Showing posts with label perangai. Show all posts
Showing posts with label perangai. Show all posts

Saturday, July 5, 2014

Geledah peti ais...


Malam tadi punya cerita, sedang leka aku siapkan kerja di bilik belakang, aku rasa sepi je, mana pergi Zayyan ni, senyap pula dia. Tinggalkan kerja jap, keluar tengok apa yang Zayyan buat. Kena tengok wooo, kang ada je benda yang dia buat. Main takpe, takut buat benda yang tidak sepatutnya yang bolehmengundang bahaya je. Alert!!! 

Nah !!! nindia...





Pandai dah buka peti ais. Siap bawa kerusi ke depan peti ais lagi. Aduhai Zayyan, nak marah tp bila dianampak aku datang terus buat muka muncung mulut sambil sedut angain, pastu hembus bunyi 'haaaaaaaaa'. Terus tergelak aku..hahaha. Akai sungguh la sayang oi..

Nampak bawah peti ais tu? Dah pecah sebiji telur. Kesian mak dia kena lap cuci. Hahaha. Abahnya angkat Zayyan pi main kt depan je. (^_^)


Friday, December 6, 2013

Susah tidur


Susah sungguh sekarang ni anak cek nak tidur. Ada saja benda nak dibuatnya. Macam-macam dia nak explore. Kadang tu mata sampai dah tak larat nak angkat dah, tapi tahan juga untuk bermain. Nak dipaksa tidur pun tak boleh, bergegar rumah kang dia meraung! hehe. Nak tak nak kena layan kan je lah. Nak di biarkan nanti takut pula dia main benda yang tidak sepatutnya, bahaya woooo...

Dulu umpan je video Upin Ipin dan susu sebotol, sekejap je dia dah tido. Sekarang bagi benda yang sama, dia layan juga, tapi habis je susu dia bangun sambung main! hahaha.. aduhailah anakku.. teletah sungguh kamu sekarang ni..

selamat malam sayang... tewas akhirnya.. 1.00am




Sunday, December 1, 2013

Kena update stamina...


Malam tadi aku gi rumah nenek saudara belah isteri di Bandar Tun Razak, Cheras, malam berinai anaknya, harini kenduri.

Bukan pasal kenduri tu haaa aku nk cerita, ni cerita anak aku yang membuat abahnya ini mengah! hehehe. Dah pandai nak berkawan dah anak aku ni, tapi sayangnya kawan yang di cari bukan rakan sebaya.

Jadi, bila bermain tu, memang kena tengok sentiasa lah sebab kanak-kanak ni bukan tahu apa pun, bila bermain, mereka ni suka berlari, bila berlari ni ada la yang tolak menolak. Anak aku ni bukannya kuat sangat pun, baru je dapat kaki, lesen L lagi, jadi bila rakan yang lebih besar langgar sikit pun dah jatuh. Lari atas jalan tar plak tu, jatuh je komfem calar punya. Nak di halang tak boleh, jadi abahnya kena la join berlari juga, ikut je mana arah dia nak pegi...

15 minit ikut berlari, aku okey lagi.. masuk 30 minit dan seterusnya, nampak macam nak menyerah je, macam mengah je, macam penat je.. hehehe. Nampak sangat badan aku ni dah 'tambah sihat' dan stamina dah out!! adeh! mengah aku dibuatnya.. nampak gayanya aku kena perbaiki balik stamina la lepas ni..






Wednesday, November 27, 2013

15 minit pertama dan berikutnya...

15 minit pertama bila dapat mainan baru, Zayyan akan explore dulu mainan tu.. biasanya dia akan cuba buat macam-macam seperti tekan segala macam pada mainan tu, belek atas bawah depan belakang.. 



15 minit kemudian, inilah jadinya.. video bawah ni...


Pandai dah meminta..


Isnin lepas aku bawa anak bini pegi pasar malam di area Wangsa Maju. Saja jalan-jalan sambil beli barang dapur sikit. Pasar malam kat situ agak panjang la juga, jadi tak daya nak dukung Zayyan lama-lama, lenguh! hehe. Jadi, letak dalam stroller, tolak je..

