Showing posts with label hospital kerajaan. Show all posts
Showing posts with label hospital kerajaan. Show all posts

Wednesday, April 25, 2012

Aku Kena Badi

Baru tadi je kot aku post pasal klinik kerajaan..aku bawa biniku checkup td

Sekarang ni aku plak yg kena checkup..huhu

Tiba2 je tadi balik dr klinik trus gigil2 sejuk...

Isteriku ku kata badan aku panas sgt..


So,skrg aku bertapa skali lagi di hospital kerajaan..hehe

Tu laaaa..td kutuk2,padan muka den! Hehe


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, April 29, 2011

Melawat Sahabat di HKL

petang semalam, Mr iZzo pergi melawat sahabat di HKL
dia kena denggi..dah 3 hari dah kat wad HKL tu..
pada sahabat2 Lubok Merbau yang nak p melawat,
pi lah HKL, tingkat 4, wad 19, katil 3

Mr iZzo doakan moga cepat sembuh...(^^,)

Farid dan family


Tuesday, April 19, 2011

Scaling Gigi di UKM

saLam semua (^_^)
semalam Mr iZzo bersama Mr Ej ke UKM yg bersebelahan HKL tu
kt area Chow Kit tu kan, kitorang  pegi buat scaling gigi..
tau kn scaling? cuci gigi.. hehehe..
Mr iZzo ni da la fobis skit ngan hospital ni..haha
tp sebab Mr Ej yg dok ajak p, Mr iZzo pn beranikan lah diri ini..
huhu..so far,ok la..service terbaik! layanan pn terbaik!

Thanks pada Cik Nasiha yg rawat gigi Mr iZzo ni..
anda memang comeL..hahahaha
eh, lari tajuk plak.. (^^,)

me at UKM
no turn Mr iZzo n Mr Ej
siLa ikut tapak kaki kuning
sebelum rawatan bermula
protection..hehe
peralatan yg akan digunakan
rawatan bermula

Tuesday, April 12, 2011

Tahniah Hospital Kerajaan

Mr iZzo nk ucap jutaan terima kasih dan tahniah kepada
hospital kerajaan di atas prkhidmatan yg 'amat cemerlang'
terbaik! terbaik sangat sangat sangat terbaik!! (^^,)

10 April, 2 hari lepas Mr iZzo last checkup perot ni..
temujanji kul 9.30pg.. Mr iZzo datang awal skit..9.10pg
dah daftar, amik nombor~ seperti biasa...
kaunter 1 - tunggu lebih kurang 1jam
kaunter 2 - tunggu lebih kurang 2jam
kaunter 3 - tunggu 30minit

okey..yes! doktor dah panggil...masuk bilik doktor

doktor pegang perot sambil berkata " okey, dah sembuh sembuh 
dah,nnt kalau ada apa2 efek boleh rujuk semula, okey, boleh balik
dah.. tq! "

Mr iZzo pn mcm tercenang..terkejut..terkesima..
tu je? aku balik jauh2 ni nk cakap 'ok' je?
perghhh... Mr iZzo tabik springgg sama Lu wahai doktor!

kaunter 1 - selepas beratur hampir 10minit, dpt no 8409
no second kaunter
jam menunjukkan dah pukul 12..bila la dr nk panggil masuk ni! huh!

Sunday, March 27, 2011

Sakit - Pengalaman, Hidayah, Hikmah

- SaLaM -

post sebelum ni mrizzo xsihat sgt nk update..
dah bersawang dah blog ni..huhu
alhamdulillah sekarang ni mrizzo dah hampir sembuh sepenuhnya..
MC pn tinggal sehari jer lagi.. 27.03 last MC
minggu depan mrizzo akan kembali bertugas dah..
puas dah berehat dirumah selama hampir 2 bulan..huhu

arini mrizzo nk share pengalaman mrizzo menghapi 'sakit' ni..huhu.. (^^,)

