Showing posts with label sakit. Show all posts
Showing posts with label sakit. Show all posts

Monday, August 26, 2013

Arrrggghhhhh.. Sakit melanda..


Arrrggghhhh.. perit dan pedihnya tekak ku ini. Bahang kurasakan setiap kali nafas dihembus.. puuii, ayat bajet puitis la sangat.. hehehe. 2-3 hari ni bahang je rasa badan ni, tekak pun perit,nk bernafas pun sukar. Mulalah nak mengeluh bagai...

Agak lama dah aku tak diserang demam ni, kalau demam komfem teruk ni.. adakah faktor cuaca or overdose makan (openhouse sana sini).. redha jer lah. Tabahkan hati menerima ujian dan rahmat Allah. Sakit ni nikmat, tak semua orang dapat rasa.. Jadi masa sakit ni lah kena syukur..(motivasi utk diri..hehe) Syukur sebab Allah bg peluang merasai nikmatnya.. Jangan lupa, masa sakit lah kita selalu sebuat nama DIA, selalu merintih dengan DIA.. masa senang dan sihat??? jarang...... betul tak? (^_^)







Friday, April 19, 2013

Dah Takut Klinik !!


Zayyan dah pandai takut! Takut bila ke klinik dan tengok jururawat. hehe. Pagi tadi Zayyan kene checkup doktor. Bila masuk je dalam klinik, muka Zayyan terus berubah, monyok, masam jer.. puas di agah, dia buat dek jer.. hehe.. nampak je jururawat, Zayyan dah nangis dah.. aduh!! 

kacau ni, nampak macam nk ikut perangai abah dia jer... tak suka klinik dan ubat! hehehe

chom!!
lu apahal? hehe usha panas jer

Saturday, March 9, 2013

Bila Abah Zayyan Pula Yang Deman...

Alhamdulillah diberi kesempatan oleh Allah untuk merasai nikmat demam secara tiba-tiba dan mendadak.  Alhamdulillah moga terhapus sedikit dosa-dosa lalu, In Sha Allah. 

Hari Khamis lepas, Angah kerja seperti biasa, dalam kul 10.00pg camtu, tiba-tiba rasa badan ni sejuk sangat.. padahal sebelum ni takde tanda-tanda apa pun.. tiba2 ja sejuk, mula2 tu ingatkan sebab aircond, Angah off aircond, masih sejuk, keluar berjemur tengah panas, masih sejuk.. sampai dah tahap menggigil, menggeletar kaki tangan gigi semua.. dah tak boleh tahan ni, Angah terus call rakan sepejabat, take over kerja Angah jap, Angah nak balik.. 

Sampai ja rumah, terus masuk dalam selimut+toto, bummmm, pengsan! huh! kul 12.30 isteri ajak pergi klinik, sebab dah panas sangat dah.. Angah dak tak boleh bergerak dah. Hanya mampu mengerang. Isteri buatkn air teh Ho Yan Ho, teh herba baik untuk panas dalam. Angah ni dah la jenis susah makan ubat, hehehe, kena paksa ngan isteri, minum jer lah.. isteri tuamkan badan, kepala semua.. petang rasa ok sikit, baru pergi klinik..

Doktor check, sekali 46'C, wow! tingginya panas, terus doktor suruh baring, dan Angah dicucuk di bontot. Ingatkan kanak-kanak je kena cucuk bontot ni..hehe..org tua pun kena.. Kata doktor, panas terlalu tinggi, kalau ikutkan kena masuk air, tp dia nk bg cepat kebah, dia cucuk dulu, kalau dalam masa sejam-dua jam tak kurang sikit, memang kena refer HKL...

Alhamdulillah dengan izin Allah, peluh nyer lah macam mandi..peluh  bercerau org kedah kata.. 

