Showing posts with label kelaku. Show all posts
Showing posts with label kelaku. Show all posts

Tuesday, December 16, 2014

Aku di tepong gomakkan...


Kisahnya petang semalam, balik dari kerja, badan ni rasa letih dan lesu sangat. Jadi, aku baring di ruang tamu untuk rehatkan badan sekejap. Tup..tup terlena! Lemau sangat, sampai lena pun tidak sedar. hehe

Dah nak masuk waktu maghrib, wife kejutkan aku dari tidur. Aku bangun, terus capai tuala untuk mandi bersihkan diri. Aku tengok wife dok gelak-gelak je dari tadi, apahal? Tengok aku, pastu gelak.. Kenapa?

'Cer abang tengok muka abang kat cermin' kata wife aku.. Aku pu tengok cermin, yaAllah!! putih melepak muka aku.. Tetanjat kitew!  hahaha

Apakah semua ini, kenaoa muka abang jadi macam ni? Wife bagi tengok gambar di handphone dia..
Aku pun.. Oh okey.. Fine....


Kerja Zayyan! Di tepong gomaknya muka aku! Hahaha.. Betuah punya anak.. tapi aku tau, mak dia la ni dalang utama! Huh!

Aku tengok gambar ni, terus aku senyum. Memori yang akan tersemat di kalbu. Seronok tengok ragam anak. (^_^)  Sekejap masa berlalu, dah besar anak abah, Muhammad Izz Zayyan Rizqi.



Saturday, July 5, 2014

Geledah peti ais...


Malam tadi punya cerita, sedang leka aku siapkan kerja di bilik belakang, aku rasa sepi je, mana pergi Zayyan ni, senyap pula dia. Tinggalkan kerja jap, keluar tengok apa yang Zayyan buat. Kena tengok wooo, kang ada je benda yang dia buat. Main takpe, takut buat benda yang tidak sepatutnya yang bolehmengundang bahaya je. Alert!!! 

Nah !!! nindia...





Pandai dah buka peti ais. Siap bawa kerusi ke depan peti ais lagi. Aduhai Zayyan, nak marah tp bila dianampak aku datang terus buat muka muncung mulut sambil sedut angain, pastu hembus bunyi 'haaaaaaaaa'. Terus tergelak aku..hahaha. Akai sungguh la sayang oi..

Nampak bawah peti ais tu? Dah pecah sebiji telur. Kesian mak dia kena lap cuci. Hahaha. Abahnya angkat Zayyan pi main kt depan je. (^_^)


Friday, December 6, 2013

Susah tidur


Susah sungguh sekarang ni anak cek nak tidur. Ada saja benda nak dibuatnya. Macam-macam dia nak explore. Kadang tu mata sampai dah tak larat nak angkat dah, tapi tahan juga untuk bermain. Nak dipaksa tidur pun tak boleh, bergegar rumah kang dia meraung! hehe. Nak tak nak kena layan kan je lah. Nak di biarkan nanti takut pula dia main benda yang tidak sepatutnya, bahaya woooo...

Dulu umpan je video Upin Ipin dan susu sebotol, sekejap je dia dah tido. Sekarang bagi benda yang sama, dia layan juga, tapi habis je susu dia bangun sambung main! hahaha.. aduhailah anakku.. teletah sungguh kamu sekarang ni..

selamat malam sayang... tewas akhirnya.. 1.00am




Thursday, November 28, 2013

Terima kasih...


Beberapa hari kebelakangan ini aku terasa sedikit down, tertekan dengan masalah yang menimpa diri ini (rujuk SINI). Kusut otak memikirkan apa salah aku ini sehingga 'mereka' melayan aku sedemikian rupa. Apa salah aku pada mereka, apa yang telah aku buat hingga mereka melayan aku begitu.. macam-macam lah benda mai dalam kepalahotak aku ni..