04-05 Februari 2011
  • mrizzo start rasa sakit diperot ni..xla sakit sgt2 pn..rasa senak perot je..so mrizzo pn beranggapan maybe angin kot..mrizzo pn biar jer la..
06 Februari 2011
  • sakit perot semakin teruk..hari ni,nk jalan pn dah terbongkok-bongkok..yg peliknya ada nanah meleleh keluar melalui pusat mrizzo ni..
  • malam tu, dah xboleh nk buat apa dah..terbaring jer..sakit sangat2..
  • kebetulan plak rakan2 serumah semua xder time tu..sorg balik kg,sorg p kursus.
07 Februari 2011
  • pagi tu mrizzo gagahkn  jugak pegi kejer, dalam kul 11pg kuar kejap gi HKL.
  • skali pihak HKL tak mahu buat rawatan..boleh? disuruh tunggu temujanji pada 5.4.2011..puas mrizzo cakap yg mrizzo sakit sgt..tolong la rawat..tetapi tidak dilayan dan tetap kena tunggu tarikh tu jugak..
  • sedihnya hati ni..sakit hati,geram, marah semua ada..
  • dah la sakit..dilayan macam aper je...xguna punya HKL !
08 Februari 2011
  • sakit perot ni ALLAH je yg tahu..sakit sgt2..nanah sentiasa keluar tanpa henti..
  • mrizzo gagah kn diri pegi kejer jugak..smpai je kejer trus isi borang cuti..ptg tu jugak balik kg..
09 Februari 2011
  • pagi ni terus pegi Hospital Kuala Nerang (HKN), HKN pn macam tutttttt...xnak rawat!
  • punyalah menyirap mrizzo time tu..lalu terkeluar lah nafsu amarah...haaaaa,hambik ko doktor!
  • dan dgn mudah pulak dortor itu buat surat refer ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), tu pn bg temujanji pada 13.02.2011, iaitu 5hari lg!!!  kita ni sakit dah xtahan sgt dah.. diorg selamber je pas sana sini..
  • mrizzo balik dr HKN dengan kecewa sgt..kenapalah HOSPITAL KERAJAAN macam ni..
10 Februari 2011
  • sakit sgt2..dah xtahan dah..dengan nanah yg meleleh lg..nk bercakap pn dah xberdaya dah..
  • malam ni jugak mrizzo pegi Putra Medical Centre (PMC). buat pemeriksaan, tetapi kena datang semula esok utk buat Ultrasound..
11 Februari 2011
  • pagi ni ke PMC buat Ultrasound..terus dapat result..dah dapat result,mrizzo suruh buat surat refer ke HSB..sbb mrizzo xmampu nk buat rawatan di PMC tu..pemeriksaan mampu la..hehe
  • lepas solat jumaah, terus ke HSB, dan terus dirawat kerana surat refer PMC..
  • PESAN MRIZZO, PERGILAH MANA2 HOSPITAL SWASTA,BUAT PEMERIKSAAN DAN MINTA SURAT REFER KE HOSPITAL KERAJAAN KALAU XMAMPU.. CARA INI AMAT BERKESAN.
  • mrizzo terus ditahan di wad..mrizzo masuk wad kul 9mlm..
  • pakai lah uniform hijau..huhu..mrizzo keseorangan mlm ni di hospital..
12 Februari 2011
  • 1.30pg, dtg sorg doktor (dr) pelatih masukkan jarum (branula).jarum utk masukkn air tu.. sakit sikit je..huhu
  • 6.00pg, nurse datang masukkn air..perghhh..trus tgk mrizzo kembong mcm belon! 
  • 7.00pg rutin pemeriksaan dr..mrizzo bgtau la sakit tangan ni..dr tu kata "oohh,tu jarum xmasuk tu.." pastu blah mcm tu jer...
  • 10.00pg skali lg dr datang buat pemeriksaan, mrizzo bgtau skali lg tangan ni sakit... dr tu kata "laaaaa,air xmasuk tu,kejap sy cabut..."  time tu tangan kanan dah xboleh nk sentuh dah,sakit yg teramat sgt..nk bergerak apatah lg..tuhan je mengetahui sakitnya time tu.. bayangkn lah,dah besar mcm belom, dah tersiat kulit tangan ni..
  • 4.00ptg..baru la ada doktor datang cabut branula tu..tu pn selepas mak mrizzo bising marah2..
  • cilaka punya dr..memainje.. punya la sakit time dr nk terminate branula tu smpai hilang sakit diperot ni..
  • sakit di perot belom setel, tambah lg satu sakit, tangan kanan bengkak mcm belon! 
