Showing posts with label kahwin. Show all posts
Showing posts with label kahwin. Show all posts

Wednesday, August 26, 2015

Selamat Pengantin Baru Amylia


Barakallah hulakuma wabarakah alaik' wajama a' bainakuma filkhair.

Selamat pengantin baru buat Nur Fatin Amylia dan Awe. Moga kekal hingga syurga. Selamat menempuh hidup baru. Selamat menggalas tanggungjawab baru. Moga dipermudahkan oleh NYA urusan kalian dunia dan akhirat. Amin.

Alhamdulillah semua masjlis berjalan lancar dengan hendakNya. Dari malam pernikahan hinggalah ke majlis resepsi. Meriah habis! Havoc dan awesome! Majlis berlangsung di N'dah Catering & Wedding Planner. Tempat best cuma.. nanti aku citer pasal N'dah ni..

Malas lah taip pepanjang.. meh abam belanjer gambar ye.. hehe

Alhamdulillah dengan sekali lafaz, sah bergelar suami isteri.. Tahniah bro!

Keluarga Amylia

Selfie lu ngan pengantin perempuan

wa chaaaa!!!

Bollywood Night katanyaaa..

Half of big family


Fuhhhh~











Friday, February 6, 2015

Perancangan DIA yang sempurna..


Kita hanya merancang, DIA yang menentukan. Kita berusaha, kita tawakkal, inshaAllah DIA bagi yang terbaik untuk kita.

Semalam isteri aku keguguran. Kami redha. Belum rezeki kami untuk tambah zuriat. (^_^)

Salah aku kah? Itu yang berlegar di fikiran aku. Wife aku ada call tengah hari semalam bagitau yang dia sakit perut. Disebabkan aku kerja, aku suruh dia tahan dulu sehingga aku balik kerja. Aku ingat balik kerja nanti baru nak bawa wife pergi checkup. Fikir aku, mungkin biasa je kot.

Tak sedap hati nak tunggu sampai pukul 5petang waktu balik kerja, aku balik awal sikit. Tapi terlambat juga..... Wife pitam, jatuh di bilik air dan berlaku pendarahan. Terus aku bawa wife ke Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Di HKL, doktor buat pemeriksaan dan sahkan yang kandungan tidak dapat diselamatkan. Wife keguguran ,akibat jatuh dan hentakan kuat. Jadi, doktor terus cuci je saki baki kandungan.

Agak berat sebenarnya menerima kenyataan ini pada awalnya kerana kami baru je gembira menerima khabar kandungan wife. Baru minggu lepas pergi checkup dan doktor sahkan wife mengandung. tup tup harini dah tiada.. 

Terima kasih pada semua yang bagi nasihat dan sokongan. Terima kasih memberi kata semangat. Thanks a lot semua.




Tuesday, February 18, 2014

Tahniah Shukri


Alhamdulillah, lagi seorang kawan aku sudah melangkah ke alam baru, alam perlahwinan. Tahniah dari aku dan isteri. Barakallah hulakuma wabarakah alaikuma wajama' bainakuma filkhair. 

Moga berbahagia hingga ke syurga. Selamat menjalankan tanggungjawab baru. Moga sentiasa dalam rahmat dan redhaNYA. (^_^)






Tuesday, September 3, 2013

Tahniah sahabatku...


Sabtu dan  Ahad lepas aku berkesempatan menghadiri dua majlis Walimatulurus kawanku. Tahniah, selamat pengantin baru aku ucapkan. Moga sentiasa dalam redha dan rahmat-Nya dalam menggalas tanggungjawab baru ini. Moga cepat dikurniakan zuriat (^_^)

Amy dan pasangan - Majlis di Rumah 500,Peramu 3, Pekan, Pahang

Zaidi dan pasangan - Majlis di Taman Danau Kota, KL


Barakallah hulakuma wabarakah alaikuma wajamaa' bainakuma filkhair- (^_^)




Tuesday, January 22, 2013

Bila nenek rindu Zayyan...



gambar atas ni adalah whiteboard di rumah mak, di kampung halaman ku Kedah Darul Aman. Selalunya whiteboard ni digunakan untuk catat perkara penting seperti jemputan kahwin, meeting dan macam2 lagi.

