Showing posts with label zoo. Show all posts
Showing posts with label zoo. Show all posts

Thursday, August 30, 2018

Farm In The City, Seri Kembangan.

Baru-baru ni aku berkesempatan bawa anak-anak ke Farm In The City (FITC) di Seri Kembangan. FITC ni dia punya konsep ala-ala suasana kampung. Sesuai sangat bawa anak-anak bandar ke sini sebab korang boleh rasa suasana kampungnya yang penuh dengan pokok,tumbuhan semula jadi dan hidupan liarnya. 

FITC ni bukanlah macam Zoo yang ada banyak binatang tapi FITC ni lebih pada petting zoo. Hampir semua binatang dalam FITC ni korang boleh pegang. Menarikkan? Anak-anak pasti sukalah. Nak pula anak-anak bandar yang jarang dapat jumpa binatang. Jumpa ayam pun teruja tau.




Masukke ja FITC korang dah jumpa beberapa jenis permainan kampung iaitu bowling kelapa, teng-teng dan bola sangkut kot (aku xtau nama game ni, hahaha). Bukan budak je seronok main, mak bapak pun seronok juga, mengimbau nostalgia zaman kanak-kanak.. hehe






Harga tiket FITC pada aku ok lah.. berbaloi dengan apa yang korang boleh explore dalam tu.
Harga tiket untuk Warganegara Malaysia :
-Dewasa RM37.00 
-Kanak-kanak dan warga emas RM30.00

Harga tiket untuk bukan warga negara :
-Dewasa RM55.00
-Kanak-kanak dan warga emas RM45.00

Okey, dah selesai beli tiket kan? Jom jalan-jalan dalam FITC ni, kita tengok apa yang ada..






















Kebanyakan binatang dalam ni korang boleh pegang dan bagi makan. Jangan takut pula..hehehe. Nak pula masa dalam kandang yg ada kambing,kambing tu agak nakal sikit. Nampak je orang pegang makanan,dia akan datang gesel kat korang. hehe

Ikan pun korang boleh tangkap dan pegang tau! Bersungguh anak aku sauk ikan, mak dia pun sama naik je..haha



FITC juga ada buat aktiviti untuk kanak-kanak. Simple activities but nice la untuk kanak-kanak. Siap dapat gift lagi. Happy la budak-budak ni..








Ni alpaca, aku ingatkan Llama rupanya lain daaaa.. sejenis binatang yang hidup di tempat sejuk. So, kandang dia pun ada aircond! 



Parrot Show. Ada gambar parrot je, tak snap gambar pun masa show berlangsung sebab kusyuk sangat tengok aksi parrot tu..hehe


Last sekali Pony Ride! Zayyan sorang je naik pony ni, Zahra awalnya nak naik juga,dah sampai turn untuk naik, tak jadi naik, takut! haha


Terima kasih FITC !!! Awesome sangat bawa anak-anak datang sini. Zayyan dah lock date cuti sekolah nak nanti repeat lagi. Suka la tu..haha. Anak-anak happy, aku pun senang hati.

Thanks again FITC. Actually ada banyak lagi binatang-binatang lain yang aku tak snap gambar. Leka melayan anak-anak.. Korang pun wajib datang sini! Berbaloi!

Maklumat lanjut korang boleh ke https://fitc.com.my/

Farm In The City
Jalan Prima Tropika Barat,
Bandar Putra Permai,
43300 Sri Kembangan,
Selangor.
Tel : 03 – 8941 2099/3099

Thursday, May 17, 2012

Gambar | Beberapa Jenis Landak dan Namanya

dah lama aku tak tengok landak ni..last tengok pun masa pi jalan2 kt Zoo Negara 3 tahun lepas...hehe
jom tengok beberapa jenis landak dan nama-namanya...
comel kot! hehe (^^,)

