Showing posts with label kelabbloggerbenashaari. Show all posts
Showing posts with label kelabbloggerbenashaari. Show all posts

Friday, April 15, 2016

Best ke MUD Kuala Lumpur?

Semalam aku sertai seminar Hospitality And Frontliner Excellence (We Are The Host) yang diadakan di Kuala Lumpur Tourism Bureau. Banyak ilmu yang bermanfaat bagi aku sebagai frontliner di tempat kerja. Selain itu, kami juga diberi pendedahan produk baru dari Tourism Malaysia, utamanya apa yang ada di sekitar Kuala Lumpur.

Salah satunya MUD. Sudah bertahun-tahun aku lalu depan MUD ni,laluan pergi baik kerja, tapi tidak pernah berpeluang singgah pun. hehe. 

Mulanya aku sangka MUD itu singkatan untuk sesuatu, rupanya tidak! MUD adalah namanya yang membawa maksud lumpur dalam bahasa melayu. hahaha. Tidak terfikir pula aku. Cis! Malu je..

Kenapa MUD? Lumpur? Sebabnya tidak semua pelancong asing tahu apa itu Kuala Lumpur, apa itu lumpur, jadi diorang gunakan 'mud' supaya orang luar tahu itu lumpur. Oh ya, MUD ni sebuah panggung teater tau. Teater musikal. 

Korang pun wajib cuba tengok MUD Our Story of Kuala Lumpur The Musical ni. Kisah asal usul Kuala Lumpur. Macam mana terciptanya Kuala Lumpur itu.

Memang mengusik emosi wooo.. Suka, duka, tawa, sedih. Memang tangkap leleh ah! Harga agak mahal bagi aku, tapi berbaloi tengok! 













Wednesday, April 6, 2016

Songkrun Water Run Kuala Lumpur 2016

Songkrun. Pasti ramai yang dah tau kan? Pesta air yang sangat popular di Thailand. 3 April lepas, Songkrun buat pertama kalinya diadakan di Malaysia iaitu di Sepang International Circuit (SIC),tapi dengan konsep yang sedikit berbeza iaitu dengan larian sejauh 5kilometer. Lari sambil main air. Wow! kompom best kan? Tengok tag line pun dah teruja.

"Run. Play. Splash. Get Wet."


Aku pergi ke SIC dengan Lancareno, amalkan dasar penjimatan, kongsi kereta. hehe. Kitorang sampai SIC lebih kurang pukul 7.30pagi. Relax jap, tunggu rakan-rakan yang lain sampai. Awalnya aku sangka tidak ramai sangat yang turut serta Songkrun ni. Lapang je lagi parking lot kat sini.


Nah! makin lama makin ramai orang berpusu-pusu masuk daftar. Terujanya aku! haha. Ramai giler kot!

Around 8.30pagi, 'klik-klik' aku dah ada semua, terus kami pergi buat pendaftaran untuk dapatkan pass masuk, tshirt dan watergun.

Yezzaaa! Baju sudah tukar, watergun dah ditangan, apa lagi mau tunggu? Lets start the party!!! Dari kawasan pendaftaran kitorang pun bergerak ke kawasan utama Songkrun.
Ada booth dan food truck untuk peserta kot lapar,dahaga dan beli aksesori.

Belum lagi mula larian dah basah lencun! haha. Peserta dibasahkan dengan semburan air oleh Bomba dan semestinya tembakan watergun sesama peserta sendiri. Masa ni semua sporting habis. Kejar mengejar, serang menyerang, huh! happening giler. 

Apa lagi tunggu, tembak gadis-gadis laaaa.. hahaha.. Eh, tak, diorg je yg serang, aku berdiri sopan je menengok. (bajet baik) hahahaha

Pukul 10.00pagi, acara larian sejauh 5km bermula. Perserta dilepas secara berperingkat  untuk elakkan terlalu sesak. Cuaca pun dah agak panas masa ni, tapi tidak lah terasa sangat sebab masing-masing dah basah lencun.



Happening giler weh. Awesome! Ramai giler yang join Songkrun ni. Gambar atas ni sebahagian je tau. Masa ni masing-masing tengah tunggu nak berlepas

Aku berjalan je. Tak fit aku nak berlari. hahaha. 

Setiap 1km, peserta akan jumpa pit stop untuk refill watergun dan relax minum sat.

Dah tak jauh dah lg 500m je. Pancit! hahaha. 




Akhirnya.... Berjaya aku habiskan larian (jalan je sebenarnya) Songkrun 5km Water Run ni.

Aku berjaya tamatkan larian lebih kurang pukul 1.00ptg. Panas terik woooo. Dan, Yeaaaa! Dapat dah medal ! Alololo comelnya medal Songkrun ni. Sweet sweet je dengan dua ekor itik berenang tu. hehe

Songkrun 5k Water Run Kuala Lumpur 2016 memang awesome dan happening sangat. Hope ada lagi tahun depan! Memang enjoy and fun giler! 