Macam-macam penyakit sekarang ni.. ini 1st time Angah kena macam ni.. tiba2 terus jadi dan tak daya nak tahan langsung.. dalam panas, luar sejuk, sendi krem, tak boleh nk bergerak, Subhanallah..hanya Allah yg tahu saat itu peritnya.. Apa yang DIA nk jadi akan jadi.. Bila-bila masa ja.. Ya Allah aku bersyukur masih mempunyai kesempatan meneruskan hidup ini Ya Allah, Ampunkanlah dosa2ku, Tetapkanlah imanku ini Ya Allah.. Amin!


Gambar hiasan : Sumber Google Image






Thursday, October 18, 2012

Bila Izz Zayyan Demam

sedih jer abah tengok muka nak abah ni. Tak sedap badan ye sayang? kesiannya anak abah.. (-_-) semalam Zayyan kena cucuk, cucuk untuk sebulan tu..apetah namanya aku tak ingat.. nurse tu pun dah cakap bayi selalunya akan demam lepas kena cucuk ni. ikutkn aku,memang tak la aku bawa anak aku pegi cucuk ni..tapi isteri nak juga. kalau kt kg, memang tak la cucuk2 ni.. adik2 semua tak cucuk pun. ada cerita dibalik cucuk anak ni.. korang cari lah sendiri, malas nk taip, pendapat masing-masing...

sekarang ni baru aku tahu perasaan ibubapa bila anak tidak sihat. Macam mana risaunya dan gundah hati   ibapa, kini giliran aku merasa. Kalau boleh nk je cut demam Zayyan , paste kt abah.. huhu.. kesian, merengek,muka sedih je memanjang..

cepat sembuh ye Zayyan....



pukul 3.30pg, mata luas, sayu memandang aku.. oh zayyan cepat
sembuh ye..sedih abah tengok Zayyan buat muka camtu kt abah..
nk cakap tak pandai, merengek je... (-,_-,)



Saturday, May 19, 2012

Muhasabah Diri | Wahai Orang Yang Sakit



Wahai orang yang sakit, InsyaALLAH, sakit yang anda deritai menjadi pembersih dairi anda. Ini kerana anda telah dibersihkan dari kesalahan, disucikan daripada dosa, hati anda telah disepuh, nafsu anda telah mereda dan kesombongan serta keangkuhan anda telah lenyap.

daripada sakit yang menimpa itu ada sesuatu yang akan mengingatkan anda tentang makna sihat, yang akan mencabut pohon kesombongan dalam diri anda dan yang akan menurunkan tingkat ujub dalam diri anda agar hati anda terjaga dan tidak tidur seperti tidurnya orang-orang yang lalai.


Monday, July 18, 2011

Aku Pun Ada Hati La...

entry ini berbaur emosional yang melampau..huh!
why? sebab aku sakit hati+bengang+geram
yes..aku faham ko jujur..ko berterus terang..tak hipokrit
tapi agak-agak ar kan..show me some "hormat" sikit la..
im your friend kan..aku ni kawan engkau. respec la sikit

aku tau sapa la aku ni kn kau nk hormat kn..
series aku terkejut dan makan hati ngan apa kau buat..
aku pun manusia bro..aku ada hati jugak..
kalau ye pun ko jujur dengan perangai ko tu
agak-agak la smpai depan aku pun ko redah jer~
series aku emo...


Thursday, July 7, 2011

Sorry Bos

assalamualaikom

hari ni aku terbabas sudah...huhu
bnagun jer kepala ku terasa sangat2 berat
seperti ada batu yg menghempap kepala ini

lalu ku mencapai hp ku dan meng'sms' bos ku
"bos, sy xkejer la harini..demam terok"
semalam boleh lagi gagahkan diri pegi kejer..
hari ni tak leh dah.. flat terus..

kafarah ALLAH.. menghapuskn dosa2 kecil

Monday, May 2, 2011

BEN ASHAARI CARI ENTRI BEST !