  • Malam, datang lg dr..dr pelatih jugak kot.. lg sekali nk cucuk masukkn jarum branula.. dah tangan kanan bengkak,dia ubah cucuk tangan kiri.. cucuk,TIDAK masuk..cabut..ok stop! aku sudah tak xtahan lg dah..melampau,ingt aku ni bahan eksperimen ka pa...mr izzo pn bising ar dkt dr tu, kalau bukan dr yg betol2 dr mrizzo xbg cucuk dah..sakit!
  • selepas berkeras xbg pelatih2 tu cucuk, baru lah datang dr sebenar cucuklan.. skali cucuk jer dah masuk elok..ok jer.. alhamdulillah...
  • tamat lah penderitaan setakat hari ni.. dr pelatih memang tuuuuttttt...tuttttt...tutttttt... geram aku!
13 Februari 2011
  • hari ni relax jer seharian~
  • sepatotnya operate harini..tapi xjadi..tunda esok..apa pasai pn mrizzo xtau..
14 Februari 2011
  • 8.30pg datang nurse bg baju putih..dup dap dup dap..haha..takot weh..."adik,tukar baju ye,kita nk p bilik operate dah ni..
  • dengan perasaan yg amat gemuruh,mrizzo p tukar baju..huh! pastu dah naik katil, mrizzo dah start berdoa macam2 dah...segala doa yg ada dlm kepala ni semua kuar.haha
  • 9.00pg, mr izzo masuk bilik operation.. masuk je, sempat jeling kiri kanan kejap,pastu terus tutup mata dan xsedar apa dah..
  • 2.30ptg..selesai sudah operation..alhamduliLLAH..
  • dalam pukul 4.00ptg dah sedar sepenuhnya..subhanALLAH, sakitnya xtau nk gambarkn mcm mn, ALLAH ja maha mengetahui.. sakit sesakitnya.. sakit sungguh..
  • tgk kesan operate panjang jugak, dalam sejengkal,dr pusat smpai ke ari-ari..
  • sakit operation, sakit tangan kanan, tgn kiri ada jarum branula tu, tengok bawah, ya ALLAH ada tiub kat anu.. sudahnya terlantar la mrizzo menahan kesakitan..nk bergerak langsung xboleh.. kiri kanan atas bawah! 4x sakit.. subhanALLAH..
  • selepas operate tu langsung xleh nk cakap..sakit sangat..maaf la pd mereka yg melawat mrizzo ptg tu..hanya mampu lihat air mata mrizzo..  :''(
15 Februari 2011
  • pemeriksaan rutin harian mcm biasa..kul 6.00pg, nurse datang tukar pembalut luka operation.. xla sakit sangat sebab dia just tukar kain je..kain tu da basah sangat2,smpai meleleh kuar,basah kian mrizzo dengan air bisa..
  • 7.00pg..nurse datang tukar kain+cuci !! yg ni memang sakit..sakit giler!
  • bekas operate tu,dr just klip je,mcm stapler kertas..bayangkn stapler kertas tu,mcm tu lah perot mrizzo kena stapler.. hanya 2/3 jer bahagian yg distapler, lg 1/3 dibiarkan terbuka,hanya sumbat kain jer..
  • masa dia cuci tu, dia buang kain yg disumbat dlm perot ni,ada la dalam sehasta! perghhh..dia tarik kuar kaintu, dia cuci perot tu.. ooohhh..yaALLAH, sakitnya subhanALLAH...pastu sumbat plak kain baru.. huh..tahan jer la...
  • selepas itu..datang plak dr..'' dik, sy nak buang tiub kencing tu ye.." ni lg satu azab.. dr tu kata"nnt masa sy nk cabut adik tarik nafas ye" mrizzo pn tarik nafas dalam2 selepas dr tu kire 1 2 3.. mrizzo tarik je nafas,dr tu terus cabut,zappp! perghh... ngilu, sakit, pedih, sakit weh!
  • harini pn mrizzo masih belom boleh mengeluarkan suara lg...sakit!
  • petang dr datang ckp " kalau sy check adik ok, kejap lg adik dah boleh balik ye..
  • fuhhh, good news! 
  • lepas maghrib, mrizzo berangkat pulang... selamat tingaal Hospital Sultanah Bahiyah!!
selepas tu, setiap hari mrizzo kena pegi cuci perot..setiap hari! so, hari2 lah mrizzo menangguh azab pedih dicuci, manahan azab tarik sumbat kain dlm perot ni...huhu
nk berjalan pn xboleh..gagah2 nk berjalan pn terbongkok-bongkok..
terlantar la mrizzo dirumah selama sebulan lebih..