Tengok dok jalan-jalan tu, tiba-tiba Zayyan pusing nak bangun, tangannya tunjuk sesuatu, mulutnya sebut 'bak..bak..bak..' . Aku pandang arah tangan Zayyan tunjuk tu, nampak orang jual mainan! Adeh! Pandai dah minta mainan anak aku ni.. Masak aku lepas ni..

Malas nak layan, aku tolak laju je kedepan.. haha, kejam! alih-alih ada lagi orang jual mainan kat depan tu haaa.. sudahnya, aku bawa la juga Zayyan pilih mainan sebelum Zayyan  buat latihan vokalnya.. kang lagi kecoh.. hehe.. pasar malam je abah mampu ye Zayyan ye, jangan kat Pavilion ke, MidValley ke, kopak abahnye nanti.. hehe.

Bukan nak berkira, tapi berbelanjalah ikut kemampuan.. (^_^)

Banyak-banyak mainan kat situ, pedang ni yang Zayyan nak...

Dua mainan yang Zayyan pilih - Pedang lampu dan telefon Thomas

Aku : Abah pinjam jap, nk buat muka Gangster!

Zayyan : bagi balik pedang cek!!!

Zayyan : abah xyah poyo sangat lah ! bak balik!




Tuesday, November 26, 2013

Cuba.. cuba.. dan cuba lagi



Zayyan cuba terbalikkan lori mainan dia dan cuba tegakkan supaya dia dapat main tayar lori tu. Banyak kali gak Zayyan cuba try test, sampai nak bebal juga lah. Akhirnya Zayyan berjaya juga.. hehe.. 

Jangan putus asa anakku, dalam kehidupan ni mesti kena terus mencuba, pantang menyerah kalah! Kedah! Kedah pantang kalah, walau sakit jantung dan rebah!! Upsssss, ternyanyi lagu bola Kedah plak.. (^_^)

Monday, November 25, 2013

Buat muka...


Pandai dah Zayyan buat muka sekarang ni. Belajar mana pun tak tau. Ni mesti kerja ibunya ni.. hehehe. Sekarang ni sebut je buat muka, mesti buat muka kerutnya tuh.. Geram pula aku tengok.. nk gigit je rasanya. Besar dah anak abah sayang ni.. cepat betul masa berlalu.. faham dah apa orang kata dan arah dia..


Friday, November 22, 2013

Kipas Susah Mati Upin Ipin



Suka sangat lah si Zayyan ni dengan Upin Ipin. Memang 'die hard fan' Upin dan Ipin lah! Sejak dah boleh berkomunikasi menggunakan bahasa yang aku tak faham dan pandai tunjuk2 ni, pantang nampak gambar Upin dan Ipin, terus tuju dan tunjuk.

Baju ni dapat masa pegi pasar malam haritu,tengah jalan-jalan, Zayyan berpaling dan tunjuk sesuatu, ditunjuknya baju tu pastu sebut 'bak..bak..bak' 'naakkkkk' sambil tangan tunjuk ke arah baju tu..aku bagi je Zayyan pegang baju tu, terus tak nak lepas dah, jadinya abahnya kenalah beli..

sama juga cap tu, haaaiihhh, sebbaik la anak, layan kan je lah.. hehehe (^_^)

Kalau bab Upin Ipin ni memang alert sangat2 Zayyan ni, haritu lalu di tepi Watson, aku sedang dukung Zayyan, tiba-tiba Zayyan bersuara 'haaaaaaaa' sambil tangan tunjuk2 ke arah Watson, aku pelik gak, nk masuk Watson ke apa, aku patah balik dan berdiri depan Watson tu, tengok arah tangan tunjuk tu, rupanya dalam Watson tu ada rak, jual barangan Upin dan Ipin.

Alahai anakku, nampak aje Upin Ipin dia tu.. 



Berebut barang la pula...



Pandai dah sekarang ni berebut barang ngan orang. Kalau Zayyan dah nak sesuatu, dia akan minta dulu.. Zayyan akan hulur tangan sambil sebut bak..bak..bak.. tak bagi kalu,kasi rebut terus.. haha.. Kalau taknak bagi, takyah bagi terus, dia okey je.. kalau dah bagi, kena tunggu sampai dia puas mainlah baru dia bagi balik.. kalau tak, jangan haraplah dia nak bagi, nk ambil juga, kena hadaplah mulutnya yang bising itu.. hehehe.. 

