Showing posts with label geram. Show all posts
Showing posts with label geram. Show all posts

Wednesday, November 27, 2013

Aku yang dianiaya...


Sedih hati ini bila dianiaya dan difitnah, lagi menyedihkan bila penjelasan kita tidak diterima. Hanya Allah tahu betapa kecewa dan sakit hati ini. Moga Allah beri petunjuk pada mereka itu..

bawah ni copy paste dari : www.dakwahsunnah.com dan Bicara Agama

firman Allah SWT yang bermaksud: Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan. (al-Hujuraat: 6)


{يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا قَوَّامِينَ لِلَّهِ شُهَدَاءَ بِالْقِسْطِ وَلَا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَى أَلَّا تَعْدِلُوا اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَى وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ } [المائدة: 8]
 
Artinya: "Hai orang-orang yang beriman, hendaklah kamu jadi orang-orang yang selalu menegakkan (kebenaran) karena Allah, menjadi saksi dengan adil. Dan janganlah sekali-kali kebencianmu terhadap sesuatu kaum, mendorong kamu untuk berlaku tidak adil. Berlaku adillah, karena adil itu lebih dekat kepada taqwa. Dan bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang akamu kerjakan." (QS. 5:8). 






Saturday, March 2, 2013

Allah Tahu Makcik ooiiii !!!


Geram pulak Angah dengan sorang makcik ni...grrrrrr!! uppsss, lupa pulak nk intro..hehe. Angah kerja hari ini.. seperti biasa.. Angah kerja dimana? baca SINI.

alkisahnya, ada satu family ni datang dari mana pun xtau lah.. sampai ja depan pintu masuk (kaunter) tempat kerja Angah ni, dia terus tarik, buka tudung dia. Kemudian, kawan/saudara dia Angah xtau lah, tegur perbuatan makcik tu.. nape buka tudung tu..

Panas katanya.. Yang Angah geram dia boleh kata "alaahhh, sini bukan orang kampung nampak aku pun, bukan ada orang kenal aku pun kalau aku buka tudung"

Nah!??! jawapan apu tu makcik oii ??? grrrrrr.. aku yang dengar plak jadi geram!!


makcik, Allah maha mengetahui, tutup aurat bukan sekadar dikampung atau dimana-mana. Tutup aurat itu WAJIB, bukan kerna orang kampung makcik ye... LiLLAHI TAALA



gambar hiasan : Sumber Google Image






Wednesday, January 9, 2013

Sangkar Burung dan Hasad Dengki


Cantik kan sangkar di atas? memang superb! hasil seni yang sangat halus. Setiap batang buluh tu ada ukiran tau.. sayang tak sempat snap gambar. Memang cantik dan berseni. 

Sayangnya sangkar ini terbiar begitu saja, penuh habuk dan usang. Mana tidaknya, tuan punya sangkar sudah tiada. Sangkar ini milik arwah tokwan aku. Ini sangkar kesayangan arwah. Arwah tokwan beli di Siam pada tahun 1989 kalau tak silap aku, aku baru umur 4 tahun masa tu..hehe. Tokwan beli dengan harga RM800. Mahal la jugak sangkar ni, kalau zaman tu RM800,dibanding dengan sekarang mahu RM7000-8000. WOW!

alkisahnya, aku tengok sangkar ni unik dan cantik, lagipun aku tahu sejarah sangkar ni sikit-sikit. Dari dibiar sangkar ni usang dan terbiar, aku berhajatlah nak ambil buat hiasan dirumah. Aku suarakan hasrat aku pada tok (nenek) aku.. Tok kata, ambillah...bukan sapa peduli pun sangkar tu...

Dengan perasaan yang gembira, teruja, aku ambil sangkar ni.. cuci semua kotoran, habuk, sampai bersih.. dan hasilnya macam dalam gambar. Tinggal nak gilap jer...

Petang aku balik rumah mak aku jap, sebab esoknya aku nk gerak balik KL, baru nak singgah ambil sangkar ni di rumah tok.

Esoknya bila sampai rumah tok, aku tengok sangkar dah takde! mana hilang? aku tanya tok, tok kata "paklang amik dah,dia simpan kt rumah dia"  # rumah PakLang sebelah je dengan rumah tok.

aku pergi tanya elok-elok, memang dia ambil simpan, katanya aku tak boleh ambil sangkar ni sebab dia kata dia yg pi beli sangkar ni dengan arwah tokwan dulu..

aku pun hhhhmmmmmmmmmmmmmm.. malas lah nk bising-bising, aku blah jer.. lantak ko lah...
(sungguh aih!!  hampa, sakit hati, geram, marah semua ada) andai kau bukan PakLang, aku tumbok muka ko! hehehe (gurau je).<--hasutan syaitan

aku pun malas nk panjangkan lara hati ini, aku berfikiran positif je lah.. maybe sangkar ni ada sentimental value antara dia dengan arwah tokwan kot, sebab zaman main burung dulu, memang dia ngan tokwan yg minat sangat. aku redha, kau nak kau ambil lah...

yang aku terkilan, kenapa setelah aku ambil cuci, bersihkan, baru nak ambil? kenapa sebelum aku sentuh sangkar ni takde siapa pun yg ambil peduli! hmmmm... aku kecewa, kenapalah kau berperangai sedemikian..... kau membuat aku hilang hormat pada kau, nk kata dengki pun ya sebab aku dah ambil cuci, bersihkan dah, senang-senang ja angkat... padahal rumah dia sebelah rumah tok ja pun, anytime dia boleh ambil, jaga, simpan elok-elok....