Aku silap sebenarnya, aku lupa akan apa yang dikatakan 'ujian' / 'hikmah'. Aku lupa untuk bermuhasabah diri sendiri, aku asyik memikirkan tentang mereka sahaja hingga aku lalai untuk buat apa yang sepatutnya aku buat. Muhasabah diri sendiri!

Ya, apabila ditimpa musibah atau ujian, janganlah kita terus lalai dengan musibah itu, sebaliknya bersyukurlah atas ujian itu kerana semuanya itu adalah aturan yang Maha Kuasa. Cari mana silap diri sendiri bukan mana silap mereka.

Terima kasih pada sahabat yang sedarkan aku dari terus terlalai dari mengingati DIA. 

Bila ada yang masih ambil berat, jaga tepi kain kita, tu tandanya mereka masih ambil berat dan sayang pada kita.. ye ke? hehehe..







Friday, November 22, 2013

Kipas Susah Mati Upin Ipin



Suka sangat lah si Zayyan ni dengan Upin Ipin. Memang 'die hard fan' Upin dan Ipin lah! Sejak dah boleh berkomunikasi menggunakan bahasa yang aku tak faham dan pandai tunjuk2 ni, pantang nampak gambar Upin dan Ipin, terus tuju dan tunjuk.

Baju ni dapat masa pegi pasar malam haritu,tengah jalan-jalan, Zayyan berpaling dan tunjuk sesuatu, ditunjuknya baju tu pastu sebut 'bak..bak..bak' 'naakkkkk' sambil tangan tunjuk ke arah baju tu..aku bagi je Zayyan pegang baju tu, terus tak nak lepas dah, jadinya abahnya kenalah beli..

sama juga cap tu, haaaiihhh, sebbaik la anak, layan kan je lah.. hehehe (^_^)

Kalau bab Upin Ipin ni memang alert sangat2 Zayyan ni, haritu lalu di tepi Watson, aku sedang dukung Zayyan, tiba-tiba Zayyan bersuara 'haaaaaaaa' sambil tangan tunjuk2 ke arah Watson, aku pelik gak, nk masuk Watson ke apa, aku patah balik dan berdiri depan Watson tu, tengok arah tangan tunjuk tu, rupanya dalam Watson tu ada rak, jual barangan Upin dan Ipin.

Alahai anakku, nampak aje Upin Ipin dia tu.. 



Berebut barang la pula...



Pandai dah sekarang ni berebut barang ngan orang. Kalau Zayyan dah nak sesuatu, dia akan minta dulu.. Zayyan akan hulur tangan sambil sebut bak..bak..bak.. tak bagi kalu,kasi rebut terus.. haha.. Kalau taknak bagi, takyah bagi terus, dia okey je.. kalau dah bagi, kena tunggu sampai dia puas mainlah baru dia bagi balik.. kalau tak, jangan haraplah dia nak bagi, nk ambil juga, kena hadaplah mulutnya yang bising itu.. hehehe.. 

Sekejap masa berlalu.. dah macam2 ragam anak den ni.. Alhamdulillah syukur Zayyan dikurniakan kesihatan yang baik.. (^_^)

Thursday, November 21, 2013

Pandai merajuk dah...



Dah pandai dah merajuk dak Zayyan ni.. hehe.. Macam ni je la pesennya bila merajuk, jadi tugu atas sofa! keras je camtu tengok tv, panggil lah, pujuk lah camner pun, dia buat dek je!

 Tapi abah ada power nk kasi Zayyan okey.. abah buka pintu rumah, buat-buat nak kuar jalan, laju je turun.. ceh! hahaha. Aku angkat dukung, jalan seround dua, dah OK! 




Sunday, February 10, 2013

Maaf kak ei, saya tidak paksa pun...


Angah seperti biasa bertugas di hari minggu, hari orang lain cuti. Alkisahnya tadi ada seorang akak ni, tanpa memberi salam dan dengan nada yang memang kurang ajar terus melemparkan kata-kata tidak elok pada Angah. 

