Showing posts with label suami isteri. Show all posts
Showing posts with label suami isteri. Show all posts

Saturday, June 1, 2013

Maaf bro, lu yang tidak prihatin...

Alkisahnya seorang suami memaksa isteri yang sarat mengandung 8 bulan panjat bukit, mandaki tangga yang sejauh lebih kurang 200meter. Then marah aku???

AJ bertugas seperti biasa hari ini.. bertugas dimana? baca SINI

Tiba-tiba datang seorang mamat ni marah-marah di kaunter tiket, dia doktor katanya dan dah familiar dengan tempat ini, dah selalu datang. Dia datang bersama isteri yang mengandung 8bulan dan anak berusia setahun. Kenapa dia perlu mendaki tangga ini dan tidak boleh parking di kawasan berdekatan bangunan pameran. Jarak kawasan parking dengan bangunan pameran lebih kurang 200 meter. Bangunan pameran atas bukit, jadi dia kena mendaki kalau parking kereta di kawasan parking kereta tu. 

Selalunya pengawal akan bagi kereta pengunjung yang OKU, mengandung, warga emas untuk masuk drop off dia atas, tapi entah macam mana miscommunication dia dengan pengawal entah, pengawal tak benarkan dia masuk kereta dan suruh dia parking di tempat parking.

AJ tak nafi lah memang ada miscommunication disitu, salah pengawal lah tak benarkan dia masuk.. TAPI, sebagai suami dia patut fikirla juga keadaan isteri dia tu. Jauh kot mendaki bukit ni.. dah la mengandung 8bulan, bawa anak kecil umur setahun lagi.. nak kata anak dia yg berminat sangat nk melawat, anak kecil lagi..tak la kot, nk kata isteri mengidam mungkin juga.. hehe.. 

pada abang doktor itu, kalau abang tak naik pun xde masalah lah bang.. kesian AJ tengok bini abang tu.. mengah-mengah.. kalau terberanak? dah jadi satu hal.. tak rugi pun kalau abang tak mendaki ke sini.. dah la paksa bini mendaki, then bila bini mengah,penat, AJ yang kena marah.. hmmmmmm.. kalau lu prihatin dengan keadaan bini lu, lu tidak akan paksa dia mendaki.. so? jangan salahkan orang lain lah bro...


Google Image- (^_^)




Saturday, January 26, 2013

Jangan Kahwin dengan Wanita bersifat 6 ini...



Pesanan Untuk Lelaki, jangan kahwin dengan wanita bersifat 6 ini...

Pesan Rasulullah untuk kaum lelaki ,Jangan engkau kahwini wanita yang bersifat enam ini iaitu yang ananah, yang mananah, yang hananah, yang hadaqah, yang baraqah dan yang syadaqah.

Apa itu ananah,  mananah, hananah, hadaqah, baraqah dan syadaqah?

wanita Ananah - banyak mengeluh dan mengadu, dan tiap saat memperalatkan sakit atau buat-buat sakit.

wanita Mananah - suka membangkit-bangkit terhadap suami. Wanita ini menyatakan 'aku membuat itu keranamu.

wanita Hananah - menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain.

wanita Hadaqah - melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya utk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya.

wanita Baraqah - ada 2 makna, pertama yang sepanjang hari mengilatkan dan menghias mukanya, kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagianya.

wanita Syadaqah - banyak cakap, tidak menentu lagi bising.


# Ya Allah kau jauhkanlah isteriku dari bersifat demikian, AMIN Ya Allah...

jangan adat je diutamakan, Sunnah juga wajib diutamakan!