Sekejap masa berlalu.. dah macam2 ragam anak den ni.. Alhamdulillah syukur Zayyan dikurniakan kesihatan yang baik.. (^_^)

Thursday, November 21, 2013

Pandai merajuk dah...



Dah pandai dah merajuk dak Zayyan ni.. hehe.. Macam ni je la pesennya bila merajuk, jadi tugu atas sofa! keras je camtu tengok tv, panggil lah, pujuk lah camner pun, dia buat dek je!

 Tapi abah ada power nk kasi Zayyan okey.. abah buka pintu rumah, buat-buat nak kuar jalan, laju je turun.. ceh! hahaha. Aku angkat dukung, jalan seround dua, dah OK! 




Beg pun jadi...



Beg aku pun jadi bahan mainan Zayyan.. huhu.. anak punya pasal, takde hal lah kan, apa la sangat beg itu dibanding dengan tengok telatah anak yang menghiburkan hati ini. (^_^)

Bising riuh rendah rumah dengan suara Zayyan.. ditariknya beg aku tu keliling rumah...

Kena tinggal lagi...

Aku bertolak balik dari Langkawi (klik sini) pukul 1.00pm lebih kurang, naik feri + naik bas + sampai Putrajaya + drive balik Kuala Lumpur, aku sampai rumah lebih kurang pukul 2 pagi camtu, dan anak aku Muhammad Izz Zayyan Rizqi masih belum tidur! Tunggu kepulangan abahnya yg tercinta ini..hehe

Aku buka je pintu, bagi salam, terus dengan lajunya Zayyan berlari dapatkan abahnya ni.. huhu, punyalah seronok dapat jumpa abahnya setelah 3 hari tak tengok muka abahnya yg hensem ni.. (perasan) hahaha. Terserlah keceriakan dimuka anak aku bila aku angkat dukung dia.. Bisingnyer lah mulut Zayyan yang abah tak faham apa patah katanya.. abah iye kan je lah ye sayang.. apa sayang cerita pun abah tak tahu, abah iyakan je.. (^_^)

dekat pukul 4 pagi juga lah baru nak tidur, huh, letih yang teramat sangat!

esoknya aku kerja seperti biasa, jadi Zayyan kena tinggal lagi, baru jumpa kejap malam tadi, bangun pagi abahnya takde lagi..

Bila Zayyan bangun, tengok abahnya takde, apa lagi, mengamuk sakanlah cari abahnya, puas dipujuk ibunya tapi tak jalan..huhu..kesian ibu..

sudahnya, ibunya call aku, buat video call, haaaaaaa, merajuk kau!!! haaaaaambik, anak den dah pandai merajuk! duduk keras membatu di sofa tu tak gerak kemana, bagi handphone video call pun tak dilayannya.. waaa waaa waaaa Zayyan dah pandai merajuk!


muka dak merajuk kena tinggal





Pertama kali kena tinggal...

Pada 17-19 Nobember lepas aku ada kursus di Hotel Seaview, Pulau Langkawi. 3 hari aku berjauhan dengan anak dan isteri. Kalau bini tu takde hal la kan, dah biasa dah, tapi Zayyan baru pertama kali kena tinggal dengan abah dia ni haaaa.. so, lain macam la sikit rasanya bila abahnya tiada dirumah..

Mencari juga la bila aku tak balik rumah, nasib baik tidak demam. Bila dengar ibunya cerita gelagat dia mencari, sayu je hati ini.. anak cek oiii.. mau tak ter'feeling', lagi pula ni baru pertama kali berjauhan, padahal 3 hari je pun..hehehe..

Nak kata tidak rindu, tipu la kan.. Tapi rindu terubat dengan teknologi yang ada sekarang ni.. kan ada segala macam kemudahan seperti wechat, videocall, tango dan macam2 lagi.. tekan je.. haaaaa, dah nampak muka dah. (^_^)

Ibu bagi Zayyan baju yg abahnya pakai sebelum pergi kursus...
nk kena bau ketial abahnya baru tido.. hehehe 








Wednesday, October 2, 2013

Macam faham jer...


