Showing posts with label kampung. Show all posts
Showing posts with label kampung. Show all posts

Tuesday, April 16, 2013

Bila Zayyan Mengamok Dalam KTM!!!



Haritu balik kampung, Angah naik KTM lagi. Senang, mudah dan yang penting Angah boleh rehat. hehehe. Tak perlu letih2 nk drive, naik KTM ada katil, ada selimut, ada tandas, cafe... sangat-sangat relax!

Nak jadi cerita, kali ni Zayyan mengamuk! selalunya kalau naik train diam je dia, tak sampai setengah jam, terus tidur dan dah dekat nak sampai baru Zayyan bangun. Tapi kali ni tidak.. dekat 3 jam gak la pujuk Zayyan nk bg tidur..apa kena pun tak tahu lah, mengamuk, menangis, riuh satu gerabak. Puas jalan2 pun xmau diam juga, smpai kondaktor KTM datang cuba pujuk pun tak mahu juga...

Angah naik KTM dari Alor Setar pukul 7.50mlm, kul 11mlm baru berjaya diamkan Zayyan.. gambar atas Angah duduk di tengah antara gerabak. Duduk di sebelah kiri, buka pintu belah kanan, biar angin masuk, bisingnyer lah xyah kata la kan,hehehe.. Zayyan asyik ja pandang luar smbil kena angin yg kuat, terus diam dan tidur..

huh! pengalaman baru utk Angah.. Sangat menguji kesabaran.. (^_^)






Saturday, March 2, 2013

Allah Tahu Makcik ooiiii !!!


Geram pulak Angah dengan sorang makcik ni...grrrrrr!! uppsss, lupa pulak nk intro..hehe. Angah kerja hari ini.. seperti biasa.. Angah kerja dimana? baca SINI.

alkisahnya, ada satu family ni datang dari mana pun xtau lah.. sampai ja depan pintu masuk (kaunter) tempat kerja Angah ni, dia terus tarik, buka tudung dia. Kemudian, kawan/saudara dia Angah xtau lah, tegur perbuatan makcik tu.. nape buka tudung tu..

Panas katanya.. Yang Angah geram dia boleh kata "alaahhh, sini bukan orang kampung nampak aku pun, bukan ada orang kenal aku pun kalau aku buka tudung"

Nah!??! jawapan apu tu makcik oii ??? grrrrrr.. aku yang dengar plak jadi geram!!


makcik, Allah maha mengetahui, tutup aurat bukan sekadar dikampung atau dimana-mana. Tutup aurat itu WAJIB, bukan kerna orang kampung makcik ye... LiLLAHI TAALA



gambar hiasan : Sumber Google Image






Tuesday, January 22, 2013

Bila nenek rindu Zayyan...



gambar atas ni adalah whiteboard di rumah mak, di kampung halaman ku Kedah Darul Aman. Selalunya whiteboard ni digunakan untuk catat perkara penting seperti jemputan kahwin, meeting dan macam2 lagi.

Gambar ni aku ambil dari FB kakak ipar, dia snap pic ni, nenek rindu Zayyan katanya, cepat la balik kampung..hehehe

Memang aku nak balik, hujung minggu ni In Sha Allah... Angah ada call Ummi, Ummi kata rindu la kat Zayyan tu yang print gambar Zayyan, printer warna rosak, print hitam putih pun jadilah~ hehehe (^^,)

takpe, nanti balik kampung Angah set YM or Skype untuk Ummi yer.. hari2 boleh live tengok Zayyan. Teknologi sekarang dah canggih.. (^^,)



Thursday, August 30, 2012

Rumah Terbuka Aidilfitri 2012

alhamdulillah pada 4 Syawal, Hari Raya Aidilfitri ke 4 majlis rumah terbuka aidilfitri kami berjalan lancar... ramai tetamu yang hadir..terima kasih diucapkan pada yang hadir.. terima kasih semua sahabat, jiran tetangga, saudara mara semua.. terima kasih..

walaupun letuh yg teramatlah sangat, tetapi puas hati, lega bila semuanya berjalan lancar..antara menu yang disediakan pada hari itu ialah nasi arab, kambing bakar, gulai rusa, rendang rusa, ayam masak merah, acar, bihun singapore, laksam, ketupat, nasi himpit dan kuih-muih


masing2 sibuk dengan tugasan yg diberikan..(^^,)
cuci ayam~ 
bihun baik punya~

sempat ajer nk posing~ hehe

Laksam
Nasi Arab
lauk - dr kanan kambing, ayam masak merah, gulai rusa, acar

sahabatku UPSR98


Wednesday, August 29, 2012

Hari Raya 2012

masih belum terlambat rasanya untuk aku ucapkan SELAMAT HARI RAYA pada semua yg mengenali diri ini.. maaf andai ada salah silap yg aku lakukan.. MAAF ZAHIR BATIN (^^,)

sekejap jer masa berlalu..aku pun banyak hari tak update blog ni..
harini baru ada kesempatan buat coretan (^^,)  bismillah~

HARI RAYA PERTAMA, 1 Syawal

pagi sampai lepas asar raya pertama duduk rumah je..
melayan tetamu yang datang..
petang baru dapat jalan2 beraya rumah jiran sekeliling rumah..
malam pergi beraya dirumah sahabat aku..