luka operate yg sumbat kain tu kena tunggu isi tumbuh sendiri...subhanALLAH

01 Mac 2011
  • harini tarikh temujanji dengan dr..so mrizzo skali lg pergi ke HSB..buat pemeriksaan.
  • setelelah menunggu hampir 2jam 30minit, dapat la berjumpa dr..
  • selepas selesai diperiksa, mrizzo kena masuk bilik rawatan untuk buka klip diperot ni..
  • skali lg azab mrizzo kena hadapi..dr tu buka klip diperot mrizzo ni mentah-mentah, buta2 mcm tu je dia cabut klip kt perot ni..ada 16 klip semuanya..bayangkn lah..klip besi yg melekat di isi perot ni dicabut begitu saja tanpa sebarang bius atau ubat kebas.. meleleh-leleh darah kuar.. terketar-ketar mrzzo tahan sakitnya..kalau gigit besi pn mau putus besi tu..sakit woooo....
 sekarang ni alhamduLILLAH sudah 95% isi perot mrizzo ni dah tumbuh sempurna..
tinggal sikit je lg untuk sembuh sepenuhnya...
alhamduLILLAH...(^_^)

1st day check in HSB..hshs
tag ku.
branula pertama yg membuatkn tangan kananku bengkak!
menahan kesakitan..bila la doktor nk mai buka niiiii


aduh...sakitnya tgn ni..bengkak!
branula ke 3!
uniform sebelom ke bilik bedah
selepas operation
branula yg ke 4 !
rail..
lubang di perot ku..


    kesakitan itu adalah anugerah, nikmat, hidayah yg DIA bg pada kita... terpulang pd kita mcm mn mau amik kesakitan itu.. (^_^)



    Friday, January 21, 2011

    hospitaL ohh hospitaL

    - saLam -

    ni mrizzo nk meluahkn perasaan kesal dan tak puas hati dengan hospital kerajaan..
    mrizzo ada temujanji dgn doktor pd pukul 9.00pg..
    so, datang lah awal ikut jadual yg ditetapkn..
    mcm biasala,smpai je daftar, amik nombor n TUNGGU turn..
    tunggu punya tunggu pukul 11.15am baru nombor mrizzo dipanggiL..
    tunggu turn pn dah 2jam..ok? huh, penat woo~

    dah masuk biLik rawatan, jumpa doktor, doktor tu cakap...
    doktor : en izzuddin, sy sudah call hkL,nnt awk pegi rujuk hkL ye..ni sy bg ubat tahan sakit je
    mrizzo : ???????? <-- bioL sat,hahaha
    tu ja ka doktor?
    doktor : yup, nnt kamu balik kl,rujuk sana..ni slip ubat,amik ubat tahan sakit
    mrizzo : abistu sy balik dr kL jauh2 semata-mata nk rawatan disini sia-sia ja la..baik xyah bg
    temujanji kalau setakat nk bgtau sy kena pi rujul hkl..dah la tarikh temujanji hkL
    5 april nnnt..lambat lg, sbb tu sy balik mai hospital sini.. nk tunggu bln 4 nnt sy dah
    mati dulu kot..
    doktor : xkn mati aih sakit en.izzuddin tu, sy dah bg ubat tahan sakit,nnt dah habis atau sakit
    yg melampau dtg jumpa sy.
    mrizzo : ??? wth! wtf!

    mrizzo pn keluar dr bilik rawatan dengan perasaan bengan, hampa, kecewa, geram weh~
    punya la lama menunggu, dilayan xsmpai 3 minit pn..patot ke? ciLaka ah doktor tu~
    da la balik jauh2..dia bgtau tu je..kot la nk periksa ke, buat ape yg patot ke...
    ini tak, cakap tu je.. apa punya doktor ntah~ vava btoL..


    no 522, skrg pukuL 9.15pg
    no skrg 502
    sudah pukuL 11.10pg..masih menunggu..
    layan ben10~ huhu