Showing posts with label baby. Show all posts
Showing posts with label baby. Show all posts

Tuesday, July 23, 2013

Bila Zayyan Tidur...


Sumber : Google

Dulu Angah pernah tergelak tengok gambar di atas. Sekarang ni Angah dah merasa dah hampir semua situasi macam gambar tu. hehe (^_^). Lasak Zayyan tidur sekarang ni. Kejap atas, kejap bawah, kejap menonggeng, kejap kaki di muka Angah ni, kejap lagi muka ibu dia pula. 

Tidur tak cukup? tidur terganggu? Ya! tapi menghiburkan. Terhibur dengan gelagat anak. Kadang-kadang tu bila dah letih sangat, datang juga nafsu amarah ni. Hilang sabar wooo, tengah sedap mimpi indah, tiba-tiba debushhh! tapak kaki Zayyan dimuka.. mau tak hangin? hehe.. sabar jer lah.. time terjaga tu la setan laknat ni menghasut bangkit bafsu amarah.. cepat-cepat tepis, agar tidak tergoda.



Thursday, January 17, 2013

Majlis Aqiqah dan Cukur Rambut Muhammad Izz Zayyan Rizqi


Majlis ni dah lama dah berlalu, bulan Oktober 2012. Baru tadi aku jumpa pendrive yg simpan gambar ni..meh up skit sekitar majlis Aqiqah dan cukur rambut putera sulungku Muhammad Izz Zayyan Rizqi.

Masa ni arwah abah ada lagi...















Friday, December 14, 2012

Zayyan Hisap Jari


dah pandai hisap jari dah Muhammad Izz Zayyan sekarang ni.. penuh tangan dengan air liur.. boleh ke biarkan anak isap jari? ok ke?

ni hasil bacaan aku yg aku search di Google (^_^)


“ Kajian juga menunjukkan bahawa bayi memang suka menghisap dan ia tidak dipengaruhi oleh penyusuan. Bayi yang suka menghisap jari atau tangan didapati lebih mudah tidur malam kerana ia dapat membuatkannya selesa. Sesetengah bayi akan menghisap jari apabila mereka berasa penat, bosan atau perlukan belaian. Bayi anda bukannya lapar selepas menyusu. Kelakuannya itu adalah normal. Janganlah risau. Tabiat ini akan berkurangan apabila mereka mempelajari benda-benda baru. Kebiasaannya,tabiat sebegini akan hilang apabila bayi mencecah umur sembilan bulan hingga setahun. Menurut kajian yang dilakukan oleh American Dental Association, tabiat menghisap jari tidak akan memudaratkan dan menyebabkan masalah kepada pertumbuhan gigi dan gusi kecuali jika ia diteruskan melebihi usia empat hingga lima tahun.” – sumber dari momslittleones.


Pensyarah dan Pakar Psikiatri Kanak-kanak dan Remaja, Fakulti Perubatan, Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia, Dr. Wan Salwina Wan Ismail berkata, puting kosong merupakan transitional object yang boleh menenangkan anak yang sedang menangis. Ia ibarat 'pengganti' ibu yang sentiasa memberi perlindungan kepadanya apabila dia memerlukan sesuatu. Dengan adanya puting kosong ini, anak akan berhenti menangis dengan segera kerana ia adalah reaksi semula jadi ketika diberi susu botol. Dengan menghisapnya, bayi akan merasa lebih selamat dan terlindung serta lebih selesa walaupun ketika berjauhan dengan ibu atau penjaganya. Bagaimanapun, adalah dinasihatkan tidak menjadikanya satu kebiasaan apabila bayi sudah semakin besar. Jangka masa tidak boleh ditentukan, seboleh-bolehnya harus diberhentikan secepat mungkin.

Menurut Dr. Wan Salwina, tidak dinafikan apabila sudah dimulakan dengan menggunakan puting kosong, kebiasaan itu agak sukar untuk ditinggalkan. Pasti anak akan menangis malah tidak boleh tidur atau tercari-cari puting kosong sehingga ibu tidak sampai hati, lalu memberinya kembali. Walaupun agak memedihkan, ibu harus cuba menghentikannya secara beransur-ansur dan membantu anak melupakan puting kosong.

