Showing posts with label planetarium. Show all posts
Showing posts with label planetarium. Show all posts

Saturday, November 23, 2013

Bertugas di hari minggu...


Bertugas di hari minggu memang amat menguji mental dan fizikal. Sapa setuju angkat tangan ! hehe. Yang bekerja sendiri lain lah kan, ni untuk mereka yang makan gaji je. Nak plak penjawat awam seperti aku ini haaaa..besar wooo cabaran dan dugaan kerja hujung minggu ni..

Dikala orang lain menghabiskan masa hujung minggu bersama keluarga tersayang, aku masih lagi menjalankan tugas seperti biasa. Nak pula, buka facabook, tengok orang update status berjalan sana sini, buat aktiviti itu ini kan, fuh! menimbulkan rasa cemburu yang teramat sangat.

Ya, dulu masa aku mula bertugas, memang aku rasa macam tu, tetapi tidak sekarang ni, alhamdulillah dah boleh terima dan selesa dengan keadaan begini. Takde dah rasa terbeban atau nak merungut mengeluh bagai. Layan jer.. apa yang penting enjoy dengan kerja yang dibuat, redha dan syukur. InsyaAllah semuanya lancar...

Pandang dari sudut lain, dapat juga tambah duit poket sebab bertugas lebih masa dibayar elaun lebih masa, kelebihan tu! tak semua orang merasa buat 'overtima' kan? jadi syukurlah.. (^_^)

yang penting? kita enjoy!!! (sambil lompat gaya Nora Danish) ahaks! (^_^)


nak main ni? meh leh datang sini - Planetarium Negara



Saturday, March 23, 2013

Earth Hour at Planetarim Negara




Marilah beramai-ramai malam ini ke Planetarium Negara untuk memeriahkan sambutan Earth Hour 2013. Banyak aktiviti yang akan diadakan. Series superb! 

Antara aktiviti menarik malam ini Pencerapan Malam, Planet Lantern, Light Painting Contest dan Paper Plane to Glow In The Dark. 

Selain itu ada juga ceramah tentang Pencemaran Cahaya, tayangan video rasmi Earth Hour 2013, persembahan istimewa, NightWalk dan kuiz.

Datanglah ramai-ramai ye, bawa semua adik,abang,kakak,atuk,nenak,sedara mara, orang kampung semua.. hehehehe (^_^)

Angah akan berada disini dan bertugas di aktiviti Paper Plane to Glow In The Dark! apa benda tu? haaaa, kena la datang.. jumpa anda di Planetarium Negara.



Thursday, November 22, 2012

Program Pencerapan Gerhana Bulan Penumbra dan planet Musytari (Jupiter)


Bersempena dengan fenomena Gerhana Bulan Penumbra (Penumbra Lunar Eclipse) Planetarium Negara di bawah Agensi Angkasa Negara (ANGKASA) dengan berbesar hati menjemput YBhg Datuk/Dato'/Datin/Dr/Tuan/Puan dan keluarga untuk bersama-sama menyertai program di atas. Untuk makluman, selain daripada menyaksikan Gerhana Bulan Penumbra, orang ramai juga akan berpeluang untuk mencerap planet Musytari (Jupiter), menyertai pertandingan TRIVIA, mendengar penerangan berkenaan gerhana dan sebagainya.

Maklumat berkenaan program pencerapan tersebut adalah seperti berikut:
Tarikh                 : 28 November, 2012 (Rabu)  
Masa                   : 9:00 malam hingga 11:00 malam
Penyertaan         : PERCUMA
Tempat                : Planetarium Negara,  Kuala Lumpur
Kordinat GPS     : 3°8'22"N 101°41'20"E


Tuesday, September 11, 2012

Kejadian Pagi 10.09.2012. Takziah pada Mr Yew Keng Siang


Below are photos of what happened to an old man (Mr Yew Keng Siang, about 57 years old) near fountain area at Planetarium Negara yesterday morning between 7.45am to 8.15am. We have tried our best to help him. Unfortunately, according to HKL, he has passed away. L

takziah to Mr Yew Keng Siang




Thursday, June 21, 2012

Gagal Menjalankan Tugas

nah! pagi tadi buka je email ofis, dapat satu email yang mendukacitakan, tak best ah! bos bg email yang bertajuk seperti diatas (ala-ala surat rasmi..hehe) siap cc pada big bos lagi u! what the ????? "Gagal Menjalankan Tugas" ???