Gambar ni aku ambil dari FB kakak ipar, dia snap pic ni, nenek rindu Zayyan katanya, cepat la balik kampung..hehehe

Memang aku nak balik, hujung minggu ni In Sha Allah... Angah ada call Ummi, Ummi kata rindu la kat Zayyan tu yang print gambar Zayyan, printer warna rosak, print hitam putih pun jadilah~ hehehe (^^,)

takpe, nanti balik kampung Angah set YM or Skype untuk Ummi yer.. hari2 boleh live tengok Zayyan. Teknologi sekarang dah canggih.. (^^,)



Wednesday, October 17, 2012

Perkahwinan Merupakan Kepentingan Sosial

Sekadar perkongsian ilmu buat diriku dan untuk semua, pada yg belum berkahwin mahupun yang dah mendirikan rumah tangga. Sumber bacaan, Kitab Tarbiyatul Aulad Jilid 1, Abdullah Nashih Ulwan.

Sebagaimana kita tahu, perkahwinan ini banyak kepentingan dan manfaatnya, baik dalam Islam atau mana-mana agama sekalipun.

1. Memelihara Kewujudan Jenis Manusia
Dengan perkahwinan kewujudan manusia akan tetap berterusan sehingga masa yg Allah tetapkan. Dengan perkahwinan terdapat suatu pemeliharaan terhadap kelangsungan hidup jenis manusia.
"Allah menjadikan kamu isteri-isteri dari jenis kamu sendiri dan jadikan bagimu dari isteri-isteri kamu itu, anak-anak dan cucu-cucu (Q.S. 16:72)"

2. Memelihara Keturunan
Dengan perkahwinan, anak-anak akan merasa bangga dengan bapa-bapanya yang menjadi keturunannya. Dalam keturunan terdapat harga diri, kemantapan jiwa dan perghormatan terhadap kemanusiaan mereka. Kalau tiada perkahwinan yg disyariatkan Allah ini, maka masyarakat akan bangga dengan anak-anak yg tidak memiliki kehormatan dan keturunan sehingga lahirnya kecelaan, kerosakan dan cara yg haram.

3. Keselamatan Masyarakat Dari Dekadensi Moral
Dekadensi moral ialah keruntuhan akhlak yg berterusan sehingga susah nk kembali ke asal. Senang cerita, keruntuhan akhlak yg begitu teruk. Jadi, dengan perkahwinan dekadensi moral dapat dielakkan
"Wahai sekalian pemuda, barangsiapa diantara kamu sudah mampu kahwin, maka kahwinlah.sebab perkahwinan itu dapat memelihara pemandangan dab lebih dapat menjaga kemaluan"

4.Keselamatan Masyarakat Dari Penyakit
kalau tak kahwin, banyak perbuatan zina akan berlaku, zina membawa penyakit syphilis, kencing nanah dan lain2 penyakit yg membunuh keturunan

5.Ketenteraman Jiwa
Perasaan sayang dan cinta pada isteri menenangkan jiwa. Layanan oleh suami/isteri dalam rumah tangga merupakan saat yang menenangkan, membahagiakan.

6.Menghaluskan Rasa Kabapaan dan Keibuan
Dengan perkahwinan, perasaan akan menjadi halus di dalam jiwa dan dari hati terpancar sumber2 perasaan mulia.


sumber : Kitab Tarbiyatul Aulad Jilid 1, Abdullah Nashih Ulwan.