Terdapat beberapa pendapat, tabiat menghisap puting kosong yang terlalu lama berkemungkinan mengganggu pertumbuhan gigi dan memberikan penampilan yang kurang menarik. Gusi atas akan lari dan pertumbuhan gigi menjadi tidak sekata sehingga menjadi jongang. Ia akan berkekalan sehingga dewasa dan boleh menyebabkan rasa rendah diri dan lebih teruk akan menyusahkan untuk mengunyah makanan. Bahkan, apabila mereka dewasa, terpaksa pula berjumpa dengan pakar gigi untuk membetulkan susunan gigi menggunakan alatbraces atau yang terlalu teruk terpaksa menjalani pembedahan rahang. – UTUSAN



Tuesday, December 11, 2012

Muhammad Izz Zayyan Rizqi dah meniarap!

Alhamdulillah hari ini genap putera sulungku Muhammad Izz Zayyan Rizqi 3 bulan. Sekarang ni Zayyan dah pandai dah nak pusingkan badan meniarap, kena perhatikan selalu kalau Zayyan berjaga, takut dia pusing badan meniarap, baru2 boleh lagi takut dia sembam, lemas... (^_^)



Thursday, October 18, 2012

Bila Izz Zayyan Demam

sedih jer abah tengok muka nak abah ni. Tak sedap badan ye sayang? kesiannya anak abah.. (-_-) semalam Zayyan kena cucuk, cucuk untuk sebulan tu..apetah namanya aku tak ingat.. nurse tu pun dah cakap bayi selalunya akan demam lepas kena cucuk ni. ikutkn aku,memang tak la aku bawa anak aku pegi cucuk ni..tapi isteri nak juga. kalau kt kg, memang tak la cucuk2 ni.. adik2 semua tak cucuk pun. ada cerita dibalik cucuk anak ni.. korang cari lah sendiri, malas nk taip, pendapat masing-masing...

sekarang ni baru aku tahu perasaan ibubapa bila anak tidak sihat. Macam mana risaunya dan gundah hati   ibapa, kini giliran aku merasa. Kalau boleh nk je cut demam Zayyan , paste kt abah.. huhu.. kesian, merengek,muka sedih je memanjang..

cepat sembuh ye Zayyan....



pukul 3.30pg, mata luas, sayu memandang aku.. oh zayyan cepat
sembuh ye..sedih abah tengok Zayyan buat muka camtu kt abah..
nk cakap tak pandai, merengek je... (-,_-,)



Rezeki Izz Zayyan

alhamdulillah, luas rezeki Muhammad Izz Zayyan Rizqi.
dapat hadiah macam2.. thanks semua (^^,) 

thanks a lot semua (^^,)
juga  thanks a lot to PakLang (^^,)
T.Q Paksu Iwan (^^,)
T.Q Izamil (^^,)

moga rezeki korang sentiasa luas hendakNYA.. terima kasih ye.. (^^,)



Wednesday, October 17, 2012

Wordless Wednesday #17.10

muhammad izz zayyan rizqi - 1 bulan 1 minggu

Apa bayi berusia 1 bulan boleh buat?


Bayi anda menegakkan kepalanya
Otot leher bayi semakin kuat sehingga membolehkan dia menegakkan kepalanya untuk masa-masa yang singkat.
- Patut la Zayyan asyik angkat kepala je sekarang

Meneroka tangan dan kaki
- Zayyan sekarang kalau buka bedung je dah macam orang bersilat.. ligat kaki tengan dia keatas kebawah

Belajar menenangkan diri 
Bayi suka menghisap,jadi puting berkesan mambantu bayi menenangkan dirinya sendiri. Kalau takde puting,bayi mungkin isap jari
-ya,Zayyan kalau tak sumbat puting,dia akan isap jari..kalau time pakai sarung tangan tu, habis basah sarung tangan kalau tak perhatikan dia..hehe

Lihat siapa yang bercakap pelat sekarang 
Bayi anda yang berumur satu bulan mungkin sudah boleh membuat bunyi berdeguk, bunyi-bunyi manja, berdengus dan berlagu untuk melahirkan perasaannya. Pastikan anda juga membuat bunyi-bunyian manja dan berdeguk bersama-sama, sambil bercakap berhadapan dengannya. Setengah bayi juga sudah mula ketawa berdekah-dekah seawal ini. Walaupun anda sedang membuat kerja, dia tetap gembira mendengar suara anda dari seberang bilik. Dia akan merenong muka anda lebih lama sekarang. 