Pssss..penganjur, kalau boleh next year awalkan sikit waktu start larian tu, like 8.00-9.00 pagi. Lagi cun! Tak la terbakor sangat kulit i ni.. hehe

Thursday, March 31, 2016

Kembara Kelab Blogger Ben Ashaari ke Taman Negara : Han Rainforest Resort

Taman Negara satu destinasi perlancongan menarik yang aku nak sangat pergi. Februari lepas, Kelab Blogger Ben Ashaari telah buat satu trip selama 3 hari ke Taman Negara. Apa lagi, terus join! hehe


Kembara Kelab Blogger Ben Ashaari ke Taman Negara ini ditaja oleh Han Rainforest Resort. Kalau korang hendak tahu, Han Rainforest Resort ini merupakan resort yang terbaik di Taman Negara. Pelbagai aktiviti yang disediakan oleh pihak resort. Nanti aku cerita pasal aktiviti. Awesome gileeerrrrr! 

Oh ya, kembara ini disertai oleh 35 orang blogger. Kembara kami bermula di Matic, Kuala Lumpur.

Kami bertolak ke Han Rainforest Resort lebih kurang pukul 9.30 malam dengan bas yang disediakan oleh pihak resort. Riuh rendah dalam bas dengan sesi ramah mesra 35 orang blogger. Mana tidaknya, ada yang barupertama kali jumpa dan masing-masing seronok berborak berkenalan. 


Alhamdulillah kami sampai di Han Rainforest Resort lebih kurang pukul 1.00 pagi. Lepas turunkan semua barang dari bas, kami terus di beri kunci bilik dan pasangan bilik masing-masing. Selesai semua dapat kunci bilik, apa lagi mau tunggu? Jom tido laaa.. rehat cukup-cukup untuk aktiviti esok.

Bilik di sini kemas, cantik dan amat selesa. Ada 2 katil dalam bilik ni, 1 saiz single dan 1 saiz queen. Aku ambil katil single je, bg partner aku, Abang Korie 'berkubang' atas katil queen. hehe


Bilik air baik dan bersih. Tekanan air pun kuat. Memang terbaik. Aku paling tidak suka kalau bilik air, airnya keluar macam hidup segan mati tidak mahu. Geram woooo.. 

Koridor

Ruang makan yang luas dan selesa.

Mini market. Kalau korang terlupa barang asas seperti berus gigi, slipper, tuala
boleh la beli kat sini. Macam-macam ada.

Terima kasih Han Rainforest Resort atas trip kembara yang sangat hebat ini. Semua aktiviti sangat-sangat seronok. Nanti aku cerita aktiviti-aktiviti yang Han Rainforest Resort ada. Superb awesome!!!

Thanks again Han Rainforest Resort. Highly recommended korang kena datang sini. Kalau korang berminat hendak tahu lebih lanjut tentang resort terbaik di Taman Negara ini dan aktiviti-aktiviti yang disediakan, boleh dapatkan maklumat lanjut di bawah ni.

Facebook  : Han Rainforest Resort
No. Tel  : 09-2667888


Thursday, August 27, 2015

KBBA Bloggers Day di Zoo Negara


Lama dah aku berhajat nak ke Zoo Negara ni, tapi disebabkan harga yang agak tinggi, asyik tangguh je hajat tu.. hehe.. Alhamdulillah, hari Ahad lepas aku berpeluang ke Zoo Negara. Lagi best sebab pergi bersama keluarga dan rakan-rakan Kelab Blogger BenAshaari. Meriah giler! 

Citer banyak korang malas baca kan? meh abam belanja gambar je.. hehehe

Atas : Gambar sebahagian blogger sebelum masuk Zoo Negara
Bawah : Half of KBBA big family

Dah dapat tiket dan pass. jom masuk Zoo Negara



Mula-mula sekali selepas diberi penerangan serba ringkat untuk program hari ini, kami di bawa ke Taman Rama-rama.

Kepompong di Taman Rama-rama


Kali pertama tengok secara langsung rama-rama keluar dari kepompong.
Subhanallah, indah ciptaanMU.. teruja aku dapat tengok LIVE! hehe


dalam Akuarium

Pertunjukan haiwan.

Penat dah berjalan.. jom naik tram! huhu

Makan dulu.. thanks a lot Food Panda untuk lunch ni. Food Panda Awesome!!!


Madu kelulut. Dapat rasa madu asli.. sedap!! masam-masam manis rasanya. Power!!
Kelulut.


Malu plak Panda ni.. hehe



Oh ya, kitorang amat beruntung haritu sebab dapat tengok 'scene' sambutan hari jadi panda! Haritu merupakan sambutan ulangtahun yang ke -9. WOW! Bertuah rasanya. Panda ni Fu Wa namanya. Panda jantan. Baru je jadi bapa 18 Ogos 20115 lepas. Dia keseorangan sekarang ni sebab pasangan dia dikuarantin. Senang cakap, panda betina sedang berpantang! hehe



Fu Wa di hidangkan buluh gred A dan kek ais sayuran.

seronok Zayyan kejar burung-burung tu.. aku plak yang risau, kang dikokak dek burung tu kang..saje je.




Goodies dari sponser! yeaaaa!

Terima kasih Kelab Blogger Ben Ashaari, Cosmoderm, Food Panda, dan Zoo Negara untuk aktiviti hari itu. Awesome sangat. Seronok tak tertakata. Terumata anak aku Izz Zayyan, bukan main suka dan teruja. Maklumlah pertama kali masuk Zoo Negara. Excited habis! Terima kasih sekali lagi kepada semua yang menjayakan program ini.

Oh ya, kalau ada lagi program menarik macam ni sudilah jemput lagi.. hehehehehe