1st time raya berdua (^^,)


mat! bila hg nk keluar ni..pi kutip duit raya!! hehehe
HARI RAYA KEDUA, 2 Syawal

harini keluar beraya di rumah saudara mara, tok, tokwan, mak2 sedara semua..
mula2 pergi kampung belah abah, petangnya pi kampung mak plak..
gambar?? lupa nk snap daaaa..berborak sampai lupa nk snap pic..hehe
gambar bawah ni jer sempat snap..posing depan rumah sebelum gerak balik kg..hehe




Monday, June 13, 2011

Fasa ke 4 Rumahku

assalamualaikom

Mr iZzo kongsi aktiviti di kampong selama 5 hari aritu..
upgrade rumah lagi! hehe..kali ni dah masuk fasa ke 4..

seronok kalau dok kampong ni...
tak perlu lah nak upah indon atau mana2 tukang
sebab sifat kejiranan masih ada di kampong..
ada jer orang datang tolong..

tolong menolong..gotong royong..best!
buat kejer pn tak la penat sangat..
seronok tau~

lori simen sampai
landasan simen nk lalu..hehe
ratakan simen
bekerjasama
boss n along
90% siap..hasil penat lelah
jamuan..huhu - bihun gorang+rebina ais
relax sat~ penat woo

lagi gambar dalam FB Mr iZzo ye~ (^^,)

Thursday, August 26, 2010

shopping baju raya (^_^)

assalamualaikom (^_^)

ni sambungan dr entry lepas..hehe
hari ahad pagi aku sampai kampung halamanku~ huhu..syoknya..
smpai jer syesen bas shahab perdana alor star,adik ku mai amik..
smpai dalam pukul 5.30pg..sebbaik bas da berenti sahur di hentian r&r gurun..
so xla kelam kabut nk bersahur.. terus ja balik umah (^_^)

esoknya aku rest jer seharian kt umah..xkemana-mana pun..
rindu la katakan..terubat rindu pd kg halaman..
lagi pn sekarang ni bukan selalu dpt relax mcm tu..
asyik busy kerja jaa..ada peluang ni..gunakn sebaiknya..hehe (^_^)

isnin pagi aku kuar dgn my lovely mum, adik ku amirah n abd. muiz..
harini kitorang nk shopping baju raya!! yeah! huhu
kami berjalan di pekan rabu, kedah shopping centre,city plaza,star parade
baju raya kitorg tahun ni maroon<--betol x ejaan? hehe..merah hati..

saja ja balik shoping awal2 sbb tahun lepas da kena dah bahana shoping last minute..
bila shoping last minute ni..harga mungkin murah sikit tp masalah saiz plak..huhu

baju raya kitorg tahun ni ditaja butik gene martino (^_^)
ingt artis ka pa nk taja..haha..beli di gene martino..baru betoL..hehe

membelek belek~ tau? hehe
(^_^)
at gene martino
my lovely mak..roshidah

satu2nya gadis dlm adik beradik ku-amirah
meh abg nk bayar (^_^)
8pasang baju utk 1family (^_^)
abang dan adik
posing dpn gene martino
songkok gergasi~ hehe (^_^)

nak tgk gambar yg lain lagi...lawat lah facebook aku..klik ja link kt sebelah kiri blog aku ni..
promote gene martino skit..kedainya berada di belakang bangunan umno/cimb..
ada mcm2 fesyen..harga pn berpatutan dari murah smpai yg mahal..
pilih la ikut kemampuan dan citarasa sendiri..(^_^)
okeh..adios..seLamat menjalani ibadah puasa ya semua~

BaLik kampung (^_^)

assalamualaikom~ (^_^)

hari sabtu maLam yg lepas iaitu pada 21.02.2010, saya balik kampung..(ayat skema)hehehe
lepas reunion kecik-kecik tu aku pun terus gerak balik kampung..
naik bas pukul 10.30malam di hentian shah alam seksyen 17~
aku naik bas sani express...

dalam bas~ (^_^)