Anak aku sorang ni, suka benar dengan syarahan Dr. Zakir Naik. Mula-mula tu aku tak perasan sangat, tapi dah 3,4 kali aku tengok Zayyan seronok je layan syarahan Dr. Zakir Naik tu. Aku cuba alih siaran lain, bukan main marah lagi dia, bebal menangis guling-guling.. hehehe.. Macam2 hal la kamu ni Zayyan.. Bila pasang je video (youtube) atau tengok di tv AlHijrah Dr. Zakir Naik, memang tak kemana dah anak den sorang ni.. lagi satu kegemaran dia of coz la Upin Ipin. (^_^)

Macam faham pula dia apa yang Dr. Zakir Naik tu katakan.. Syarahan dalam bahasa Inggeris plak tu.. Bila iklan dia main kejap, start je balik syarahan tu, terpacak depan tv! hehe, ragam anak abah... Apapun, mudah-mudahan sampailah di hati Zayyan apa yg Dr. Zakir katakan.. amin!





Wednesday, July 3, 2013

Tukang kemas rumah baru!





Baru je lepas tukar pampers Zayyan ni, seluar pulak kotor dah, pampers bocor. Maybe pakai tak betul kot awal tu.. hehehe..

Ibunya gi amik seluar baru.. then tengok Zayyan dah atas meja laptop tu haaa.. satu-satu barang dari rak tu dicampaknya.. hehehe.. kesian ibunya nk kena mengemas semula (^_^).

Rajin anak abah ni mengemas ye.. takpe, kasi ibunya mengemas lebih sikit, senaman.. hehehe

Nak kena alih dah rak tu, kang Zayyan memanjat tanpa pengetahuan ibu dan abahnya bahaya. Boleh tumbang kalau Zayyan bergayut di rak tu. Mana la tahu kot ibu abahnya ralit. Sebelum apa-apa berlaku, lebih baik elakkan dulu.






Sunday, February 10, 2013

Maaf kak ei, saya tidak paksa pun...


Angah seperti biasa bertugas di hari minggu, hari orang lain cuti. Alkisahnya tadi ada seorang akak ni, tanpa memberi salam dan dengan nada yang memang kurang ajar terus melemparkan kata-kata tidak elok pada Angah. 

Aduh, sedihnyer lah dengan perangai akak ini. Angah sendiri termalu bila anak akak tu sendiri yg marah maknya bercakap macam tu. Awak tu emak,ibu, patut tunjuklah perangai yang elok pada anak. Subhanallah..

Malu dekat orang lain yang sama-sama datang melawat kesini dengar kak oi, kata akak itu, sy 'torture' dia untuk ke sini. Maaf kak ei, saya tidak paksa akak pun untuk datang sini, saya tidak kenal akak pun.. 

pada akak itu, apa salah berbudi bahasa. Malu aih buat perangai macam itu.. datang tempat awam, terpekik terlolong.. hmmmmm what a shame on u...




Saturday, January 26, 2013

Kesusahan kesenangan...


Kesusahan.. kesusahan sebenarnya adalah nikmat. Nikmat yang Allah bagi supaya umatnya muhasabah diri. Cari apa hikmat yang Allah yang bagi disebalik kesusahan itu. Angah teringat ungkapan indah "Allah turunkan hujan dan kilat... kita tertanya tanya.. ke mana perginya matahari.. rupa-rupanya Allah berikan kita pelangi"

Tetapi sayang, kadang-kadang kita mengeluh, selalu mengeluh bila dalam kesusahan. Kita lupa tentang hikmah yang Allah nak bagi. Andai begitu, kita gagal sebenarnya. Tidak yakin atas ketentuannya.

Sebaliknya amat besar rahmat pada mereka yang menikmati kesusahan yang melanda. Secara tak langsung sebenarnya kesusahan mendekatkn kita pada Dia. Selalunya bila dalam kesusahan je,perkataan pertama yg kita sebut "ALLAH". betul x? (^_^)

"Makin lama kita susah, makin dekat kita dengan kesenangan.. (Tuan Ibrahin Tuan Man)"

Gambar : iluvislam.com

Kesenangan.. dalam kesenangan kita selalu lupa megucapkan 'alhamdulillah' iaitu syukur pada yang memberi (ALLAH). Kesenangan mengundang pelbagai cabaran sebenarnya. Cabaran untuk bersyukur, ajar diri besederhana,perasaan riak, ego, bangga dan sebagainya. Jangan lalai dan leka dalam kesenangan kerana ia mudah memesongkan hati. 