Aduh, sedihnyer lah dengan perangai akak ini. Angah sendiri termalu bila anak akak tu sendiri yg marah maknya bercakap macam tu. Awak tu emak,ibu, patut tunjuklah perangai yang elok pada anak. Subhanallah..

Malu dekat orang lain yang sama-sama datang melawat kesini dengar kak oi, kata akak itu, sy 'torture' dia untuk ke sini. Maaf kak ei, saya tidak paksa akak pun untuk datang sini, saya tidak kenal akak pun.. 

pada akak itu, apa salah berbudi bahasa. Malu aih buat perangai macam itu.. datang tempat awam, terpekik terlolong.. hmmmmm what a shame on u...




Saturday, January 26, 2013

Kesusahan kesenangan...


Kesusahan.. kesusahan sebenarnya adalah nikmat. Nikmat yang Allah bagi supaya umatnya muhasabah diri. Cari apa hikmat yang Allah yang bagi disebalik kesusahan itu. Angah teringat ungkapan indah "Allah turunkan hujan dan kilat... kita tertanya tanya.. ke mana perginya matahari.. rupa-rupanya Allah berikan kita pelangi"

Tetapi sayang, kadang-kadang kita mengeluh, selalu mengeluh bila dalam kesusahan. Kita lupa tentang hikmah yang Allah nak bagi. Andai begitu, kita gagal sebenarnya. Tidak yakin atas ketentuannya.

Sebaliknya amat besar rahmat pada mereka yang menikmati kesusahan yang melanda. Secara tak langsung sebenarnya kesusahan mendekatkn kita pada Dia. Selalunya bila dalam kesusahan je,perkataan pertama yg kita sebut "ALLAH". betul x? (^_^)

"Makin lama kita susah, makin dekat kita dengan kesenangan.. (Tuan Ibrahin Tuan Man)"

Gambar : iluvislam.com

Kesenangan.. dalam kesenangan kita selalu lupa megucapkan 'alhamdulillah' iaitu syukur pada yang memberi (ALLAH). Kesenangan mengundang pelbagai cabaran sebenarnya. Cabaran untuk bersyukur, ajar diri besederhana,perasaan riak, ego, bangga dan sebagainya. Jangan lalai dan leka dalam kesenangan kerana ia mudah memesongkan hati. 


Peringatan untuk diri Angah,kongsi bersama. Andai salah kata-kata Angah diatas, betulkan. 
(^_^)







Friday, January 25, 2013

Lelaki vs Wanita


Sejak dulu lagi, ramai orang mempertikaikan tentang lelaki dan wanita. Lelaki nak jadi perempuan, perempuan pula nak setaraf dengan lelaki dan bermacam-macam isu lagi. Pelik juga untuk difikirkan mengenai hal sebegini, tapi itulah realiti yang terjadi.

Yang dinamakan lelaki...

1. Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya.

2. Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum baligh. BERATKAN !

3. Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggungjawab ke atas ibunya dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggungjawabnya maka dosa baginya terutama anak lelaki yang tua. Manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya ditanggung oleh suaminya. BERATKAN !

4. Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun begitu isteri boleh membantu. Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin ini. Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung.

Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung dengan semut. Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih panjang daripada lelaki. Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yang ditanggung. Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yang dianugerah oleh Allah SWT. Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan. Begitulah kira-kiranya.


Yang dinamakan wanita...

1 Wanita auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki.

2 Wanita perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya.

3 Wanita saksinya kurang berbanding lelaki.

4 Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki.

5 Wanita perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak.

6 Wanita wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada isterinya.

7 Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri.

8 Wanita kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yang tak ada pada lelaki.

Pernahkah kita lihat sebaliknya??

Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan di tempat yang tersorok dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah sepah bukan? Itulah bandingannya dengan seorang wanita. Wanita perlu taat kepada suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya. Bukankah ibu adalah seorang wanita? Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya, manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya untuk menyara isteri dan anak-anak.

Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di muka bumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil). Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita ini: Isterinya, ibunya, anak perempuannya dan saudara perempuannya.

Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 orang lelaki ini: suaminya, ayahnya, anak lelakinya dan saudara lelakinya. Seorang wanita boleh memasuki pintu syurga melalui mana-mana pintu Syurga yang disukainya cukup dengan 4 syarat sahaja: Sembahyang 5 waktu, puasa di bulan Ramadhan, taat suaminya dan menjaga kehormatannya. (betulkan jika tersilap).

Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.

Masya ALLAH, sayangnya ALLAH pada wanita'kan?






Saturday, January 19, 2013

Membina rasa hormat

Berapa ramai antara kita yang mana kerana ego, bongkak, maruah diri, takut hilang hormat, berlagak mati-mati tidak mahu megaku kesilapan yang dilakukan?

Ketahuilah sahabatku, ia bukanlah seperti apa yang kita fikirkan...

Ironinya - ramai yang nak dapatkan hormat orang pada dia dengan mempertahankan yang dia memang betul walaupun salah. Kelaku seperti itulah sebenarnnya yangn buat orang hilang rasa hormat pada dia.

Ramai yang takut nak mengaku salah sendiri sebab takut orang dah tak respect nanti tetapi ramai yang tak sedar bahawa denga mengaku salah/silap sendiri sebenarnya akan membuatkan orang hormat kita.

Kalai kita mengaku silap sendiri, itu merupakan tindakan yang berani, bukan semua orang mampu buat macam tu, jadi secara lagsung atau tidak langsung, orang akan mula rasa hormt pada kita.. sayangnya ramai antara kita susah nak buat macam tu..(^^,)

Tak berani mengaku silap akan bagi tekanan pada diri sendiri sebenarnya. Kita akan rasa tertekan,gangguan emosi,takut.

Sebaliknya kalau kita mengaku silap kita, kita kan rasa lapang, lega, terlepas segala masalah...

Hati senang, orang pun senang, hormat pun dapat.. (^^,)




Thursday, January 17, 2013

Kelaku Seorang Boss...

kalau loghat/dialek Kedah, kelaku ialah perangai,perbuatan,perilaku. Apa yang Angah nak kongsi ini tiada kaitan pun dengan Angah tapi terjadi pada rakan setugas. Dah 3,4 kali dah menjadi mangsa dengan kelaku Pengarah di tempat kerja dia..

Alkisahnya, rakan Angah ni berjawatan sebagai pemandu. Jadi biasalah kalau bos (pengarah) nak kemana-mana, kenalah bawa..nama pun pemandu kan..

# Bos ni duduk di Bangi, pejabatnya di Kuala Lumpur, pagi tadi bos ada meeting di Putrajaya.

Yang Angah jadi panas hati bila dengar pasal kelaku bos ni... boleh pulak dia suruh pemandu yang dari pejabat KL ke Putrajaya (tempat meeting) semata-mata untuk cari parking kereta untuk dia park nanti. Lepas dia parking kereta, pemandu tu boleh balik semula ke KL.

eloknyalah perangai bos itu..huh! padahal boleh ja dia pegi cari parking sendiri, ini dia nak pemandu datang Putrajaya carikan parking untuk dia.. kamu memang BOS lah..

itu ok lagi sikit la..dari lagi satu kelaku yang memang tak masuk akal bagi Angah.. situasi sama,bos ada meeting di Putrajaya, bos parking kereta di Masjid Putra, dia suruh driver (dari KL) datang ambil di situ dan hantar ke tempat meeting, tunggu hingga meeting selesai then hantar bos ke parking kereta (Masjid Putra) semula, then boleh balik pejabat.

boleh macam tu? bagi Angah tak patut sangat lah.... apanya kelakulah kamu wahai pengarah~ 

oh lupa, pengarah ini seorang wanita~

aku bos! kau kena ikut apa aku cakap!!!