Showing posts with label ragam manusia. Show all posts
Showing posts with label ragam manusia. Show all posts

Thursday, November 21, 2013

Beg pun jadi...



Beg aku pun jadi bahan mainan Zayyan.. huhu.. anak punya pasal, takde hal lah kan, apa la sangat beg itu dibanding dengan tengok telatah anak yang menghiburkan hati ini. (^_^)

Bising riuh rendah rumah dengan suara Zayyan.. ditariknya beg aku tu keliling rumah...

Kena tinggal lagi...

Aku bertolak balik dari Langkawi (klik sini) pukul 1.00pm lebih kurang, naik feri + naik bas + sampai Putrajaya + drive balik Kuala Lumpur, aku sampai rumah lebih kurang pukul 2 pagi camtu, dan anak aku Muhammad Izz Zayyan Rizqi masih belum tidur! Tunggu kepulangan abahnya yg tercinta ini..hehe

Aku buka je pintu, bagi salam, terus dengan lajunya Zayyan berlari dapatkan abahnya ni.. huhu, punyalah seronok dapat jumpa abahnya setelah 3 hari tak tengok muka abahnya yg hensem ni.. (perasan) hahaha. Terserlah keceriakan dimuka anak aku bila aku angkat dukung dia.. Bisingnyer lah mulut Zayyan yang abah tak faham apa patah katanya.. abah iye kan je lah ye sayang.. apa sayang cerita pun abah tak tahu, abah iyakan je.. (^_^)

dekat pukul 4 pagi juga lah baru nak tidur, huh, letih yang teramat sangat!

esoknya aku kerja seperti biasa, jadi Zayyan kena tinggal lagi, baru jumpa kejap malam tadi, bangun pagi abahnya takde lagi..

Bila Zayyan bangun, tengok abahnya takde, apa lagi, mengamuk sakanlah cari abahnya, puas dipujuk ibunya tapi tak jalan..huhu..kesian ibu..

sudahnya, ibunya call aku, buat video call, haaaaaaa, merajuk kau!!! haaaaaambik, anak den dah pandai merajuk! duduk keras membatu di sofa tu tak gerak kemana, bagi handphone video call pun tak dilayannya.. waaa waaa waaaa Zayyan dah pandai merajuk!


muka dak merajuk kena tinggal





Wednesday, October 2, 2013

Macam faham jer...


Anak aku sorang ni, suka benar dengan syarahan Dr. Zakir Naik. Mula-mula tu aku tak perasan sangat, tapi dah 3,4 kali aku tengok Zayyan seronok je layan syarahan Dr. Zakir Naik tu. Aku cuba alih siaran lain, bukan main marah lagi dia, bebal menangis guling-guling.. hehehe.. Macam2 hal la kamu ni Zayyan.. Bila pasang je video (youtube) atau tengok di tv AlHijrah Dr. Zakir Naik, memang tak kemana dah anak den sorang ni.. lagi satu kegemaran dia of coz la Upin Ipin. (^_^)

Macam faham pula dia apa yang Dr. Zakir Naik tu katakan.. Syarahan dalam bahasa Inggeris plak tu.. Bila iklan dia main kejap, start je balik syarahan tu, terpacak depan tv! hehe, ragam anak abah... Apapun, mudah-mudahan sampailah di hati Zayyan apa yg Dr. Zakir katakan.. amin!





Thursday, September 26, 2013

Nak Pakai Kain Pelikat

Aku balik dari surau malam tadi, Zayyan datang tarik-tarik kain pelikat yang aku pakai, ingatkan nak suruh dukung, aku dukung tak mahu dia, nk suruh letak, aku letak ditariknya kain aku ni, tarik dan dah mula menangis.. ish, apa anak aku nak ni? aku dukung lagi, bawa pusing-pusing rumah, agah sana sini, tak mahu! nak turun.. bila letak tarik kain..dah nak terburai kain den! haha..

aku pun masuk bilik tukar kain ,pakai seluar dulu, pastu tengok Zayyan masuk bilik ambil kain pelikat aku, nak sarung la kononya, angkat letak, angkat letak, bila tak boleh menangis.. hahaha

Okey, abahmu dah faham wahai Zayyan, Zayyan nak pakai kain pelikat tu ye.. Meh abah tolong..

