Showing posts with label perit. Show all posts
Showing posts with label perit. Show all posts

Sunday, March 10, 2013

Pengalaman bersama KRJ - Jemaah Islamiah part 1


Bila hari-hari dok dengar berita Lahat Datu, Angah teringat zaman masuk Kadet Remaja Jemaah Islamiah (KRJ) dulu. Tahun 2002 kalau tak silap Angah. Sebelum tertangkapnya pensyarah UUM yang terlibat dengan Jemaah Islamiah dulu, apa namanya Angah pun tak ingat dah.

Tak tahu la Angah mana silapnya, apa yang salahnya. Apa kes sebenarnya dengan Jemaah Islamiah ni Angah pun tak tau.. tau-tau jer pensyarah yang selalu bawa Angah dan kawan-kawan keluar ni tertangkap. Apa jadi selepas tu pun tak tau sebab terputus disitu saja.

Start join KRJ bila pensyarah UUM ni datang bawa kami (geng asrama) join aktiviti diorang. Antara antivitinya, main bola, memanah, berkuda, berenang, tazkirah/usrah dan riadah. Yang Angah nk kongsi ni aktiviti luar KRJ yang kali pertama dan terakhir Angah join. Latihan di satu kawasan di negeri Pulau Pinang. Mana kawasan tak ingat dah aih..lupa dah.. tp kat Penang la..pengalaman yang tak dapat Angah lupakan sampai sekarang.. perit!!!

kami dijanjikan dibawa jalan-jalan ke Pulau Pinang, seramai lebih kurang 40 orang (satu bas),  tetapi sebaliknya, kami dibawa ke tempat lain, tak sangka pulak nak kena masuk HUTAN!! masing-masing dah menggelabah, dah pakai cantik2, hemsem2, takkan masuk hutan.. tapi apa boleh buat, kena ikut je la sebab datang dengan diorg..naik transport diorang.. ikut jer lah..

kami sampai ke satu kawasan hujung bukit dalam pukul 10 pagi, turun je dari bas, kami diagihkan barang-barang keperluan seperti alatan masak, makanan, kelengkapan berkhemah dan lain-lain. Group Angah ada 8 orang, bayangkan masing2 dah bawa beg pakaian. Ini nak kena bawa lagi barang2 yang diorang bagi. Jadi, kitorg pun agih-agih lah sama rata, bawa sorang sikit.

Selepas diberi sedikit taklimat, baru kami tahu, kami bukan nak berjalan makan angin, tapi kami akan ikut satu latihan. Latihan selama 4 hari 3 malam. Selesai taklimat, maka bermulalah perjalanan kami ke kawasan perkhemahan.

kami kena berjalan redah hutan, naik turun EMPAT biji bukit untuk sampai ke kawasan perkhemahan. Bertolak dalam pukul 10.30pg, sampai ke destinasi dituju pada jam 7.30 malam. bayangkan, perjalanan yang lebih kurang 9 jam lebih, letihnyer lah. Sepanjang perjalanan tu, berhenti rehat 2 kali jer, 1st berhenti makan tengah hati dan solat zohor, rehat kedua masa solat asar...


bersambung......