Showing posts with label yahoo. Show all posts
Showing posts with label yahoo. Show all posts

Wednesday, June 27, 2012

Biarlah Ia Berlalu...

Apa yang berlalu, biarlah ia berlalu... Apa yang telah pergi, biarlah ia binasa...
Jangan difikirkan apa yang telah berlalu, kerna ia telah pergi dan lenyap...

orang selalu kata usah dikenang perkara yang lepas, jadikan hari ini lebih baik dari semalam, aku sokong ayat2 diatas.. sebabnya kalau disimpan ia akan menyebabkan hari jadi sakit.. penyakit hati mengundang banyak perkara yang tidak elok seperti dendam, iri hati, dengki, jarakkan hubungan silaturahim dan sebagainya... jadi eloklah dibuang jauh2 perkara yang tidak elok, lupakan saja dan terus langkah kedepan. ia juga kadang2 menjadi penghalang untuk kita terus melangkah kedepan, asyik dok kenang benda yg lepas,kita jadi 'down'... jadi, biarkan ia berlalu...

TETAPI...

kadang2 kita perlu gak ambil tahu benda yg lepas ni.. sebab? sebabnya untuk dijadikan pengajaran... untuk dijadikan iktibar... ambil pengajaran je tau..bukan dikenang-kenang.. perkara yg lepas perlu dilepaskn untuk melapangkan hati, sebab perlu di kenang adalah untuk ambil iktibar.. mana satu ni? last2 pening macam tu ja... kejap ambil, kejap buang..hehehe

senang citer, benda yg lepas ni jangan disimpan dalam hati, biarkn ia pergi..barulah kita akan berasa lapang hati dan ketenangan, baru lah kita rasa lancar untuk meneruskan kehidupan.. lepaskan perkara yg lalu tapi ambil pengajaran atas apa yang telah berlaku agar ia tidak berulang dan make sure hari ini dan esok akan lebih baik.. 

kata aku ja ni...untuk aku..salah kata aku harap sudi perbetulkn (^^,)


Thursday, May 17, 2012

Gambar | Burung 'The Royal Flycatchers'


comel kan burung ni? 'The Royal Flycatchers' namanya..
nama dalam bahasa melayu? aku pun tak tahu..hehe
kawan aku yg email tadi...aku pun share la ngan semua..
mari memuji ciptaan Tuhan (^^,)

Wednesday, May 16, 2012

Selamat Hari Guru


kepada semua guru di dunia,aku ucapkan SELAMAT HARI GURU
terutama kepada ayahandaku Cikgu Jamal
terima lah nyanyianku dr Shoutul Amal bertajuk guruku...

guruku...
kau penguluh hidupku
menerangi alam ini
kau ku anggapkan sebagai ibubapaku

wahai guruku
kau ibarat sebatang lilin
menerangi alam kegelapan
kau sanggup membakar dirimu 

wahai guruku
kau insan yang yang mulia
mendidik dan membimbing daku
kaulah insan yang ku sanjungi...

guruku...
segala baktimu akan ku balas dengan kejayaanku
akan ku buktikan kepadamu
wahai guruku...

Wednesday, April 25, 2012

Majlis Walimatul Urus DeQno & Ekin di Pekan,Pahang

hari Sabtu lepas, aku dan isteriku bersama anak angkatku ke Pekan, Pahang
menghadiri masjlis perkahwinan sahabatku Matnor dan isterinya Ekin
majlis sebelah perempuan di Mersing aku tak dapat hadir sebab kerja..
lepas kerja, Sabtu petang baru aku bertolak ke Pekan...
Majlis sebelah lelaki esoknya, hari Ahad.. dapat la aku rehat sekejap, round2 Pekan

alhamdulillah majlis berjalan dengan sempurna..
tahniah dari aku, Mr.iZzo dan isteriku Fasha...
moga berkekalan ke ahir hayat sampai syurga (^^,)
barakallah hulakuma












Cara Rasulullah Jaga Kesihatan | Petua Imam Syafie



Petua Imam Syafie


Empat perkara menguatkan badan
1. makan daging
2. memakai haruman
3. kerap mandi
4. berpakaian dari kapas

Empat perkara melemahkan badan1. banyak berkelamin (bersetubuh)
2. selalu cemas
3. banyak minum air ketika makan
4. banyak makan bahan yang masam

Empat perkara menajamkan mata1. duduk mengadap kiblat
2. bercelak sebelum tidur
3. memandang yang hijau
4. berpakaian bersih

Empat perkara merosakan mata1. memandang najis
2. melihat orang dibunuh
3. melihat kemaluan
4. membelakangi kiblat

Empat perkara menajamkan fikiran1. tidak banyak berbual kosong
2. rajin bersugi (gosok gigi)
3. bercakap dengan orang soleh
4. bergaul dengan para ulama

Doa.
Zikir.
itulah kekuatan seorang muslim :)

Tuesday, April 24, 2012

Gambar | Mighty Morphin Power Rangers

kalau tak silap aku, Mighty Morphin Power Rangers adalah
Power Rangers yg pertama kat tv kan? betulkn aku kalau aku silap..
masa tu sekitar tahun 1994 or 1995 kot..ye ke? hehehe
aku dah ingat2 lupa dah...

tadi terjumpa kt blog,gambar terbaru Power Rangers ni....
da tua2 dah diorg ni..hehehe
teringat zaman kanak2 dulu...
macam2 power rangers adaaaaaa




Gambar | Air Sungai Verzasca Yang Sangat Jernih

Sungai Verzasca terletak di Switzerland.
Air sungai Verzasca ni sangat lah jernih.
Indah sungguh ciptaan Allah...
jom tengok! (^^,)

You can even see the bridge across the valley from the depth of 33 ft. (10 m.)