ok lah, salah aku gak pun, datang lewat, lewat sikit je kot boss? bukan nya setiap hari pun.. dah hari ni tayar moto nak puncit plak kan, apa boleh buat..

selalunya tak macam ni pun, xder la nk email2 bagai, nk cc kt bigbos lagi.. selalunya if lewat isi borang lewat jer.. hari lain sikit, bos datang bulan eh? hehehe.. upsssss! ape2 je la bos, jp lg sy pi isi borang yg bos nak tu ei.. borang gagal menjalankan tugas? atau borang masuk lewat?

tu la bos......pi kawin cepat skit! (mulut kau, cili kang baru tau) hehehehe

#mood tak best!

Friday, April 6, 2012

Gambar | The Sphinx Observatory

The Sphinx Observatory terletak di Swiss Alps,Jungfraujoch, Switzerland
berada di ketinggian 11715 kaki (3571 meter) dari aras laut
tinggi kan? camner la penyelidik diorang naik..mesti penat..hehe
tapi mesti cantik dan superb hasil cerapan dari balai cerap  Sphinx ni..






Observatory (Balai Cerap) tempat kerja Mr.iZzo camni jer..
tu pun dah rasa canggil dah..hehe (^^,)

Wednesday, March 28, 2012

Sambutan Ulangtahun ke 18 Planetarium Negara | Night at Planetarium

Sticky post | Post Terbaru di bawah


Planetarium Negara dibawah Agensi Angkasa Negara bakal mengadakan
sambutan ulangtahun ke18 pada 31 Mac 2012 nanti...
tempat di Planetarium Negara,Kuala Lumpur
pelbagai aktiviti menarik akan diadakan...

antara yang aktiviti yg terbest bg Mr.iZzo ialah
Night at Planetarium & Earth Hour
Pencerapan Malam, Planet Lantern
Wonders of Universe

datanglah ramai-ramai nanti ye...
yg dah berkeluarga, boleh bawa anak-anak...
banyak juga aktiviti untuk kanak-kanak...

Mr.iZzo share sikit atucara program tu nanti...

PROGRAM SAMBUTAN ULANG TAHUN PLANETARIUM NEGARA
31 MAC 2012, SABTU
PLANETARIUM NEGARA
Masa
Aktiviti
7.00 pagi
Pendaftaraan (tentative)
7.30 pagi – 8.30 pagi
Senamrobik
8.30 pagi
Pendaftaraan
9.30 pagi – 10.30 pagi
Pertandingan Mewarna
  • Tadika
  • Sekolah Rendah (1,2,3)
  • Sekolah Rendah (4,5,6)

Pertandingan memasak – Space Recipe - 20 kumpulan 
  • ( 2 orang 1 kumpulan)

Lawatan ke Balai Cerap

Pencerapan matahari Telescope

Aktiviti bersama Clown

** kuiz/lucky star akan diadakan pada masa yang terluang

10.0   agi
Pendaftaraan Sekolah Jemputan
11.00 pagi – 12.00 tgh




12.00 tgh – 1.00 ptg

Sambutan Ulang Tahun
·         Acara memotong kek
·         Penyampaian Hadiah

Ceramah Keunikan Matahari
·         Q&A

Aktiviti Face Painting

** kuiz/lucky star akan diadakan pada masa yang terluang

1.00 petang
Solar Storm

Jamuan ringan (tetamu jemputan)

1.00 petang – 4.00 petang
Tayangan percuma untuk menyaksikan tayangan dan filem



A NIGHT@PLANETARIUM
in conjunction with Earth Hour 2012

Tarikh             : 31 Mac 2012 (Sabtu)
Tempat           : Planetarium Negara, Kuala Lumpur

Masa
Aktiviti
7.30 pm
Pendaftaran
8.00 pm
Pencerapan Malam (spjg malam)
Planet Lantern (spjg malam)
8.30 pm
Tutup Lampu Kompleks
Wonders of the Universe
(sharing session for astrophotography taken by amateur astronomer)
Planetarium Show & Lucky Draw
Wayang Pacak (~2 jam)
* “Transformers: Dark of The Moon
Nightwalk (sekitar kompleks PN)
Space Hunt (kompas)
10.15 pm
Lucky Draw - MC
10.30 pm
Bersurai

