Showing posts with label suami. Show all posts
Showing posts with label suami. Show all posts

Saturday, June 1, 2013

Maaf bro, lu yang tidak prihatin...

Alkisahnya seorang suami memaksa isteri yang sarat mengandung 8 bulan panjat bukit, mandaki tangga yang sejauh lebih kurang 200meter. Then marah aku???

AJ bertugas seperti biasa hari ini.. bertugas dimana? baca SINI

Tiba-tiba datang seorang mamat ni marah-marah di kaunter tiket, dia doktor katanya dan dah familiar dengan tempat ini, dah selalu datang. Dia datang bersama isteri yang mengandung 8bulan dan anak berusia setahun. Kenapa dia perlu mendaki tangga ini dan tidak boleh parking di kawasan berdekatan bangunan pameran. Jarak kawasan parking dengan bangunan pameran lebih kurang 200 meter. Bangunan pameran atas bukit, jadi dia kena mendaki kalau parking kereta di kawasan parking kereta tu. 

Selalunya pengawal akan bagi kereta pengunjung yang OKU, mengandung, warga emas untuk masuk drop off dia atas, tapi entah macam mana miscommunication dia dengan pengawal entah, pengawal tak benarkan dia masuk kereta dan suruh dia parking di tempat parking.

AJ tak nafi lah memang ada miscommunication disitu, salah pengawal lah tak benarkan dia masuk.. TAPI, sebagai suami dia patut fikirla juga keadaan isteri dia tu. Jauh kot mendaki bukit ni.. dah la mengandung 8bulan, bawa anak kecil umur setahun lagi.. nak kata anak dia yg berminat sangat nk melawat, anak kecil lagi..tak la kot, nk kata isteri mengidam mungkin juga.. hehe.. 

pada abang doktor itu, kalau abang tak naik pun xde masalah lah bang.. kesian AJ tengok bini abang tu.. mengah-mengah.. kalau terberanak? dah jadi satu hal.. tak rugi pun kalau abang tak mendaki ke sini.. dah la paksa bini mendaki, then bila bini mengah,penat, AJ yang kena marah.. hmmmmmm.. kalau lu prihatin dengan keadaan bini lu, lu tidak akan paksa dia mendaki.. so? jangan salahkan orang lain lah bro...


Google Image- (^_^)




Wednesday, October 17, 2012

Perkahwinan Merupakan Kepentingan Sosial

Sekadar perkongsian ilmu buat diriku dan untuk semua, pada yg belum berkahwin mahupun yang dah mendirikan rumah tangga. Sumber bacaan, Kitab Tarbiyatul Aulad Jilid 1, Abdullah Nashih Ulwan.

Sebagaimana kita tahu, perkahwinan ini banyak kepentingan dan manfaatnya, baik dalam Islam atau mana-mana agama sekalipun.

1. Memelihara Kewujudan Jenis Manusia
Dengan perkahwinan kewujudan manusia akan tetap berterusan sehingga masa yg Allah tetapkan. Dengan perkahwinan terdapat suatu pemeliharaan terhadap kelangsungan hidup jenis manusia.
"Allah menjadikan kamu isteri-isteri dari jenis kamu sendiri dan jadikan bagimu dari isteri-isteri kamu itu, anak-anak dan cucu-cucu (Q.S. 16:72)"

2. Memelihara Keturunan
Dengan perkahwinan, anak-anak akan merasa bangga dengan bapa-bapanya yang menjadi keturunannya. Dalam keturunan terdapat harga diri, kemantapan jiwa dan perghormatan terhadap kemanusiaan mereka. Kalau tiada perkahwinan yg disyariatkan Allah ini, maka masyarakat akan bangga dengan anak-anak yg tidak memiliki kehormatan dan keturunan sehingga lahirnya kecelaan, kerosakan dan cara yg haram.

3. Keselamatan Masyarakat Dari Dekadensi Moral
Dekadensi moral ialah keruntuhan akhlak yg berterusan sehingga susah nk kembali ke asal. Senang cerita, keruntuhan akhlak yg begitu teruk. Jadi, dengan perkahwinan dekadensi moral dapat dielakkan
"Wahai sekalian pemuda, barangsiapa diantara kamu sudah mampu kahwin, maka kahwinlah.sebab perkahwinan itu dapat memelihara pemandangan dab lebih dapat menjaga kemaluan"

4.Keselamatan Masyarakat Dari Penyakit
kalau tak kahwin, banyak perbuatan zina akan berlaku, zina membawa penyakit syphilis, kencing nanah dan lain2 penyakit yg membunuh keturunan

5.Ketenteraman Jiwa
Perasaan sayang dan cinta pada isteri menenangkan jiwa. Layanan oleh suami/isteri dalam rumah tangga merupakan saat yang menenangkan, membahagiakan.

6.Menghaluskan Rasa Kabapaan dan Keibuan
Dengan perkahwinan, perasaan akan menjadi halus di dalam jiwa dan dari hati terpancar sumber2 perasaan mulia.


sumber : Kitab Tarbiyatul Aulad Jilid 1, Abdullah Nashih Ulwan.