SALT & DEPPER
Duri berwarna putih bercampur hitam. Tidak lebih dari 5% dari duri harus menjadi putih solid. Wajah putih, warna hitam di telinga dan hidung. Rambut bagian bawah berwarna putihBintik hitam perut yang sangat luas.Kulit di bahu adalah hitam legam.
 DARK GREY
Duri berwarna putih, hitam dengan campuran coklat tepi luar duri
Semua fitur lainnya sama seperti Salt & Pepper, kecuali bahwa kulit di bagian bahu adalah abu-abu gelap, hampir hitam. Hidung berwarna hitam.
 GREY
 Duri berwarna putih, hitam dengan campuran coklat tepi duri. Ada beberapa bintik dari perut dan wajah tertutup oleh hitam.Kulit di atas bahu abu-abu.Hidung berwarna hitam.
 CHOCOLATE
Duri berwarna putih, bercampur coklat gelap. Wajah tertutup oleh cokelat muda, mungkin ada bintik pucat perut dan kulit abu-abu terang di bahu. Hidung gelap, hampir hitam.
 BROWN
Duri berwarna putih, bercampur coklat terang. Tidak lebih dari 5% dari duri berwarna putih solid.Mata memiliki cincin biru muda di sekitar tepi luar (sclera). kulit di bagian bahu adalah pink dengan sedikit Pigmentasi abu-abu. Hidung ada bintik hitam.
 CINNAMON
Duri berwarna putih, bercampur cokelat kayu manis terang.
Tidak lebih dari 5% duri harus putih solid. Wajah bersih.Perut adalah bintik putih.Kulit di atas bahu adalah merah muda.
 BLACK-EYED CINNICOT
Duri berwarna putih, dengan 50% bercampur warna kayu manis dan sisanya pucat oranye krem. Kulit di atas bahu merah muda. wajah bersih. Hidung berwarna merah muda dan hati belang-belang. Mata hitam.
 RUBY-EYED CINNICOT
Duri berwarna putih,50% bercampur warna kayu manis dan sisanya pucat oranye krem.Kulit di atas bahu merah muda.Wajah bersih dan hidung pink dan belang-belang. Mata gelap ruby-merah.
 CHAMPAGNE
Duri berwarna putih,75% bercampur pucat oranye-krem, sisanya bercampur warna kayu manis.Kulit di atas bahu adalah merah muda.
Wajah bersih. Hidung berwarna merah muda dengan pinggiran hati luar.
Mata adalah ruby-merah.
 APRICOT
Duri berwarna putih, bercampur warna pucat oranye krem.Bawah body putih. Wajah bersih. Mata adalah ruby-merah. Hidung merah muda.
 PALE APRICOT
 Duri berwarna putih, bercampur warna yg sangat pucat oranye krem.Bawah body putih. Wajah bersih. Mata adalah ruby-merah.Hidung merah muda.
 SILVER
Duri berwarna putih, bercampur hitam.30-50% duri putih solid.
Wajah putih dengan warna hitam di telinga dan hidung.
Rambut bagian bawah body berwarna putih. Kulit di bahu hitam legam.
 CHARCOAL
Antara 30 dan 70% duri berwarna putih solid. Sisanya putih, hitam dengan bercampur coklat di tepi.Ada beberapa bintik di perut dan wajah tertutup oleh hitam.kulit di atas bahu abu-abu. Hidung berwarna hitam.
 SILVER CHARCOAL
Seperti CHARCOAL, kecuali bahwa duri berwarna putih, bercampur abu-abu terang.
hal lainnya sama dengan CHARCOAL.Kulit di atas bahu berwarna abu-abu gelap, hampir hitam. Hidung berwarna hitam.
 CHOCOLATE SNOWFLAKE
Antara 30 dan 70% duri berwarna putih solid. Sisanya putih, bercampur coklat. hal lainnya sama dengan Chocolate.Hidung gelap, hampir hitam.
 BORWN SNOWFLAKE
Antara 30 dan 70% duri berwarna putih solid. Sisanya putih, bercampur coklat. hal lainnya sama dengan Chocolate.Hidung gelap, hampir hitam.
 PLATINUM
Antara 95 dan 97% duri berwarna putih solid. Sisanya putih, bercampur abu-abu terang.Telinga berwarna hitam dan wajah tertutup oleh hitamKulit di atas bahu hitam legam..Hidung berwarna hitam.
 CHARCOAL WHITE
Antara 95 dan 97% duri berwarna putih solid. Sisanya putih, bercampur coklat di tepi tepi.
Ada beberapa bintik di perut dan wajah tertutup oleh hitam.
Kulit di atas bahu abu-abu.Hidung berwarna hitam.
 CHOCOLATE WHITE
Antara 95 dan 97% duri berwarna putih solid. Sisanya putih, bercampur coklat-coklat.Kulit di atas bahu adalah abu-abu terang.
Wajah tertutup oleh cokelat muda.Bintik pucat perut dapat terlihat. Hidung gelap, hampir hitam.
 BROWN WHITE
Antara 95 dan 97% duri berwarna putih solid. Sisanya putih, bercampur coklat terang.
Mata memiliki cincin biru muda di sekitar tepi luar (sclera).
kulit di atas bahu berwarna merah muda dengan sedikit pigmentasi abu-abu.Hidung berbintik-bintik hitam.
 ALBINO
Albino yang unik karena kurangnya total pigmentasi. semuanya putih tanpa banding.Wajah dan bulu berwarna putih.
Kulit merah muda dan mata berwarna merah.Hidung merah muda.
 PINTO
Pinto adalah pola warna, bukan warna,dengan demikian dapat muncul pada landak berwarna. Pola Pinto dapat dibedakan dari total kekurangan warna pada duri dan kulit di bawah yg berbeda atau bintik-bintik lebih punggung landak. Idealnya, bercak putih yang menjadi simetris antara satu sisi landak, dibagi di sepanjang tubuh dengan punggung, dan lainnya. Sisa duri – mereka berwarna banding – tetap konsisten dengan pewarnaan dasar landak.