Wednesday, July 25, 2012

Wordless Wednesday #25.7


iklan mcm ni pun ada??? geli den! malu aih

Tuesday, June 26, 2012

Akhirnya...Jumpa juga buku ni..

alkisahnya sejak bulan Mac haritu lagi aku mencari sebuah buku yang bertajuk Cinta High Class ni.. si isteri yg beria sangat nak buku ni.. puas aku mencari.. habis semua kedai buku serata Kuala Lumpur aku masuk cari buku Cinta High Class ni.. tapi semuanya takde, habis, stok tak sampai lagi...

malam tadi ke Jusco Wangsa Maju, jalan2 beli barang sikit, aku singgah MPH untuk beli majalah Al-Ustaz dan Gen-Q, si isteri tunggu di luar kedai sebab aku masuk kejap je kan, tiba-tiba si isteri dengan laju masuk dan tarik tangan aku suruh ikut dia, apahal ni...

aku ditarik ke sudut buku novel, ada seorang staff MPH tengah susun buku, dengan senyuman yg mekar dan girangnya si isteri menuding jari ke sebuah buku yg sedang disusun oleh staff MPH tu... sambil berkata 'abang, ayg nak tuuuuu..ayg jumpa dah!!' aku pun tengok, oh dah ada rupanya buku yg dia nk sangat tu..

alhamdulillah, dapat gak buku tu.. kemain suker si isteri.. terus upload di FB bgtau satu dunia yg dia dah dapat buku Cinta High Class.. hahaha.. (^^,)

suka dia dapat buku ni...

Wednesday, February 22, 2012

Si Kecik Keletihan


ni lah akibat tinggal bini sorang-sorang.. dia takde kerja.. 
snap pic aku dan di kecil tidur.. hehehe (^^,)

pic ni di snap selepas kitorang balik dari berkelah di Sungai Kedondong...
maklumlah, main air tak ingat dunia.. letih sudah..hehe

Sunday, May 15, 2011

Berikut adalah sebab-sebab bila mana jatuh dayus kepada seseorang kaum lelaki seperti yang di sampaikan oleh seorang ustaz:

1. Membiarkan kecantikan aurat dan bentuk tubuh isterinya dinikmati oleh lelaki lain sepanjang waktu pejabat (jika bekerja) atau di luar rumah. 


2. Membiarkan isterinya balik lewat dari kerja yang tidak diketahui bersama dengan lelaki apa dan siapa, serta apa yang dibuatnya di pejabat dan siapa yang menghantar.

3. Membiarkan aurat isterinya dan anak perempuannya dewasanya terlihat (terselak kain ) semasa menaiki motor atau apa jua kenderaan sepanjang yang menyebabkan aurat terlihat.

4. Membiarkan anak perempuannya ber’dating’ dengan tunangnya atau teman lelaki bukan mahramnya.

5. Membiarkan anak perempuan berdua-duaan dengan pasangannya di rumah kononnya ibubapa ’sporting’ yang memahami.

6. Menyuruh, mengarahkan dan berbangga dengan anak perempuan dan isteri memakai pakaian yang seksi di luar rumah.

7. Membiarkan anak perempuannya memasuki Akademi Fantasia, One In A Million, Mystarz LG dan lain-lain yang sepertinya sehingga mempamerkan kecantikan kepada jutaan manusia bukan mahram.

8. Membiarkan isterinya atau anaknya menjadi pelakon dan berpelukan dengan lelaki lain, kononnya atas dasar seni dan lakonan semata-mata. Adakah semasa berlakon nafsu seorang lelaki di hilang? Tidak sekali-sekali.

9. Membiarkan isteri kerja dan keluar rumah tanpa menutup aurat dengan sempurna (melabuhkan tudung hingga ke dada)

10. Membiarkan isteri disentuh anggota tubuhnya oleh lelaki lain tanpa sebab yang diiktiraf oleh Islam seperti menyelamatkannya dari lemas dan yang sepertinya.

11. Membiarkan isterinya bersalin dengan dibidani oleh doktor lelaki tanpa terdesak dan keperluan yang tiada pilihan.

12. Membawa isteri dan anak perempuan untuk dirawati oleh doktor lelaki sedangkan wujudnya klinik dan hospital yang mempunyai doktor wanita.

13. Membiarkan isteri pergi kerja menumpang dengan teman lelaki sepejabat tanpa sebarang cemburu.

14. Membiarkan isteri kerap berdua-duan dengan pemandu kereta lelaki tanpa sebarang pemerhatian.


Dayus ini hanya akan jatuh jika si suami dah tahu, cuma buat endah tak endah. Jika tak tahu atas kecurangan si isteri, maka takkan jatuh dayus itu di kepala si suami