Bayi mendengar dan sukakan musik
- Oooo..sebab tu bila nak dodoi tidurkan Zayyan,takde muzik atau alunan merdu suara abah dia ni dia xnak tidur..hehe

Mata boleh mengesan pergerakan objek sekarang
Apabila sudah pandai berfokus dengan kedua-dua belah mata, bayi anda sudah boleh mengikuti objek yang bergerak, iaitu satu perkara yang dia sudah melakukan untuk masa-masa yang singkat dari kelahiran lagi. Kelentong biasa yang digerakkan di depan mukanya akan selalu memegunkannya. Atau anda boleh bermain mata-ke-mata dengan menghampirinya dengan dekat dan mengerakkan kepala anda dari sisi ke sisi; selalunya pandangan matanya akan tetap tertumpu kepada mata anda. 


kredit to babycenter




Tuesday, October 2, 2012

Tiga Minggu Dah?

Sekejap je masa berlalu.. rasa macam baru semalam aku sambut kelahiran putera sulungku ni. Pejam celik hari dah 3 minggu usia Muhammad Izz Zayyan Rizqi. sekarang  Zayyan dah pandai nak orang dukung sebelum tidur. memang overnight la kalau Zayyan jaga tengah malam. dah tidur baru boleh letak. kalau letak terus je,bergema la rumah dengan suara Zayyan..hehe

seperti biasa..sudah mandi, kena susu..then zzZZzzZZ!

Thursday, September 27, 2012

Bedung Anak - Kewajipan atau Mitos

Izz Zayyan usia 2 minggu
merah muka Zayyan meronta nak lepaskan tangan dari bedung..hehe.. selalu lepas kena bedung, Zayyan akan berusaha untuk tarik tangan dia.. dan hasilnya, bedung Zayyan hanya bertahan 3-4 jam jer selalunya.. pastu da terburai bedung tu..tak pun tangan dah terkeluar.. kuat sungguh Zayyan abah ni..hehe

hasil bacaan aku, antara kebaikan bedung : 
  • supaya bayi tidak terperanjat
  • supaya bayi tidur lena
  • supaya bayi tidak rasa sejuk
  • supaya bayi tidak cakar muka,gosok muka dengan tangan
  • supaya bayi rasa selamat
  • bayi tidur cukup dan tak terganggu cepat besar..(ye ke?)
ada yang kata kalau tak bedung nanti kaki pengkau... kaki anak bila besar nanti kengkang.. sejauh mana fakta itu. aku pun xtau..benar atau sekadar kata orang dulu-dulu..


Dunia Baru, Kehidupan Baru, Rutin Baru...

Sekejap je masa berlalu, sedar tak sedar hari ni dah 17 hari aku bergelar sorang ayahanda. dengan memegang title baru tu, bertambah la chapter baru dalam kehidupan aku. Dulu berdua, kini bertiga. Banyak benda kena belajar, banyak pengalaman baru yg akan aku tempuh. Rutin harian pun berubah.

Aku ni penggeli skit orangnyer..hehe (poyo je).. series, tengok berak budak pn..eeeeiiiiiiwekkk... tapi sejak ada anak ni, geli tu hilang dengan sendirinya. Sebelum dapat anak dulu dok fikir gak, camner la nk tukar pampers anak nanti.. geli weh..takkan nak biar isteri buat semua kn..tak patut gak..mesti aku kena buat juga..sekarang ni dah tak jadi masalah dah, dah tahu dah camner nk buat semua tu.. kerja Allah, Allah bg sesuatu tu cantik dah..semua aturan Allah sempurna. kita? kita hanya perlu berdoa, usaha, tawakkal.. (^^,)

sekarang ni Zayyan dah mula pandai nak orang tidurkan dia dah.. sebelum ni,ibu dia bg susu, then letak kt tempat tidur, nanti Zayyan terus tidur je..tapi sekarang dah pandai nak orang dodoikan dulu.. tak pun nk orang pegang sampai dia tidur baru boleh letak.. kalau tak, karaoke dengan highnote! hehe