Thursday, April 19, 2012

Jual Bayi di Bar

Dunia sekarang dah makin gila! series gila kot..
macam2 dah benda pelik jadi..jenayah semakin menigkat
hari2 ada kes bunuh, rogol, bunuh diri, rompak, gangster,
macam-macam lagi lah.. risau aku!

nk keluar berjalan-jalan pun risau sekarang ni...
hari ini keluar lagi berita jenaayah..jual bayi!

bayi pun buat duit skrg ni...mana hilang sikap perikemanusiaan...
tak kesian ke bayi tu? penat tau ngandung..sakit kot lahirkan anak...
oh dunia akhir zaman.............


Thursday, March 8, 2012

Aku Dah Mula Bosan+Meluat

bosan dengan berita-berita di tv..terutama RTM dan TV3
kenapa? sebab memanjang ajer politik..PR itu ini, kelantan itu ini,Kedah itu ini
selalunya aku takde la peduli pun kan...tetapi akhir-akhir ini menjadi-jadi
sampaikan nak tengok berita pun dah takde isi..politik ajer!

berita 8.00 malam, nk dengar berita kena tunggu pukul 8.30 ke atas
baru ada berita..sebab 70% politik, 30% je berita lain.. aduh!
RTM terang2 lah kan..memang xpandang dah aku..
TV3 pun dah menjadi, sampaikan Buletin Terkini, Buletin Pagi pun politik!
WTF TV3 ooiii...

aku da join page ni.. Boikot Buletin Utama hehehe
sebab? aku bosan dengan berita yg isinya politik ajer~
rasa macam nk beralih arah jer undi pru13 nanti...
banyak sangat nipunyerrrr~ apa pon tak boleh!


Wednesday, March 7, 2012

Apa Reaksi Anda?

assalamualaikum w.b.t

sebagai insan, hamba Allah di muka bumi ini,kita hanya merancang,
Dia yang menentukan segalanya, usaha, doa, tawakkal  (^^,)

apa reaksi anda jika situasi ini berlaku pada anda?


hehehe~(^^,)

baru je gelak-gelak nak makan aiskrim
sayangnya,hajat tak kesampaian...

Wednesday, September 21, 2011

Lagi Jawapan Pelik Artis Isu Tudung

assalamualaikum w.b.t

sekarang ni kan heboh pasal si Mamat dan Fida ni..
nak plak si Fida kantoi gambar tak bertudung..
gambar plak di snap oleh mamat..
landak korang la yer nk bergambar ke haper ke
mamat n fida
yg aku nk blogkn pasal tu haaaa..jawapan2 pelik artis2..hehe
dah dua tiga post jugak la aku blogkn pasal jawapan2 artis ni..
ni tambah lagi satu koleksi jawapan 'pandai' artis Malaysia
entry lepas klik SINA dan SINI dan SITU


Kenyataaan Mamat Sepah :
"Saya mengakui itu adalah salah saya tetapi sejujurnya saya tidak berniat untuk mengaibkan nama baik Fida pada mata masyarakat. Dia adalah seorang gadis yang baik ".

"Semasa kejadian Fida di dalam kereta dan secara spontan saya mengambil gambar tersebut tanpa menyedari sebahagian rambutnya terdedah tambahan pula saya tidak memakai cermin mata."

mamat xperasan..tp fida posing..hehe
salah sapa ni? fenin fenin

Antara Seru, Cantik dan Agama

assalamualaikum w.b.t

jom usha awek2 ni dulu... mana yg cun?


comel kan? cantik-cantik belaka...

ceritanya isu bertudung...
ada yg kata dah sampai seru nanti pakai la..
xsampai seru lg..nanti2 da smpai seru baru la pakai ..
hak individu! ko sebok pehal..aduh! kena sembur balik..hehe

cantik..ada yang berkata...
cantiknya dia pakai tudung..lalu pakai la tudung mcm2 fesyen
tutup xtutup, sempurna xsempurna itu blakang kire..
janji cantik!

