Showing posts with label syukur. Show all posts
Showing posts with label syukur. Show all posts

Wednesday, June 20, 2012

Wordless Wednesday #20.6

alhamdulillah (^^,)

Friday, May 18, 2012

Luangkan Masamu...

sumber - Lukisan Dakwah Islam

Tuesday, October 11, 2011

Mau Makan Tak Mau Bayar

Assalamualaikum w.b.t

"cuba try test...pi makan di mana2 restoran, then tak payah bayar..boleh? hehe.. komfem2 kena maki hamun xpun kena bantai/belasah kt situ gak..tak percaya? try la..hehe "

itu cerita dunia..meh compare dengan cerita akhirat...

"bernafas,nyawa Allah bagi.. rezeki Allah bagi..segala macam rahmat Allah bagi kt kita di dunia ni..TETAPI kadang2 kita buat dekk je..buat tak tahu je.. free ke Allah bg kt kita? Dia bg pn ada syaratnya..dan syarat pun itu pun xla susah..ini kita sembahyang pun kadang2 tak cukup.. lupa ucap syukur.."

kalau lah Allah minta bayaran secara terus..camner jadinya kita ni.. (^^,)

renungan bersama...(^^,)




Thursday, August 4, 2011

Cerita Ramadhan #3

assalamualaikom w.b.t

alhamdulillah,aku bersyukur dengan nikmat ALLAH S.W.T kerna
dengan nikmat dan rahmaynta aku selesai sudah bersahur harini..
alhamdulillah... (^^,)

untuk renungan bersama pagi ni..insyaALLAH, aku nk memperingati diriku sendiri
dan berkongsi dengan semua..

" dalam urusan dunia, kalau kita berkasut, pandanglah orang yg berselipar, kalau kita berselipar, pandanglah orang yg berkaki ayam. Ia akan menjadikan kita sentiasa bersykur atas apa yg kita miliki.... "

kadang2 aku sendiri pun terasa, oh alangkah bestnya kalau
aku kaya..aku ada itu ini..
aku terlupa..aku lalai...aku terlalu asyik dengan dunia
dan mengejar kebendaan..
lalu aku terlupa mengucapkan syukur..alhamdulillah..pada Allah..
sesekali tersentak dengan ujian DIA,
baru menggelupur nk tadah tangan..hehe
normalkan semua tu? jadi, pandang lah sekeliling..
bersyukurlah dengan apa yg ada..

janganlah sesekali kita riak dan takabbur
Allah berkata
" riak dan takabbur itu selendang aku!
sesiapa yg mengambil selendang aku, ke nerakalah ia! "


Wednesday, April 20, 2011

Maki dan Mengeluh pada Allah

saLam semua (^_^)

masih lagi mood hujan..huhu
apa kena mengena dengan tajuk di atas?
ini ceritanya~

kita ni sebagai manusia kadang2 lalai dan leka
main cakap je..merungut je memanjang..
tanpa sedar maki Allah pun tidak sedar
macam mana tu? ape ei yg kita rungut

contoh :
alamak..hujan la pulak..terbantot plan aku..kacau betol
ish hujan turun plak dah..macam mana nk aku nk keluar ni..
hujan ar ni..lambat dah aku nk pergi kerja
sebab hujan lah aku tak boleh keluar dating

see? pada siapa ei kita complain tu?
salah kan hujan? salahkan sapa tu ei?
sapa ei bagi turun hujan?
naper mesti merungut?
itu kan rahmat ALLAH..
syukurlah dengan rahmatNya

sama-sama kita muhasabah diri (^^,)

Thursday, December 30, 2010

disember ~

Salam semua..(^_^)

Dah bersawang blog mrizzo ni..lama xupdate..
Actully bulan ni mrizzo xbrape sihat.. start dr ujung september smpai la skrg, kesihatn mrizzo xokey..paling terok this month la.. asyik ulang alik klinik n hospital je..
Letih dah..fulus pn letih gak..hehehe.. dah berlambak ubat di rumah ni haa..
Tapi xokey lg pn..

Kekadang tu terasa sgt2 letih dgn semua ini..rasa sgt lost!
Tapi perasaan itu xbetol..salah sebenarnya.. mrizzo lupa,alpa,lalai…
Segalanya adalah dr DIA, semuanya hak DIA,
Sakit adalah nikmat..sakit salah satu nikmat dr DIA..xsemua org dapat rasa nikmat sakit ni..jadi syukurlah..alhamduLILLAH..ada hikmahnya~ ada asbabnya..

Mrizzo sedar, mrizzo seharusnya bersyukur..redha..harus berkata alhamduliLLah..
Bukan mengeluh dan mengaduh..(^_^)
- kita senyum saja -