assalamualaikom semua (^_^)
Mr iZzo join lg segmen Ben Ashaari..
nk join? klik SiNi

entri pilihan Mr iZzo ialah 

kenapa pilih entri tu?
sebab entri itu mengingatkan Mr iZzo tentang pengalaman
baru dalam hidup Mr iZzo, banyak pengajaran yang Mr iZzo dapat dari perisitwa itu..
selain pengalaman duniawi, Mr iZzo jugak dapat muhasabah diri yang sangat-sangat lama..
banyak hidayah yang Allah beri pada masa itu..
banyak hikmahnya pada hidup Mr iZzo..

selain dapat memperingati diri, ia juga sedikit sebanyak memberi kesan pada pembaca..
sama-sama amik iktibar dari pengalaman Mr iZzo itu..
syukur AlhamduliLLAH

Sunday, March 27, 2011

Sakit - Pengalaman, Hidayah, Hikmah

- SaLaM -

post sebelum ni mrizzo xsihat sgt nk update..
dah bersawang dah blog ni..huhu
alhamdulillah sekarang ni mrizzo dah hampir sembuh sepenuhnya..
MC pn tinggal sehari jer lagi.. 27.03 last MC
minggu depan mrizzo akan kembali bertugas dah..
puas dah berehat dirumah selama hampir 2 bulan..huhu

arini mrizzo nk share pengalaman mrizzo menghapi 'sakit' ni..huhu.. (^^,)

