Showing posts with label redha. Show all posts
Showing posts with label redha. Show all posts

Tuesday, April 15, 2014

Massage kucing



Suka sangat la Zayyan ni 'massage' si Comel tu. Keluar je rumah mesti pegi 'massage' kucing tu dulu. Si Comel pula, Zayyan buat lah apa pun dia redha je. Nasib baik Comel kucing yang dijaga. Jadi, tak la risau sangat faktor kebersihannya.

Satu yang aku perasan pasal kucing ni, sangat friendly dengan budak. Budak-budak buat apa pun dia layan je. Di kampung, mak ada bela kucing juga, sama juga reaksinya. Pergi rumah pakcik pun sama juga reaksinya. Bila Zayyan dok ganyang (gomol) dia relax, layan je.. Cer aku try gomol gitu, terus kena cakar ko! haha.. 

Binatang pun faham kanak-kanak, macam mana lah ibubapa yang buang anak tu.. hmmmmmmmm




Saturday, November 23, 2013

Bertugas di hari minggu...


Bertugas di hari minggu memang amat menguji mental dan fizikal. Sapa setuju angkat tangan ! hehe. Yang bekerja sendiri lain lah kan, ni untuk mereka yang makan gaji je. Nak plak penjawat awam seperti aku ini haaaa..besar wooo cabaran dan dugaan kerja hujung minggu ni..

Dikala orang lain menghabiskan masa hujung minggu bersama keluarga tersayang, aku masih lagi menjalankan tugas seperti biasa. Nak pula, buka facabook, tengok orang update status berjalan sana sini, buat aktiviti itu ini kan, fuh! menimbulkan rasa cemburu yang teramat sangat.

Ya, dulu masa aku mula bertugas, memang aku rasa macam tu, tetapi tidak sekarang ni, alhamdulillah dah boleh terima dan selesa dengan keadaan begini. Takde dah rasa terbeban atau nak merungut mengeluh bagai. Layan jer.. apa yang penting enjoy dengan kerja yang dibuat, redha dan syukur. InsyaAllah semuanya lancar...

Pandang dari sudut lain, dapat juga tambah duit poket sebab bertugas lebih masa dibayar elaun lebih masa, kelebihan tu! tak semua orang merasa buat 'overtima' kan? jadi syukurlah.. (^_^)

yang penting? kita enjoy!!! (sambil lompat gaya Nora Danish) ahaks! (^_^)


nak main ni? meh leh datang sini - Planetarium Negara



Monday, April 25, 2011

Sifat Redha

السلام عليكم

selamat pagi dan hari isnin ye (^_^)
moga semua rakan2 sihat la hendakNya ye..
mohon padaNya dipermudahkan segala urusan
dunia dan akhirat..amin..

pagi ni Mr iZzo nk biacakan mengenai Redha..
untuk muhasabah diri Mr iZzo sendiri..
dapat juga memperingati diri sendiri..
boleh juga kongsi dengan rakan-rakan semua..

Redha ialah sifat makrifah dan mahabbah kpd Allah s.w.t. 
Pengertian Redha ialah kita terima apa saja yg diberi oleh Allah dengan rasa senang hati

Redha terhadap Allah ada 2 :
i-redha menerima peraturan (hukum) Allah yang 
dibebankan kepada manusia
ii-redha menerima ketentuan Allah tentang 
nasib yg kena pada diri kita

Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud :
" Demi Allah yang jiwaku ditangannya !Tidaklah Allah memutuskan sesuatu ketentuan bagi seorang mukmin melainkan mengandungi kebaikan baginya. Dan tiadalah kebaikan itu kecuali bagi mukmin . Jika ia memperolehi kegembiraan dia berterima kasih bererti kebaikan baginya , dan jika ia ditimpa kesulitan dia bersabar bererti kebaikan baginya ".
( Riwayat Muslim )

Firman Allah s.w.t. yang bermaksud :
" Allah redha kepada mereka dan mereka redha kepadanya, yang demikian itu bagi orang yang takut kepada Tuhannya ". ( Al-Bayyinah : Ayat 8 )

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud :
" Bila Allah cinta kepada sesuatu kaum, mereka akan diuji . Barang siapa redha menerima ujian maka redha pula kepadanya dan barang siapa yang murka, maka Allah s.w.t. pun murka kepadanya".
( Riwayat Tirmidzi )




Mr iZzo kata : kredit to www.al-azim.com. Mr iZzo rujuk disana(^^,)

Thursday, December 30, 2010

disember ~

Salam semua..(^_^)

Dah bersawang blog mrizzo ni..lama xupdate..
Actully bulan ni mrizzo xbrape sihat.. start dr ujung september smpai la skrg, kesihatn mrizzo xokey..paling terok this month la.. asyik ulang alik klinik n hospital je..
Letih dah..fulus pn letih gak..hehehe.. dah berlambak ubat di rumah ni haa..
Tapi xokey lg pn..

Kekadang tu terasa sgt2 letih dgn semua ini..rasa sgt lost!
Tapi perasaan itu xbetol..salah sebenarnya.. mrizzo lupa,alpa,lalai…
Segalanya adalah dr DIA, semuanya hak DIA,
Sakit adalah nikmat..sakit salah satu nikmat dr DIA..xsemua org dapat rasa nikmat sakit ni..jadi syukurlah..alhamduLILLAH..ada hikmahnya~ ada asbabnya..

Mrizzo sedar, mrizzo seharusnya bersyukur..redha..harus berkata alhamduliLLah..
Bukan mengeluh dan mengaduh..(^_^)
- kita senyum saja -