Alhamdulillah, syukur pada Allah atas semua ini...kehidupan baruku, rutin harian baru, pengalaman baru.. permudahkanlah urusanku yaAllah~ amin! (^^,)

muhammad izz zayyan rizqi

Wednesday, September 26, 2012

Wordless Wednesday #26.09

rutin baru~ tidurkan anak, skali bapak tertidur..hehe
si isteri ambil kesempatan snap pic..huh!

zayyan dah pandai nak orang tidurkn dia..huhu

Saturday, September 22, 2012

Muhammad Izz Zayyan Rizqi

selamat pagi semua..zayyan dah 12 hari dah harini.. (^^,)

Published with Blogger-droid v2.0.9

Friday, September 21, 2012

Terima Kasih Wan Su dan Untie Yaya

hadiah dari Untie Yaya.. tq..tq..tq n tq (^^,)
hadiah dari Toksu.. eh,silap plak..Wan Su !!
marah bebenor panggil Toksu..hehehe atok muder
anyway..thanks ye WanSu (^^,)
Wan Su n Untie Yaya 

Thursday, September 20, 2012

Terima Kasih Nenek

katil pirate xpe, jgn anak pirate..hehe
ibu letak barang dulu sebab anak tak boleh guna lagi (^^,)
dah besar sikit nnt baru Zayyan boleh guna...
terima kasih banyak2 pada nenek Timah (nenek sebelah mak mertua) bg hadiah katil yang cantik ni pada Muhammad Izz Zayyan Rizqi.. tq ye nenek.. moga rezeki nenek bertambah luas hekdakNYA.. (^^,)

Thursday, June 14, 2012

Saya Dani Yang Superb Comel !!!


nak tahu kisah saya? siapa saya? 
pleaseeeee klik sini ---> Putra Dani Mikael

Dani sayang uncle, untie semua (^^,)

Wednesday, June 13, 2012

Wordless Wednesday 13.6

abah, ummi dan Alia - Cameron Highland

Putra Dani Mikael yang Super Comel !!!


Dear untie/uncle..


im lil Dani Mikael! Dani collabrate dgn Amy Search utk Fesyeniesta Manja Baby Kiko 2. Nak minta jasa baik untie/uncle utk luangkan masa SEKEJAPPPPPPPPP jeeee vote ( 11 Jun-17 Jun only ) Dani di link yg berkenaan blh tak? 
Cara nak vote :

2. Join Now-kat kepala bear tu
- username : (apa2 nama samaran)
- email
- password ( anypasword)

3. and pergi semula kt kepala bear for `VOTE`

TQ SO MUCH untie/uncle.ALLAH bless u.

Salam syg,
Putra Dani Mikael.


sekian pesanan ringkas dari Putra Dani Mikael.. hehe (^^,)
so...please vote for Dani ya kawan2 ku yg disayangi..
pleaseeeeee vote! vote! vote!

Saturday, August 7, 2010

dunia zaman sekarang~

sapa ada baca paper harini angkat tangan?!
sapa ada baca paper semalam? kemarin? minggu lepas? angkat tgn jugak!
hiaahh..apa berita yg sama jaa dok kuar paper?
sapa tau?
.
.
.
.
pasal buang bayi mcm buang sampah!
apa la nk jd ngan manusia zaman skrg ni..
kemanakah perginya sikap keperimanusiaan?
kemanakah hilangnya moral manusia sekarang?
siapakah yg patot disalahkan?
kenapa gejala ini berleluasa?
hari2 kot kuar paper..
sedih..geram..sakit hati..pelik..hairan..marah..
mcm mn ei boleh terfikir nk biar je baby tu dlm longkang?
haish..xtercapai akal wooo~