Peringatan untuk diri Angah,kongsi bersama. Andai salah kata-kata Angah diatas, betulkan. 
(^_^)







Friday, January 25, 2013

Lelaki vs Wanita


Sejak dulu lagi, ramai orang mempertikaikan tentang lelaki dan wanita. Lelaki nak jadi perempuan, perempuan pula nak setaraf dengan lelaki dan bermacam-macam isu lagi. Pelik juga untuk difikirkan mengenai hal sebegini, tapi itulah realiti yang terjadi.

Yang dinamakan lelaki...

1. Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya.

2. Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum baligh. BERATKAN !

3. Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggungjawab ke atas ibunya dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggungjawabnya maka dosa baginya terutama anak lelaki yang tua. Manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya ditanggung oleh suaminya. BERATKAN !

4. Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun begitu isteri boleh membantu. Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin ini. Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung.

Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung dengan semut. Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih panjang daripada lelaki. Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yang ditanggung. Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yang dianugerah oleh Allah SWT. Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan. Begitulah kira-kiranya.


Yang dinamakan wanita...

1 Wanita auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki.

2 Wanita perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya.

3 Wanita saksinya kurang berbanding lelaki.

4 Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki.

5 Wanita perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak.

6 Wanita wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada isterinya.

7 Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri.

8 Wanita kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yang tak ada pada lelaki.

Pernahkah kita lihat sebaliknya??

Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan di tempat yang tersorok dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah sepah bukan? Itulah bandingannya dengan seorang wanita. Wanita perlu taat kepada suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya. Bukankah ibu adalah seorang wanita? Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya, manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya untuk menyara isteri dan anak-anak.

Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di muka bumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil). Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita ini: Isterinya, ibunya, anak perempuannya dan saudara perempuannya.

Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 orang lelaki ini: suaminya, ayahnya, anak lelakinya dan saudara lelakinya. Seorang wanita boleh memasuki pintu syurga melalui mana-mana pintu Syurga yang disukainya cukup dengan 4 syarat sahaja: Sembahyang 5 waktu, puasa di bulan Ramadhan, taat suaminya dan menjaga kehormatannya. (betulkan jika tersilap).

Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.

Masya ALLAH, sayangnya ALLAH pada wanita'kan?






Thursday, January 17, 2013

Kelaku Seorang Boss...

kalau loghat/dialek Kedah, kelaku ialah perangai,perbuatan,perilaku. Apa yang Angah nak kongsi ini tiada kaitan pun dengan Angah tapi terjadi pada rakan setugas. Dah 3,4 kali dah menjadi mangsa dengan kelaku Pengarah di tempat kerja dia..

Alkisahnya, rakan Angah ni berjawatan sebagai pemandu. Jadi biasalah kalau bos (pengarah) nak kemana-mana, kenalah bawa..nama pun pemandu kan..

# Bos ni duduk di Bangi, pejabatnya di Kuala Lumpur, pagi tadi bos ada meeting di Putrajaya.

Yang Angah jadi panas hati bila dengar pasal kelaku bos ni... boleh pulak dia suruh pemandu yang dari pejabat KL ke Putrajaya (tempat meeting) semata-mata untuk cari parking kereta untuk dia park nanti. Lepas dia parking kereta, pemandu tu boleh balik semula ke KL.

eloknyalah perangai bos itu..huh! padahal boleh ja dia pegi cari parking sendiri, ini dia nak pemandu datang Putrajaya carikan parking untuk dia.. kamu memang BOS lah..

itu ok lagi sikit la..dari lagi satu kelaku yang memang tak masuk akal bagi Angah.. situasi sama,bos ada meeting di Putrajaya, bos parking kereta di Masjid Putra, dia suruh driver (dari KL) datang ambil di situ dan hantar ke tempat meeting, tunggu hingga meeting selesai then hantar bos ke parking kereta (Masjid Putra) semula, then boleh balik pejabat.

boleh macam tu? bagi Angah tak patut sangat lah.... apanya kelakulah kamu wahai pengarah~ 

oh lupa, pengarah ini seorang wanita~

aku bos! kau kena ikut apa aku cakap!!!