Sunday, April 24, 2011

Senyum saja kan lebih baik...

tangga yg banyak anak tangga..hehe

korang tgk picture atas tu.kira brape anak tangga dia..
nanti Mr iZzo bg hadiah..hehe..
tu tangga Planetarium Negara..
sapa nk masuk Planetarium Negara,
perlulah hadap tangga tu..

tapi bukan itu kisahnya Mr iZzo nk cite ni..
ni pasal sesetengan rakyat Malaysia yang agak bebal..
hehe..kasar je ayat atas ni..
tu lah realitinya sesetengah rakyat Malaysia..

sila imagine~
korang yang panjat tangga itu..
penat x? letih x? hehehe
pastu dalam keadaan penat tu..
apa agaknya korang nk cakap pada orang
yang jaga kaunter Planetarium itu?

adakah korang akan berkata :
i-wah..tingginya tangga..semput sy..(sambil senyum)
ii-ape ni buat tempat tinggi2? penat tau x nak panjat!
iii-nape xbuat escalator dik oiii..penat haa nk memanjat..
iv-tingginya dik oii..lama sy exercise (smbil senyum)
v-haduh..boleh mati abg dek oi,tinggi bebenor!
vi-bg sy surat adun,ape la buat tempat xpikir orang

tapikan..kebanyakannya orang selalu marah-marah


bak kata Leman Rajalawak 5 - aku xpaham betoi la!!

nak je cakap "ada sy suruh Encik naik sini?"
hehe..tp aku hanya mampu tersenyum saja (^_^)

Saturday, April 23, 2011

Berkhidmat untuk rakyat

saLam semua (^_^)
aper plan korang semua di hari minggu ni?
gi jalan-jalan? tengok wayang? karaoke?
semua tu tiada kaitan dengan Mr iZzo harini..
sebab?
sebabnya harini Mr iZzo kerjaaaaaa! huh!

pada sesiapa yang nak datang ke Planetarium Negara 
sila lah datang, Mr iZzo bg masuk free..hehe
free gift? insyaALLAH sementara stok masih ada ni..

Planetarium Negara,KL

Wednesday, April 6, 2011

NIGHT OBSERVATION PROGRAM

Jom ramai2 pakat2 datang ke Planetarium negara
Tarikh : 09 April 2011
Masa : 08.00 mlm hingga 10.00 mlm..
Tempat : Planetarium Negara Kuala Lumpur,
Jln Perdana.. (Bersebelahan Taman Tasik perdana)
Aktiviti : Pencerapan planet zuhal(saturn) dan Bulan..
"Rugi saper tak datang" boleh saksikan sendiri planet zuhal dengan menggunakan teleskop yg 

kami sediakan!!
jom ramai2 join program ni..series best!! 

Wednesday, March 30, 2011

Stok Baru Sudah Sampai = Mr iZzo Kena Mengemas

Assalamualaikom semua (^_^)


semalam stok brochere, souvenir (betol x ejaan tu?)baru sudah sampai..huh..ini bermakna Mr iZzo nk kene kemas lah..dah kejer sorg2 harini.. xde pembantu..huh!


pada sesiapa yg nk free gift dr Mr iZzo, meh la datang Planetarium Negara..hehehe..uppssss..kantoi sudah Mr iZzo kejer situ...(^_^)..bgtau jer Mr iZzo, nnt Mr iZzo bg masuk free..siap gift lg..datang lah sementara stok byk lg ni..hehe


susun jgn xsusun..huhuhu

Thursday, October 21, 2010

The GaLiLeo Project - Music oF The Spheres

assalamualaikom (^_^)

semalam nk update blog tp pic plak xleh nk upload..huhu
19 Oktober 2010, kt tmpat kerja mrizzo ada wat satu event, very very syok! layan giLer..
The Galileo Project: Music of the Spheres di Planetarium Negara
ianya ala-ala okestra.. mrizzo agak teruja sebab 1st time tgk secara Live..
 hehehe (^_^)




 lagi pic tgk dlm facebook mrizzo yer ~ (^_^)