Nah! ini hasilnya...



Punyalah gembira Zayyan dapat pakai kain pelikat, satu rumah dia pusing! Haiii la Zayyan, teletah sunggguh kamu sekarang ni.. (^_^)

Ni video ibunya upload di Keek.






Tuesday, October 2, 2012

Tiga Minggu Dah?

Sekejap je masa berlalu.. rasa macam baru semalam aku sambut kelahiran putera sulungku ni. Pejam celik hari dah 3 minggu usia Muhammad Izz Zayyan Rizqi. sekarang  Zayyan dah pandai nak orang dukung sebelum tidur. memang overnight la kalau Zayyan jaga tengah malam. dah tidur baru boleh letak. kalau letak terus je,bergema la rumah dengan suara Zayyan..hehe

seperti biasa..sudah mandi, kena susu..then zzZZzzZZ!

Thursday, February 23, 2012

Percuma itu FREE!!

kisah benar ini berlaku di Planetarium Negara (PN)..hehe

akak   : dik, nk masuk PN bayar berape ye?
aku     : kak nak masuk pameran sahaja ke nak tengok tayangan sekali?
             kalau pameran percuma, tayangan kena bayar
akak   : oooo..kalau camtu pameran je lah
aku     : okey..akak boleh masuk, ini tiketnya..percuma je kak
akak   : ooo ye ke...percuma berape ringgit?
aku     : percuma je kak, akak boleh masuk terus je..
akak   : ye laa..berapa ringgit?
aku    : percuma kak, tak payah bayar.. percuma! (kuatkn sikit suara)

dengan nada yg tinggi dan marah..sedikit muka sememeh (muka taik) haha

akak   : akak tahu la percuma tapi berapa ringgit??!!! (sambil hulur note RM50)
aku    : (muka yg hampir bebal tp still senyum sikit2)
            akak, percuma itu free.. maksud free tu percuma, iaitu tak perlu bayar..
            free je kak, xyah bayar pun
akak   : ooooo...free ei (terus pusing dan jalan masuk PN)

maybe da malu kot..hahahaha

rasa nak je jentik dahi akak tu...nk kena cakap omputih rupanyaaaa...
percuma tak faham... FREE baru faham..hahaha

ada jugak ye macam ni..hehe (^^,)

Wednesday, August 24, 2011

Plan Baru U Mobile

assalamualaikom w.b.t

tiba2 jadi agen U Mobile plak kan aku ni...hehehe
ini tidak ada kaitan langsung dengan U Mobile Plan ye..
hehehe...sajer je wat tajuk gitu..
sebab?

tgk pic bawah ni haaaaa

agak2 korang aper pasangan tu ngah buat?

cer teka cer teka..hehehe
aper pasangan tu ngah buat???
.
.
.
.
.
.
.
dia ngah salinkan papers anak dia..hahaha
nk snap dr depan kang kantoi..huhu
boleh plak kan kt dlm U Mobile centre tu dia gi port baik punya tukar pampers!!!
xpepasal pastu kena halau dek guard..hahahaha
manusia macam2 ragam...

Saturday, May 28, 2011

Perangai Manusia...oh aku letih

assalamualaikom

alkisahnya sebagai petugas barisan hadapan di tempat pameran, memang selalu lah kena maki hamun, complaint, tempat lepas perasaan, lepas geram..

haduh..kadang-kadang letih gak nak melayan kerenah manusia ni..
macam-macam adaaaaa~

ada yang marah2 penat berjalan...
ada yg tipu tiket...
ada yg curi2 masuk xbeli tiket..
ada yg beli tiket kanak2 tp anak dah tinggi melangit..

ada jugak la yg memuji..
murah dengan senyuman..
sopan santun dan berbudi bahasa..
tp jarang kot nk jumpa mcmtu..huhu
nape ye..
mane perginya nilai murni itu..
manusia oh manusia akhir zaman..