04-05 Februari 2011
  • mrizzo start rasa sakit diperot ni..xla sakit sgt2 pn..rasa senak perot je..so mrizzo pn beranggapan maybe angin kot..mrizzo pn biar jer la..
06 Februari 2011
  • sakit perot semakin teruk..hari ni,nk jalan pn dah terbongkok-bongkok..yg peliknya ada nanah meleleh keluar melalui pusat mrizzo ni..
  • malam tu, dah xboleh nk buat apa dah..terbaring jer..sakit sangat2..
  • kebetulan plak rakan2 serumah semua xder time tu..sorg balik kg,sorg p kursus.
07 Februari 2011
  • pagi tu mrizzo gagahkn  jugak pegi kejer, dalam kul 11pg kuar kejap gi HKL.
  • skali pihak HKL tak mahu buat rawatan..boleh? disuruh tunggu temujanji pada 5.4.2011..puas mrizzo cakap yg mrizzo sakit sgt..tolong la rawat..tetapi tidak dilayan dan tetap kena tunggu tarikh tu jugak..
  • sedihnya hati ni..sakit hati,geram, marah semua ada..
  • dah la sakit..dilayan macam aper je...xguna punya HKL !
08 Februari 2011
  • sakit perot ni ALLAH je yg tahu..sakit sgt2..nanah sentiasa keluar tanpa henti..
  • mrizzo gagah kn diri pegi kejer jugak..smpai je kejer trus isi borang cuti..ptg tu jugak balik kg..
09 Februari 2011
  • pagi ni terus pegi Hospital Kuala Nerang (HKN), HKN pn macam tutttttt...xnak rawat!
  • punyalah menyirap mrizzo time tu..lalu terkeluar lah nafsu amarah...haaaaa,hambik ko doktor!
  • dan dgn mudah pulak dortor itu buat surat refer ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), tu pn bg temujanji pada 13.02.2011, iaitu 5hari lg!!!  kita ni sakit dah xtahan sgt dah.. diorg selamber je pas sana sini..
  • mrizzo balik dr HKN dengan kecewa sgt..kenapalah HOSPITAL KERAJAAN macam ni..
10 Februari 2011
  • sakit sgt2..dah xtahan dah..dengan nanah yg meleleh lg..nk bercakap pn dah xberdaya dah..
  • malam ni jugak mrizzo pegi Putra Medical Centre (PMC). buat pemeriksaan, tetapi kena datang semula esok utk buat Ultrasound..
11 Februari 2011
  • pagi ni ke PMC buat Ultrasound..terus dapat result..dah dapat result,mrizzo suruh buat surat refer ke HSB..sbb mrizzo xmampu nk buat rawatan di PMC tu..pemeriksaan mampu la..hehe
  • lepas solat jumaah, terus ke HSB, dan terus dirawat kerana surat refer PMC..
  • PESAN MRIZZO, PERGILAH MANA2 HOSPITAL SWASTA,BUAT PEMERIKSAAN DAN MINTA SURAT REFER KE HOSPITAL KERAJAAN KALAU XMAMPU.. CARA INI AMAT BERKESAN.
  • mrizzo terus ditahan di wad..mrizzo masuk wad kul 9mlm..
  • pakai lah uniform hijau..huhu..mrizzo keseorangan mlm ni di hospital..
12 Februari 2011
  • 1.30pg, dtg sorg doktor (dr) pelatih masukkan jarum (branula).jarum utk masukkn air tu.. sakit sikit je..huhu
  • 6.00pg, nurse datang masukkn air..perghhh..trus tgk mrizzo kembong mcm belon! 
  • 7.00pg rutin pemeriksaan dr..mrizzo bgtau la sakit tangan ni..dr tu kata "oohh,tu jarum xmasuk tu.." pastu blah mcm tu jer...
  • 10.00pg skali lg dr datang buat pemeriksaan, mrizzo bgtau skali lg tangan ni sakit... dr tu kata "laaaaa,air xmasuk tu,kejap sy cabut..."  time tu tangan kanan dah xboleh nk sentuh dah,sakit yg teramat sgt..nk bergerak apatah lg..tuhan je mengetahui sakitnya time tu.. bayangkn lah,dah besar mcm belom, dah tersiat kulit tangan ni..
  • 4.00ptg..baru la ada doktor datang cabut branula tu..tu pn selepas mak mrizzo bising marah2..
  • cilaka punya dr..memainje.. punya la sakit time dr nk terminate branula tu smpai hilang sakit diperot ni..
  • sakit di perot belom setel, tambah lg satu sakit, tangan kanan bengkak mcm belon! 