agama..ada yg berkata
eerrkkkk..xleh taip ni..sensetif!
 ah kau, nk ckp orang,ko pun xbetol..
xyah ckp bab agama dgn aku, aku tau la hukum hakam
aku tau la batas2 dalam agama..
tuuuutttttttttttt..........tahu tp terbuka jugak..fenin fenin

tengok pic ni pulak
yang ni? no komen..nnt kena marah..diorg tau batas2nya

dan yg ni lagi fenin
elok-elok tutup litup, dah makin keterbukaan..

tu laaaa...dulu omak tak bg kau jadi artis kau nk jadi artis..
kan omak dah pesan, jadi artis nnt kau miskin..
dulu elok jer engkau mampu beli kain penuh..
skrg dah jadi artis, kan kau dah tidak berkemampuan..
sedih omak nengok engkau ni....
xyah la jadi artis
(gurau je ye..la la la la la)

Saturday, August 6, 2011

Aku Benci Sesetengah Artis!!

aku benci artis!!! aku benci!! aku benci!!
aku benci sesetengah artis je tau..bukan semua..
kenapa tiba2 ja aku benci?

aku bukan benci mereka jadi artis ke aper ke..
pi lantak la dia nk jadi aper pn..aku peduli aper kn..
lagi pn saper la aku ni nk membenci mereka artis itu..
hehehe..abistu naper ye?

aku benci mereka bila mereka berkata mengenai agama!
ayat2 seperti dibawah ni membuatkn aku benci artis
"saya tahu batas2 agama"
"saya tahu nk nilai mana yg baik mn yg buruk"
"hanya Allah tahu aper yg saya buat"
"itu lakonan jer,bukan betol pn..chill la"

banyak lagi lah...
ok, sy ambil contoh ayat 1 n 2 tu
kalau ye tahu baik buruk n batas agama,pleaseeee
bgtau sy kenapa anda rasa xsalah je sntuh lain jantina bukan muhrim?
camne ei anda menilai bila ada yg dah berlaki berbini, bini anda peluk laki lain, laki anda pelok perempuan lain?

pastu bg statement "dia berlakon je, sy faham kerja dia"
but at the same time bg statement "sy tahu batas2 agama"
WTF..uppsssss... (^^,)

aku benci bila mereka berkata2 berkaitan agama...
ckp je, "sy tau haram, tp sy buat je sbb nk duit"
kn senang..xla aku benci! hahaha

Thursday, July 28, 2011

Okey La Kalau Begitu...

hari ini pc aku kembali vergin setelah di clorox oleh unit IT
rujuk entry lepas -SiNi-
habis semuanya..xder satu file tertinggal..huh..
sebbaik gambar2 ada buat backup dlm external..

ikutkn hati, nk je curi2 gi kt pc dia, delete semua file2 dia..
baru dia tahu perasaan hilangnya file n dokumen kan..
sabar je la..

dah dia seronok mcmtu kan..apa boleh buat..redha je la..
harini hari dia..ingat! langit xselalu cerah..kadang2 mendung dan hujan..

meh hiburkan hati dgn lagu ni...hehe
oqe la qalau begitu~ oqe la qalau begitu~

Monday, July 18, 2011

Mood Menghilangkan Diri..

assalamualaikom w.b.t

disebabkan mood aku ni xbalik lagi..ntah kemana ntah dia pegi..
aku pun xdaya la nk update2 blog ni..uhhh..sungguh keji perasaan ini
mood..balik lah..aku perlukan kau untuk update blog aku ini..huh!

nak buat aper pun xtau..masih terbawa-bawa sakit hati ini...

please help me..help me please.....

Aku Pun Ada Hati La...

entry ini berbaur emosional yang melampau..huh!
why? sebab aku sakit hati+bengang+geram
yes..aku faham ko jujur..ko berterus terang..tak hipokrit
tapi agak-agak ar kan..show me some "hormat" sikit la..
im your friend kan..aku ni kawan engkau. respec la sikit

aku tau sapa la aku ni kn kau nk hormat kn..
series aku terkejut dan makan hati ngan apa kau buat..
aku pun manusia bro..aku ada hati jugak..
kalau ye pun ko jujur dengan perangai ko tu
agak-agak la smpai depan aku pun ko redah jer~
series aku emo...


Saturday, August 7, 2010

dunia zaman sekarang~

sapa ada baca paper harini angkat tangan?!
sapa ada baca paper semalam? kemarin? minggu lepas? angkat tgn jugak!
hiaahh..apa berita yg sama jaa dok kuar paper?
sapa tau?
.
.
.
.
pasal buang bayi mcm buang sampah!
apa la nk jd ngan manusia zaman skrg ni..
kemanakah perginya sikap keperimanusiaan?
kemanakah hilangnya moral manusia sekarang?
siapakah yg patot disalahkan?
kenapa gejala ini berleluasa?
hari2 kot kuar paper..
sedih..geram..sakit hati..pelik..hairan..marah..
mcm mn ei boleh terfikir nk biar je baby tu dlm longkang?
haish..xtercapai akal wooo~