Saturday, June 30, 2012

Majlis Malam Berinai #Bhangra

malam tadi aku sempat hadir ke majlis malam berinai sahabat isteri aku.. Fazilah nama sahabat isteri aku ni.. Dia berketurunan Pakistan, malam yang penuh dengan adat dan tradisi orang Pakistan.. yang aku ingat tarian Bhangra, Chula..lain lupa dah apa dia sebut malam tadi..hehe

Chula ni sesi memakaikan gelang pada pengantin, dimulai oleh ibu pengantin dan dituruti oleh lelaki sahaja..abang, adik lelaki, bapa saudara dan sepupu lelaki...

Bhangra, tarian yg ada gendang2 tu.. semua tahu kot, dalam filem hindustan selalu ada..hehe.. yg lain aku xingat nama dah, ada satu part yg pengantin perempuan diiring tarian lilin, lenggang aper ntah..

sangat happening adat diorg ni, rasa macam dalam filem Hindustan daaaa..hehe.. lagu yang rancak, tarian yg rancak, orang yang hadir pun semua happening.. memeang meriah ah majlis malam tadi...

pada Fazilah, aku ucapkan selamat pengantin baru, moga bahagia hingga akhir hayat sampai syurga.. barakallahhulakuma (^^,)

aku xingat apa nama adat ini, kalau melayu macam tepung tawar 


ini pun aku xingat, pengantin perempuan dikelilingi oleh gadis membawa lilin.



sesi Chula, saudara lelaki memakaikan gelang pada pengantin
dan the best part wajib bg duit lepas masukkn gelang! wajib!haha masyuk!!






bhangra
bhangra
bhangra
Fazilah n mywife (^^,)
dance floor!! 

Wednesday, June 6, 2012

Wordless Wednesday #4 Raja

Kenangan 11.12.11


Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, June 2, 2012

Kenduri kahwin 2 Jun

alhamdulillah..selesai sudah majlis hari ini.. penat dah badan ni.. letih berjalan.. letih makan..huuhuhu


sambung esok plak..lg 6 jemputan yg perlu aku hadir.. harap2 dapat sampai lah kesemua majlis esok.. harap juga cuaca elok esok.. tadi dah ada khemah kenduri yg hampir terbang dibawa angin.. takut aku..


gambar sekitar majlis akan diupload kemudian..hihi


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, May 15, 2012

Kenduri Melanda..Oh Kenduri..

oh banyaknya lah kenduri ujung bulan 5 dan awal bulan 6 nie...
dah 15 jemputan aku dapat.. so, kena la susun jadual betol2..huhu

kenduri bulan 5
maaf ye kawan-kawanku yang kenduri ujung bulan 5 ni...
maaf sangat2 aku tidak dapat nak hadirkan diri. jadual padat!
jarak, cuti, kerja, masa, <--semua kena amik kira ni
apa pun aku ucapkan tahniah, selamat pengantin baru ye~
barakallah hulakuma (^^,)

kenduri awal bulan 6
kawan2 yang kenduri awal bulan 6, insyaALLAH aku sampai
ni pun dok susun jadual dah, mana yg nk pergi dulu
mana yg kemudian..dah buka map dah ni..susun jalan..hehe

maaf sekali lagi andai ada yang aku tak sempat nak hadirkan diri..
apa pun pada bakal pengantin semua, aku ucapkan
SELAMAT PENGANTIN BARU, SELAMAT DATANG KE DUNIA BARU
SELAMAT MENJALANKAN TANGGUNGJAWAB
MOGA BERBAHAGIA HINGGA KE SYURGA
akhir kata
BARAKALLAH HULAKUMA (^^,)

Wednesday, May 9, 2012

Walimatulurus Hazirah

alhamdulillah selesai sudah majlis perkahwinan sepupu AJ, Hazirah
AJ doakan moga Hazirah dan Din bahagia hingga ke syurga..amin (^^,)
barakallah hulakuma
selamat menempuh alam baru...selamat merantau ke negara orang..
negara orang? yup, kerna Din adalah seorang doktor di Hospital New Zealand
jadi, sekarang diorang menetap dia sana...