Monday, April 23, 2012

Gambar | Cara Tonton Titanic 3D di London

meh tengok cara orang London tonton Titanic 3D
kreatif dan unik..teruja plak aku nengoknyer..hehe






Saturday, April 21, 2012

Muhasabah Diri | Kelebihan Berselawat

sebelum tidur, sambil dok tunggu mata tu terlelap,
rasanya elok sangatlah kita berselawat~ (^^,)


اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَامُحَمَّدٍ وَ عَلَى آلِه مُحَمَّدٍ


klik gambar untuk lihat lebih jelas

Toyol Dara Pecah Rumah



SUBANG JAYA: Dia gadis sunti yang masih bersekolah, namun cekap melakukan jenayah pecah rumah bersendirian dan disyaki terbabit dalam sekurang-kurangnya 10 kes di Flat Sri Kayan, di sini, membabitkan kerugian mencecah ribuan ringgit.
Aktiviti remaja berusia 14 tahun itu terbongkar apabila dia dicekup selepas memecah masuk dan mencuri kelapa di sebuah rumah penduduk flat berkenaan, jam 5 petang kelmarin. 
Menurut sumber, penangkapan suspek yang juga pelajar sebuah sekolah menengah di sini, sekali gus melegakan penduduk di flat berkenaan yang sebelum ini kebimbangan apabila 10 rumah penduduk di situ dipecah masuk sepanjang enam bulan lalu.

“Suspek yang bergerak sendirian mencuri apa saja barangan milik penduduk dan antara yang dilaporkan hilang termasuk wang, barang kemas, komputer riba dan kamera yang nilai keseluruhannya mencecah ribuan ringgit,” katanya.

Sumber itu berkata, remaja terbabit memiliki kemahiran membuka tingkap atau pintu rumah yang dikunci selain licik melalui celahan besi tingkap sempit.


Sumber : myMetro

sayang, umur masih muda, kemahiran ada, kelebihan Allah bagi tapi salah guna. bakat yang ada di sia-siakan dengan gejala tidak sihat.

harap adik insaf lah ye pasni~tak mau la buat kerja-kerja macam tu ei.. tumpukan pada pelajaran..kesian mak ayah adik~

Friday, April 20, 2012

Muhasabah Diri | Semakin di Uji, Semakin Dekat DenganNYA


semakin kita di uji, semakin dekat kita denganNYA...
itulah nikmat~ (^^,)

selamat malam semua~

Sunday, April 15, 2012

BEN ASHAARI TANYA 5 BLOG BEST PILIHAN SAYA


join segmen bro Ben Ashaari lagi..(^^,) nk join? klik SINI

5 blog yang menjadi pilihan Mr.iZzo ialah :

1- Milo Suam - blog ni Mr.iZzo selalu baca sebab bayak info politik. Amik tahu gak hal politik,ikut isu semasa..xmau lah ketinggalan sangat..huhu

2- Alamirie - Blog sahabat baik Mr.iZzo...suka baca kisah hidup sahabatku ini..

3- Acidcow - Mr.iZzo suka blog ni sebab banyak pengetahuan am, banyak gambar2 pelik.

4- Roti Kaya - nk baca kisah artis, gosip terkini

5- iLuvIslam - untuk muhasah diri..tambah ilmu..

Friday, April 13, 2012

Lelaki Pasang Bom Kantoi di Tangkap!


kan dah kantoi, kan dah kena tangkap..
tuulaaaaaa... nak bergurau pun tak beragak...
melampau sangat ni bergurau...

lelaki di atas dengan niat bergurau, telah memasang bom lobak pada satu bangunan...
bom lobak yg seakan bom jangka masa tu telah buat orang panik...

giler ko, bom kot..mahunya tak panik..
macam2 hal lah..bergurau terlebih sudah!

Thursday, April 12, 2012

Kartun Best Hari Ini...Mudah Tapi Susah


lakaran yang mempunyai isi yang sangat sinis...
mudah untuk mengangkat beban walaupun seberat 150kg
TAPI amatlah susah nak angkat selimut yang tak sampai 1kg pun
terasa diri ini...huhu..

sementara masih ada masa dan rahmat yg diberiNya
meh kita muhasabah diri jap...(^^,)

Gambar | Buat Potret Guna Stokin

sebelum ni Mr.iZzo ada post orang buat potret guna skru...
memang superb dan kreatif! klik SINI utk tgk potret skru

hari ni Mr.iZzo nak share orang buat potret guna stokin!
gua tabik spring sama lu lah..hehe
tekun dan gigih giler kot nk buat potret mcm ni...









Tuesday, April 10, 2012

Gambar | Pemburu Nisan Lebah di Nepal







sambil isap rokok??? wah! wow!
tak pakai baju tutup habis pun..just tudung kepala je?