  • Malam, datang lg dr..dr pelatih jugak kot.. lg sekali nk cucuk masukkn jarum branula.. dah tangan kanan bengkak,dia ubah cucuk tangan kiri.. cucuk,TIDAK masuk..cabut..ok stop! aku sudah tak xtahan lg dah..melampau,ingt aku ni bahan eksperimen ka pa...mr izzo pn bising ar dkt dr tu, kalau bukan dr yg betol2 dr mrizzo xbg cucuk dah..sakit!
  • selepas berkeras xbg pelatih2 tu cucuk, baru lah datang dr sebenar cucuklan.. skali cucuk jer dah masuk elok..ok jer.. alhamdulillah...
  • tamat lah penderitaan setakat hari ni.. dr pelatih memang tuuuuttttt...tuttttt...tutttttt... geram aku!
13 Februari 2011
  • hari ni relax jer seharian~
  • sepatotnya operate harini..tapi xjadi..tunda esok..apa pasai pn mrizzo xtau..
14 Februari 2011
  • 8.30pg datang nurse bg baju putih..dup dap dup dap..haha..takot weh..."adik,tukar baju ye,kita nk p bilik operate dah ni..
  • dengan perasaan yg amat gemuruh,mrizzo p tukar baju..huh! pastu dah naik katil, mrizzo dah start berdoa macam2 dah...segala doa yg ada dlm kepala ni semua kuar.haha
  • 9.00pg, mr izzo masuk bilik operation.. masuk je, sempat jeling kiri kanan kejap,pastu terus tutup mata dan xsedar apa dah..
  • 2.30ptg..selesai sudah operation..alhamduliLLAH..
  • dalam pukul 4.00ptg dah sedar sepenuhnya..subhanALLAH, sakitnya xtau nk gambarkn mcm mn, ALLAH ja maha mengetahui.. sakit sesakitnya.. sakit sungguh..
  • tgk kesan operate panjang jugak, dalam sejengkal,dr pusat smpai ke ari-ari..
  • sakit operation, sakit tangan kanan, tgn kiri ada jarum branula tu, tengok bawah, ya ALLAH ada tiub kat anu.. sudahnya terlantar la mrizzo menahan kesakitan..nk bergerak langsung xboleh.. kiri kanan atas bawah! 4x sakit.. subhanALLAH..
  • selepas operate tu langsung xleh nk cakap..sakit sangat..maaf la pd mereka yg melawat mrizzo ptg tu..hanya mampu lihat air mata mrizzo..  :''(
15 Februari 2011
  • pemeriksaan rutin harian mcm biasa..kul 6.00pg, nurse datang tukar pembalut luka operation.. xla sakit sangat sebab dia just tukar kain je..kain tu da basah sangat2,smpai meleleh kuar,basah kian mrizzo dengan air bisa..
  • 7.00pg..nurse datang tukar kain+cuci !! yg ni memang sakit..sakit giler!
  • bekas operate tu,dr just klip je,mcm stapler kertas..bayangkn stapler kertas tu,mcm tu lah perot mrizzo kena stapler.. hanya 2/3 jer bahagian yg distapler, lg 1/3 dibiarkan terbuka,hanya sumbat kain jer..
  • masa dia cuci tu, dia buang kain yg disumbat dlm perot ni,ada la dalam sehasta! perghhh..dia tarik kuar kaintu, dia cuci perot tu.. ooohhh..yaALLAH, sakitnya subhanALLAH...pastu sumbat plak kain baru.. huh..tahan jer la...
  • selepas itu..datang plak dr..'' dik, sy nak buang tiub kencing tu ye.." ni lg satu azab.. dr tu kata"nnt masa sy nk cabut adik tarik nafas ye" mrizzo pn tarik nafas dalam2 selepas dr tu kire 1 2 3.. mrizzo tarik je nafas,dr tu terus cabut,zappp! perghh... ngilu, sakit, pedih, sakit weh!
  • harini pn mrizzo masih belom boleh mengeluarkan suara lg...sakit!
  • petang dr datang ckp " kalau sy check adik ok, kejap lg adik dah boleh balik ye..
  • fuhhh, good news! 
  • lepas maghrib, mrizzo berangkat pulang... selamat tingaal Hospital Sultanah Bahiyah!!
selepas tu, setiap hari mrizzo kena pegi cuci perot..setiap hari! so, hari2 lah mrizzo menangguh azab pedih dicuci, manahan azab tarik sumbat kain dlm perot ni...huhu
nk berjalan pn xboleh..gagah2 nk berjalan pn terbongkok-bongkok..
terlantar la mrizzo dirumah selama sebulan lebih..

