je nk bg info skit..tambah pengetahuan..hehe

Semalam, Matahari melintasi khatulistiwa langit menuju selatan di 03:09 Universal Time.Ia dikenal sebagai Equinox, astronomi kata ini menandakan hari pertama musim gugur di belah bumi utara dan musim semi di selatan. Equinox bererti malam yang sama(mlm yg pnjang). Dengan matahari pada khatulistiwa langit, penghuni bumi akan mengalami hampir 12 jam siang hari dan 12 jam kegelapan.di utara hari terus lebih pendek, Matahari berada rendah di langit sebagai pendekatan musim sejuk. Pandangan dari Matahari dalam cahaya ultraungu ekstrim dari Matahari menatap Dinamika Solar Observatory.

 catatan semalam,false-color image menunjukkan pembebasan daripada atom besi sangat terion (terion ni mrizzo pn xtau apa dia..hehe). busur plasma bersinar melayang di medan magnet di atas daerah aktif suria.

cantikkan ciptaan ILLAHI (^_^) 

keagungan iLLAHi

Monday, October 25, 2010

Melancong ke Angkasa Lepas

assalamualaikom (^_^)

harini mrizzo nk share dgn semua satu peluang untuk semua org merasai pengalaman baru...
iaitu melancong ke angkasa lepas...
syok kan kalau dpt naik angkasa lepas...dpt tgk bumi dr atas...
sekarang ni dah xmustahil dah..xjadi angkasawan pn dapat pergi jugak...
TAPI, tambang dia RM600,000.. okey? hahaha
yg berkemampuan, apa tunggu lagi, pergi lah meLancong kesana..
yg xberkemampuan,meh ikut mrizzo,kita jd matjenin kejap..
keh..keh..keh.. (^_^)

klik image utk besarkan~ (^_^)