luka operate yg sumbat kain tu kena tunggu isi tumbuh sendiri...subhanALLAH

01 Mac 2011
  • harini tarikh temujanji dengan dr..so mrizzo skali lg pergi ke HSB..buat pemeriksaan.
  • setelelah menunggu hampir 2jam 30minit, dapat la berjumpa dr..
  • selepas selesai diperiksa, mrizzo kena masuk bilik rawatan untuk buka klip diperot ni..
  • skali lg azab mrizzo kena hadapi..dr tu buka klip diperot mrizzo ni mentah-mentah, buta2 mcm tu je dia cabut klip kt perot ni..ada 16 klip semuanya..bayangkn lah..klip besi yg melekat di isi perot ni dicabut begitu saja tanpa sebarang bius atau ubat kebas.. meleleh-leleh darah kuar.. terketar-ketar mrzzo tahan sakitnya..kalau gigit besi pn mau putus besi tu..sakit woooo....
 sekarang ni alhamduLILLAH sudah 95% isi perot mrizzo ni dah tumbuh sempurna..
tinggal sikit je lg untuk sembuh sepenuhnya...
alhamduLILLAH...(^_^)

1st day check in HSB..hshs
tag ku.
branula pertama yg membuatkn tangan kananku bengkak!
menahan kesakitan..bila la doktor nk mai buka niiiii


aduh...sakitnya tgn ni..bengkak!
branula ke 3!
uniform sebelom ke bilik bedah
selepas operation
branula yg ke 4 !
rail..
lubang di perot ku..


    kesakitan itu adalah anugerah, nikmat, hidayah yg DIA bg pada kita... terpulang pd kita mcm mn mau amik kesakitan itu.. (^_^)



    Wednesday, March 9, 2011

    cuti panjang~

    - saLam -

    hye semua..(^^,) da bersawang blog mrizzo ni..lama sudah tak diupdate..huhu

    mrizzo cuti panjang kali ni..lebih kurang 2 bulan..sebabnya mrizzo tidak sihat..

    baru2 ni mrizzo operate kt perot..

    nnt da betol2 sihat mrizzo update ye..

    byk benda nk kongsi ni..huhu

    aperpn, doakan mrizzo cepat sembuh yaa~ (^_^)

    Thursday, December 30, 2010

    disember ~

    Salam semua..(^_^)

    Dah bersawang blog mrizzo ni..lama xupdate..
    Actully bulan ni mrizzo xbrape sihat.. start dr ujung september smpai la skrg, kesihatn mrizzo xokey..paling terok this month la.. asyik ulang alik klinik n hospital je..
    Letih dah..fulus pn letih gak..hehehe.. dah berlambak ubat di rumah ni haa..
    Tapi xokey lg pn..

    Kekadang tu terasa sgt2 letih dgn semua ini..rasa sgt lost!
    Tapi perasaan itu xbetol..salah sebenarnya.. mrizzo lupa,alpa,lalai…
    Segalanya adalah dr DIA, semuanya hak DIA,
    Sakit adalah nikmat..sakit salah satu nikmat dr DIA..xsemua org dapat rasa nikmat sakit ni..jadi syukurlah..alhamduLILLAH..ada hikmahnya~ ada asbabnya..

    Mrizzo sedar, mrizzo seharusnya bersyukur..redha..harus berkata alhamduliLLah..
    Bukan mengeluh dan mengaduh..(^_^)
    - kita senyum saja -


    Tuesday, November 23, 2010

    kesibukan~ huh! coretan xtvt november...

    assalamualaikom (^_^)

    agak lama mrizzo xupdate blog ni..huhu.. (poyo mcm ada ramai org baca blog dier kn..) hehe
    9-12 november lepas, mrizzo kena pegi kursus di Genting View Resort..
    tempat best, apartment pn best..mantap! tetapi makanannya menghampakan..
    teramat xbest dan kurang enak..ala-ala berada di hospital! huhu..
    mula tu mrizzo ingt tekak mrizzo ni yg memilih..rupanya memang xsedap coz semua org complain..

    my group! (^_^)

    15 november ~

    malam 15 tu mr.izzo gerak balik kh..cuti raya haji~ huhu.. kt kg smpai 21.11...
    hari raya qurban pertama,masjid kg mr.izzo wat korban 2ekor lembu..
    raya kedua jiran depan umah mr.izzo,tok mat wat korban 4 ekor lembu..
    raya ketiga, kg sebelah abah wat korban 2ekor lembu..
    sudahnya,penuh peti ais umah mr.izzo dgn daging korban..
    huhu~

    pic xsmpat upload..nnt mr.izzo upload share ngan semua ye~

    ujung bulan november~ mr.izzo ulang alik gi klinik n hkL..
    xsihat sangat2.. doakan mrizzo sembuh seperti sediakala..
    amin!

    daaaa~ salam (^_^)